Hlavní obsah

Boris Johnson odmítl na sjezdu konzervativců plán Mayové na opuštění EU

Boris Johnson odmítl na sjezdu konzervativců plán Mayové na opuštění EU.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson na sjezdu konzervativců v Birminghamu varoval před plánem premiérky Theresy Mayové na opuštění Evropské unie. Označil jej za podvod na voliče.

Článek

Johnson začal svůj proslov na sjezdu konzervativců zdůrazněním klíčové role volného obchodu, aby následně vzpomenul na dobu, kdy působil na postu ministra zahraničí. Po mírném úvodu se však zaměřil na brexit a podobu plánu dohody na opuštění Evropské unie premiérky Theresy Mayové, který ostře kritizoval.

„Zamyslete se nad tím, co bychom dokázali s patřičnými dohodami o volném obchodu. A proto je tak smutné, že nyní jsme připraveni souhlasit s podmínkami Bruselu, které nám velice znesnadní, ne-li znemožní, takové dohody uzavírat.“ Podobu současně zvažované dohody s Evropskou unií označil za špatnou a varoval, že Británii znemožní vytvářet vlastní pravidla na poli obchodu i v dalších oblastech. Taková ujednání označil za ponižující.

Dále řekl, že takzvaný plán z Chequers není demokratický. Podle Johnsona by v případě odsouhlasení těchto podmínek mohla Evropská unie zavádět ve Velké Británii jakékoliv regulace bez možnosti změn. Uvedl, že by tímto způsobem mohlo dojít k zákazu prodeje vajíček nebo znemožnění řízení vozidel diabetiky. Johnson dále řekl, že plánem z Chequers Británie nezískává větší kontrolu, ale naopak se jí vzdává. Hlavním cílem EU je podle Johnsonova vyjádření demonstrovat ostatním zemím, které by chtěly Evropskou unii potenciálně opustit, že tak nelze učinit bez ekonomických a politických důsledků.

Návrhy opustit EU co nejdříve, avšak na základě plánu z Chequers, a později podmínky upravit odmítl s tím, že se jedná o pouhou fantazii, za což sklidil hlasitý potlesk. „Pokud odsouhlasíme plán z Chequers, jen tím povzbudíme ty, kteří volají po druhém referendu. Jde o stejné osoby, které tvrdily voličům, že není cesty zpět a že volba pro vystoupení znamená konec jednotného trhu. Nevěřte těm, co tvrdí, že neexistuje žádný plán B, žádná alternativa.“

Podle Johnsona se EU obává konkurence Velké Británie, ze které by ale podle něj členské státy jen profitovaly, a to díky tomu, že by je EU nemohla tolik regulovat právě proto, aby Británii byla schopna ekonomicky dohnat. „Pokud podvedeme voliče, a dohoda z Chequers podvodem na voliče je, jen tím posílíme pocit nedůvěry našich občanů a tím, kdo na této situaci skutečně vydělá, bude krajní pravice, konkrétně hnutí UKIP.“

Podle svých slov pak Johnson naposledy vyzval vládu k tomu, aby dohodla takové podmínky, které by skutečně zrcadlily to, pro co lidé v referendu hlasovali. „Když se nám to nepodaří, nemine nás trest. Ale když to provedeme správě, čeká nás zářná budoucnost,“ dodal.

Demokratická unionistická strana, která je jednou ze dvou hlavních politických uskupení v Severním Irsku, vzápětí znovu varovala, že dohodu sjednanou Theresou Mayovou nepodpoří, pokud její součástí budou kontroly zboží v Irském moři.

Reklama

Doporučované