Hlavní obsah

Boris Johnson zahájil kampaň. Slíbil odchod Británie z EU do konce října

Kandidát na lídra britských konzervativců Boris Johnson zahájil svoji kampaň.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Britský exministr zahraničí Boris Johnson ucházející se o post lídra vládních konzervativců zahájil svoji kampaň. Slibuje odchod Británie z Evropské unie do 31. října. Zpoždění brexitu podle něj znamená porážku konzervativců v příštích volbách. „Zpoždění znamená Corbyn,“ řekl ve svém proslovu.

Článek

Británie podle Johnsona vyjedná s EU lepší dohodu o odchodu, neměla by ji však odkládat. Bývalý ministr zahraničí ve středu zahájil svou kampaň, během níž řekl, že neočekává brexit bez dohody.

Důsledná příprava na bezdohodový scénář je podle něj však nejlepší možnou přípravou, i když brexit bez dohody není dle jeho slov v zájmu Británie ani Evropské unie. Tuto mnohými obávanou variantu prý neočekává, druhá strana ale podle něj musí věřit, že Británie je ochotna se touto cestou vydat. Tajný vládní dokument, o kterém ve středu napsal list Financial Times, ovšem nasvědčuje tomu, že Británie na podzim na brexit bez dohody plně připravena nebude.

„Po třech letech a dvou promeškaných termínech musíme 31. října z EU odejít. Musíme odvést lepší práci než je současná třikrát odmítnutá brexitová dohoda,“ prohlásil Johnson. Až Británie „onu lepší dohodu“ vyjedná, přinese to Britům podle Johnsona „nesmírný pocit úlevy“.

Británie zůstává členem EU i tři roky po referendu, ve kterém se britští voliči vyslovili pro brexit, neboť končící premiérce Mayové se opakovaně nepodařilo v domácím parlamentu ratifikovat připravenou dohodu o podmínkách odchodu. Mnoho uchazečů o uvolněný premiérský post nyní slibuje změny této dohody, EU však takovou možnost kategoricky odmítá.

„K výsledku se zkrátka nedopracujeme, budeme-li vytvářet dojem, že chceme pokračovat v odsouvání problému. Budeme-li znovu záležitost natahovat, pak natáhneme bačkory,“ vzkázal svým stranickým kolegům. Podle Johnsona by další odklad brexitu znamenal zdrcující porážku Konzervativní strany v příštích volbách.

Bývalý šéf diplomacie a starosta Londýna z let 2008 až 2016 je považován za jasného favorita volby nového lídra vládní strany, která vyvrcholí v týdnu od 22. července. Podle britských médií mu už vyjádřilo podporu přes 75 ze 313 konzervativních poslanců, což je více než dvojnásobný počet stoupenců oproti nejbližší konkurenci.

Johnson je favorizován přesto, že středeční vystoupení bylo letos teprve jeho druhé na veřejnosti, kvůli čemuž tento týden čelil kritice, že se „ukrývá ve svém bunkru“. Při prezentaci své vize pro Británii se bývalý londýnský starosta často odvolával na své působení v čele metropole a vzkázal, že udělá pro celou zemi to, co udělal pro hlavní město. Jako své priority uvedl snižování ekonomické nerovnosti a také „nerovnosti v příležitostech“.

Jeho šancím jistě neuškodily výsledky průzkumu veřejného mínění zveřejněné v dnešním vydání listu The Daily Telegraph, kam Johnson každý týden píše komentáře. Podle agentury ComRes by konzervativci s Johnsonem v čele mohli v příštích volbách dosáhnout na 37 procent hlasů, zatímco u ostatních potenciálních lídrů strany se podpora nedostala přes 25 procent.

Britský ministr financí Philip Hammond ovšem varoval, že Johnsonův slib vyvést Británii z EU 31. října za jakékoli situace je nesplnitelný. „(Britský) parlament brexit bez dohody neumožní a naše dosavadní zkušenosti ukazují, že asi nebude jednoduché dosáhnout v parlamentu shody,“ řekl na konferenci pořádané agenturou Bloomberg. Johnson na středeční tiskové konferenci neodpověděl na otázku, zda by odstoupil, jestliže by Británie i 1. listopadu byla stále v Unii.

Deník Financial Times navíc píše o květnovém komuniké určeném pro členy vlády, z něhož vyplývá, že Británie by se do konce října na brexit bez dohody nestihla plně připravit. Podle dokumentu je například pro zajištění zásob léků zapotřebí „šesti až osmi měsíců spolupráce s farmaceutickým průmyslem“. Nejméně čtyři až pět měsíců údajně stále vyžadují práce na zlepšení připravenosti obchodníků na možné hraniční kontroly.

Vládní hlášení uvádí, že jednotlivá ministerstva již dokončila asi 85 procent „páteřních“ opatření týkajících se brexitu bez dohody. Řada z nich ale údajně zajistí jen zcela základní připravenost.

Reklama

Související témata:

Doporučované