Hlavní obsah

Boss a jeho kůň. Dotační úředník Kušnierz v nové výpovědi řekl, jak ho úkolovali kmotři

Ředitel severozápadních dotací Kušnierz opět promluvil.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Petr Kušnierz na policii řekl, kdo podle něj ovlivňoval rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech.

Článek

Bývalý úředník ústeckého dotačního úřadu Petr Kušnierz opět přitížil někdejším bossům politického a podnikatelského zákulisí na severu Čech.

V nové čtyři hodiny trvající výpovědi, s jejímž obsahem se server seznámil, popsal Kušnierz policistům, jak vykonával příkazy ústeckých kmotrů.

Nejobsáhlejší pasáže věnoval Danielu Ježkovi, který v novém případu rozdělování evropských dotací na severozápadě, jako jediný z obviněných, skončil ve vazbě. Navíc mu vyšetřovatelé zmrazili majetek včetně šesti milionů korun na bankovním účtě.

Část svědectví, jímž Kušnierz dává policii ochotu spolupracovat, je věnována také roli někdejšího senátora Alexandra Nováka, kterého kvůli případu zadržela německá policie ve Frankfurtu nad Mohanem.

Video: V Německu zatkli Alexandra Nováka

Studio o případu Alexandr Novák.

Petr Kušnierz policistům řekl, že vliv podnikatele Ježka na rozdělování dotací byl naprosto zásadní. Ježek podle bývalého ředitele dotačního úřadu měl řešit, kdo usedne v komisi, která jednotlivé projekty hodnotila.

Rozhodoval podle něho také, kdy budou moci firmy nebo města v Ústeckém a Karlovarském kraji o peníze žádat. A hlavně Ježek podle Kušnierze ovlivňoval, jaký projekt nakonec dotaci dostane, a jaký ne.

Kušnierz bojuje o to, aby dostal menší trest, a při výslechu přiznal, že byl k Ježkovi loajální. „Bral jsem ho jako svého zaměstnavatele,“ řekl.

Ježkův advokát Michael Kis se ke Kušnierzovu svědectví vyjadřovat nechce. „Nemohu to komentovat,“ uvedl na dotaz Seznamu.

Ve stížnosti, kterou podal k soudu kvůli uvalení vazby na Ježka, však Kis třeba napadl věrohodnost Kušnierze. Uvedl, že před soudem, který ho dvakrát odsoudil, třeba měnil svou výpověď.

Policie se také od Kušnierze dozvěděla, že s Ježkem používali ke komunikaci mobily, které policie nemohla odposlouchávat.

Úředník a boss se potkávali při utajovaných schůzkách. Pravidelně – téměř každou středu – se scházeli v posledním patře budovy, kde v té době dotační úřad sídlil. Budova patří firmě, jejímiž akcionáři jsou vedle Ježka i podnikatel Patrik Oulický a exsenátor Alexandr Novák.

Video: Noc, kdy uvalili vazbu na Daniela Ježka.

K soudu míří Daniel Ježek.

Ježek po obvinění skončil jako jediný ve vazbě. Na svobodu mu nemohlo ani to, když navrhnul, že zaplatí kauci ve výši jednoho milionu korun a soudu předal i svůj cestovní pas.

Krajský soud se bojí toho, že by mohl utéct do USA, kde podniká Ježek s Novákem a jejich rodinami. Policie navíc podezřívá Nováka, že se chce v USA trvale usadit a používá pas na jiné jméno. A podle soudu tak nelze vyloučit, že by se Ježek choval stejně.

Roli Daniela Ježka i Alexandra Nováka popisuje v usneseních k případu také státní zástupce Tomáš Minx, který má dotační kauzu na starosti. Žalobce to vidí tak, že Ježek a Novák stáli v čele zločinecké skupiny, jež předem určovala, jaké projekty dostanou peníze z Evropské unie.

Existovala přitom dohoda, že z celkového objemu peněz získá Ústecký a Karlovarský kraj dotace v poměru 60 ku 40 procentům. Škodu dosud policisté spočítali na 13,9 miliardy korun.

Kušnierz pak při výslechu popsal, že tabulku s touto dohodou podepsalo šest předních politiků z obou krajů. „Ta tabulka měla sloužit zejména k tomu, aby nikdo nemohl rozporovat předem rozdělení finančních alokací na jednotlivé kraje,“ řekl.

Tabulek, které prý po něm požadoval Novák a Ježek k jednodušší pozici při jednání s Karlovarským krajem, bylo minimálně šest. Jenže Kušnierz je zlikvidoval. „Byl to kompromitující materiál,“ zdůvodnil.

Na tabulce měl být podle Kušnierze třeba podpis tehdejších hejtmanů Jany Vaňhové a Josefa Novotného nebo jejich náměstků. Jana Vaňhová, která je v případu také obviněna, na to řekla, že nebude odpovídat novinářům, ale vyšetřovatelům.

Tečka měla zlaté dno

Bývalý ředitel dotačního úřadu popsal policistům v detailech i proces, jak se s dotacemi manipulovalo.

Když nějaký projekt dostal na papíře tečku, měl cestu k dotacím otevřenou už před tím, než ho dostali hodnotitelé. Při hodnocení se prý už jen zkontrolovalo, aby dostal dostatek bodů.

V této souvislosti Kušnierz zmínil jméno dalšího bývalého ředitele Petra Vráblíka, jenž podle něho rozdělování bodů řídil.

„Teplice, i kdyby to měly ve zlatých deskách, nemůžou projít, jsou na černé listině,“ citoval Kušnierz jeden z pokynů, které jim Vráblík dával.

Vráblíkův advokát Roman Lamka se ke slovům hlavního svědka vyjadřovat nechtěl. „Klient si nepřeje, abych cokoliv komentoval,“ řekl.

Obvinění hodnotitelé Renné Komínek nebo starosta Chebu Petr Navrátil však Kušnierzem popsanou praxi odmítají.

„Já jsem nevěděl, jestli je nějaký projekt tlačený, nebo ne. A aby mi někdo něco diktoval? Ti lidé v komisi se neznali a někteří tam byli jen jednou,“ podotkl Navrátil.

Reklama

Doporučované