Hlavní obsah

Boris Johnson útočí na BBC: Chce jí vzít koncesionářské poplatky a zavést předplatné

Foto: wikimedia.commons.org/Michal Bělka

Předplatné namísto koncesionářských poplatků. Reforma BBC z pera britské vlády.

Reklama

Úřad premiéra odhalil návrh na zrušení koncesionářských poplatků, ze kterých čerpá britská BBC, a představil plán reformy veřejnoprávního média. Místo koncesionářských poplatků by měla být placena z předplatného po vzoru streamovacích služeb. Zprávu přinesl britský deník The Times.

Článek

Předseda BBC sir David Clementi minulý týden plamenně bránil koncesionářské poplatky pro svou televizi – model předplatného by podle něj pro stanici znamenal finanční ztrátu a „souboj o diváky“ by vedl k omezení veřejné služby. Nebylo to ale nic platné. Vláda Borise Johnsona v neděli představila svůj návrh na reformu stanice. A ten obsahuje právě zrušení poplatků.

Veřejnoprávní korporace, které Britové přezdívají „tetička“ a která neodmyslitelně patří k Británii, je u politiků vzhledem k přípravě, profesionalitě a nesmlouvavosti svých redaktorů a moderátorů spíše neoblíbená. Podobně jako u nás veřejnoprávní Česká televize, které také občas chtějí někteří politici vzít příjmy z povinných poplatků.

Britští ministři už teď řeší dekriminalizaci neplacení koncesionářských poplatků. Pokud obyvatel Británie neplatí televizní poplatky v základní výši 154 liber ročně, hrozí mu trestní stíhání, vězení a záznam v trestním rejstříku.

Neplatit televizní poplatky by podle Johnsonovy vlády nemělo být trestné od roku 2022, zrušit koncesionářské poplatky by chtěl kabinet do roku 2027, kdy se bude diskutovat nová podoba Charty BBC.

V Downing Street 10, sídle premiéra, se akce namířená proti BBC nazývá hodně výmluvně, skoro vojensky „mise: útok“. Podle zdrojů deníku The Times z úřadu premiéra je „Boris Jonhson přesvědčen, že je potřeba provést seriózní reformu a v tomto bude opravdu tvrdý“.

Vláda chce, aby BBC nově zavedla nějaký model dobrovolného předplatného. „Mají stovky rádiových stanic, mají všechny ty televizní stanice a obrovský web. Tohle všechno je potřeba seškrtat,“ cituje deník The Times další z vládních zdrojů. „Měli by mít jen několik televizních a rádiových stanic, masivně omezit online fungování a věnovat více úsilí do World Service, což je hlavní součást jejich práce,“ dodává.

Plán vlády na reformu BBC je následovný: nahradit koncesionářské poplatky dobrovolným předplatným, donutit BBC prodat většinu z 61 rádiových stanic, snížit počet televizních kanálů, kterých je aktuálně deset, omezit web, více investovat do zahraničního vysílání (rádiová stanice World Service). A také zakázat hvězdám stanice inkasovat peníze v jiných lukrativních zaměstnáních.

Rozhodnutí o zrušení koncesionářských poplatků je pro Johnsonův kabinet krajně rizikové, průzkumy veřejného mínění totiž ukazují, že stanice si u veřejnosti udržuje 80procentní podporu. Návrh vzbudil nelibost i u některých Johnsonových spolustraníků, například podle poslance Huwe Merrimana jde o premiérovu „vendetu“ vůči BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované