Hlavní obsah

Boris Johnson uctil památku Falklanďanů padlých v boji o ostrovy

Britský ministr zahraničí je na státní návštěvě Argentiny.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Ministr zahraničí Boris Johnson je teprve druhým britským vrcholným politikem, který navštívil památník věnovaný obětem války o Falklandy.

Článek

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli v argentinské metropoli Buenos Aires uctil památku vojáků, kteří padli ve válce o Falklandské ostrovy v roce 1982. Johnson se tak stal teprve druhým vysokým představitelem Británie, který navštívil památník věnovaný argentinským vojákům padlým v britsko-argentinském konfliktu. Před ním to udělal pouze princ Charles v roce 1999. Informovala o tom agentura ČTK s odvoláním na argentinský deník Clarín.

„Je mi ctí spolu s (argentinským) ministrem zahraničí (Jorgem) Fauriem položit květiny k památníku padlých a připomenout všechny, kteří zemřeli v konfliktu o Falklandské ostrovy,“ řekl po návštěvě památníku šéf britské diplomacie.

Obě země vedou o Falklandy spor už skoro 200 let. Argentina se už od roku 1946 domáhá uznání takzvaného dědičného práva. Po vzniku nezávislé Argentiny začátkem 19. století připadly ostrovy novému státu, ale už v roce 1833 je kolonizovali Britové, kteří je zřejmě koncem 16. století objevili.

Johnson je nyní v zemi u příležitosti schůzky ministrů zahraničí skupiny G20. Podle deníku The Guardian přijel Johnson do Argentiny také podpořit vztahy s tímto regionem v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. „Těším se na novou kapitolu v našich vztazích a boom obchodní spolupráce, až Británie opustí EU,“ řekl.

O víkendu byl také jako první ministr zahraničí monarchie po více než půl století na návštěvě v Peru.

Reklama

Související témata:

Doporučované