Hlavní obsah

Boris Johnson si chtěl nechat vpravit do těla koronavirus, tvrdí exporadce

Foto: Profimedia.cz

Dominic Cummings pracoval do konce loňského roku coby hlavní poradce Borise Johnsona. Před britským poslanci premiéra ostře zkritizoval a uvedl, že v boji s pandemií katastrofálně selhal.

Reklama

Obávaný politický stratég Dominic Cummings britským poslancům přiznal, že podle něj vláda i premiér Johnson v reakci na koronavirovou pandemii fatálně selhali. Boris Johnson prý hrozbu covidu dlouho podceňoval.

Článek

Napjatě očekávané „grilování“ Dominica Cummingse před britskými zákonodárci se změnilo v jednu velkou obžalobu Borise Johnsona a jeho kabinetu za strany muže, kterého ministerský předseda na konci loňského roku vyhodil. Cummings, jenž se v úvodu svého vystoupení omluvil všem obyvatelům Británie, kteří ztratili vinou covidu-19 své blízké, detailně popsal názorové „pochody“ členů vlády v čele s Borisem Johnsonem, který podle Cummingse dlouho nechápal skutečnou hrozbu nového typu koronaviru.

„We're absolutely f*****"

Boris Johnson podle Cummingsových vzpomínek na počátku roku 2020 přistupoval ke covidu-19 jako ke zbytečnému strašení lidí na úrovni prasečí chřipky. Ráznou reakci britské vlády podle někdejšího šéfa premiérova štábu zkomplikoval i americký prezident Donald Trump, který tlačil na zapojení Londýna do vzdušných útoků na Blízkém východě.

Cummings detailně popsal jednu z vládních porad, na níž druhá nejvýše postavená státní úřednice v premiérově úřadu Helen McNamarová informovala kabinet, že země má obrovský problém. Samotnému Dominicu Cummingsovi to prý popsala s pomocí obhroublého výrazu, který měl demonstrovat, že „Británie je úplně v háji“.

Časově se to podle hlavního Johnsonova politického a mediálního stratéga shodovalo s obdobím, kdy prý vláda Jejího Veličenstva stále velmi zvažovala koncepci založenou na získání tzv. stádní imunity. Cummings si taky vybavil debatu o tom, že by se lidé ponoukali k pořádání „neštovicových večírků“, aby se virus rychleji šířil.

Uvolněně vystupující Dominic Cummings taky přišel s naprosto zdrcující kritikou úřadujícího ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Toho označil ze sériové lháře, který „měl být 15krát až 20krát vyhozen“. Johnsonův exporadce šéfovi resortu zdravotnictví mimo jiné přisuzuje odpovědnost za nedodržení jednoho z hlavních slibů, aby byli lidé docházející do domovů pro seniory pečlivě testováni.

Cummings přiznal, že britská vláda měla v půli února stisknout poplašné tlačítko. Londýnský kabinet prý uvěřil falešnému ujišťování Světové zdravotnické organizace (WHO), že je situace kolem šíření viru v Číně pod kontrolou. Podle Cummingse šlo navíc o období, kdy spousta klíčových postav v britském aparátu kdesi lyžovala. Premiér Johnson si prý dokonce pohrával s myšlenkou, že si nechá hlavním vládním lékařským poradcem Chrisem Whittym vpravit nový typ koronaviru v živém televizním vysílání do těla, aby tímto způsobem uklidnil veřejnost.

Další pozoruhodné výroky Dominica Cummingse na parlamentním slyšení

- Vláda absolutně nenaplnila očekávání veřejnosti ohledně boje s covidem-19.

- Po vypuknutí pandemie neexistovala ve Velké Británii hodnověrná data o šíření nemoci. Počty pacientů se na vládě psaly na útržky papíru.

- Reakce Johnsonova kabinetu na pandemii prý byla jako „live vedení osly.“

- Cummings prý v březnu 2020 zvažoval rezignaci a veřejné oznámení, že se vláda chystá zabít stovky tisíc lidí.

- V den, kdy se řešil lockdown pro Anglii, tlačila premiérova snoubenka, aby byl prioritou mediální sekce vlády článek Timesů o jejím pejskovi.

- Boris Johnson se nebál covidu-19, ale škodlivých ekonomických dopadů pandemických opatření.

Cummings taky popsal svoje pohnutky, proč tak dlouho pro Johnsona pracoval, pomohl mu dostat se do Downing Street a výrazně přispěl k vítězství Konzervativní strany v parlamentních volbách v prosinci 2019. Cummings nechtěl primárně dopustit, aby se k moci dostal tehdejší předseda labouristů Jeremy Corbyn, který se nejspíš chystal vypsat druhé referendum o brexitu. Někdejší Johnsonova pravá ruka ale přiznala, že je s Británií „něco zásadně špatně,“ když nedokáže vygenerovat nikoho lepšího, než dvojici Johnson–Corbyn.

„Dnešek má sloužit k tomu, aby se celý ten příšerný příběh dostal na veřejnost, aby se lidé dozvěděli, jaká je skutečnost. Doufejme, že to poslouží jako návod k tomu, jak v podobných případech nepostupovat,“ uvedl dále Dominic Cummings, který se s Borisem Johnsonem rozešel v závěru loňského roku ve zlém.

Ve Spojeném království zemřelo od začátku pandemie 127 000 lidí, u nichž se potvrdil covid-19. Země je ale současně očkovacím premiantem. Podle BBC dostalo 72 procent dospělé populace alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru. 44 procent dospělých pak už dokonce dávky dvě.

Reklama

Doporučované