Hlavní obsah

Boris Johnson se vměšuje do našich záležitostí, stěžuje si Čína

Foto: Profimedia.cz

Červnová demonstrace v Londýně na podporu obyvatel Hongkongu.

Reklama

Čínský velvyslanec ve Spojeném království obvinil britského premiéra Borise Johnsona z vměšování do cizích záležitostí kvůli nabídce, díky které mohou tři miliony obyvatel z Hongkongu získat britské občanství.

Článek

Londýn minulý týden ve středu občanům asijského města nabídl rozšíření práva na trvalý pobyt a tím i možnost získání britského občanství. A to kvůli nedávno přijatému čínskému bezpečnostnímu zákonu. Peking se proti britskému postupu ostře ohradil.

V Hongkongu je nyní okolo 350 000 nositelů britského pasu v zámoří (BNO), kteří k návštěvě Spojeného království nepotřebují vízum a mohou tam zůstat až půl roku. Dalších 2,6 milionu lidí je způsobilých k získání tohoto dokumentu.

Londýn ve středu oznámil, že obyvatelům města pod čínskou správou umožní v Británii zůstat až pět let a po dalším roce si zažádat o občanství.

Hongkong se vrátil z britské správy pod čínskou 1. července 1997. V předávací smlouvě se Peking zavázal, že v Hongkongu budou až do roku 2047 platit určité svobody a autonomie, které jsou ve zbytku Číny nemyslitelné.

Autonomii však podle kritiků z řad mezinárodního společenství hrubě narušil bezpečnostní zákon, jenž začal platit před týdnem. Právní úprava definuje čtyři trestné činy, u kterých bude uplatňována a jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost.

Hongkongská správkyně Carrie Lamová, kterou její oponenti kritizují za podřízenost Pekingu, před týdnem označila zákon za historický krok, který obnoví stabilitu společnosti. Dnes podle Reuters prohlásila, že zákon není přísný, jak tvrdí oponenti, ale shovívavý.

Reklama

Související témata:

Doporučované