Hlavní obsah

Bosenští Srbové oslavili kontroverzní výročí samostatného státu vojenskou přehlídkou

Bosenští Srbové oslavili kontroverzní výročí samostatného státu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Bosenští Srbové oslavili vojenskou přehlídkou kontroverzní výročí vyhlášení vlastního státu uvnitř hranic dnešní Bosny a Hercegoviny z 9. ledna 1992. Tato událost se stala jedním z motorů občanské války v Jugoslávii.

Článek

Přehlídku hostilo město Banja Luka na severu Bosny a Hercegoviny. To je druhým největším městem země a de facto hlavním městem autonomní oblasti Republika srbská.

Ulice tak podle agentury AP zaplavily srbské vlajky a tisíce přihlížejících. Přehlídky se kromě bezpečnostních složek zúčastnili také hasiči nebo sportovní kluby.

Připomínání vyhlášení samostatného státu bosenských Srbů je kritizováno zejména v kontextu mnohonárodnostního charakteru Bosny a Hercegoviny. Ostatní etnika žijící ve společném státě hodnotí přehlídky jako diskriminační a podněcují podle nich nacionalismus. Bosenští muslimové a katoličtí Chorvaté vydali prohlášení, ve kterém uvedli, že přehlídka nereprezentuje všechny menšiny, které žijí na Srby ovládané části Bosny.

V roce 1992 vyhlásili 9. ledna bosenští Srbové nezávislost vlastního státu na Bosně, který následně 7. dubna nazvali Republikou srbskou. Tím zahájili čtyři roky trvající válku, při které Srbům žijícím na území Bosny pomáhalo srbské vojsko. Při konfliktu zemřelo více než sto tisíc lidí, miliony lidí pak v důsledku bombardování skončily bez domova.

Devátý leden je také svátečním dnem pravoslavných křesťanů, kteří si připomínají narození Ježíše Krista.

Reklama

Související témata:

Doporučované