Hlavní obsah

Běžec musel na MS kvůli nemoci do karantény, nakonec závodil sám a postoupil do finále

Nejdříve nesměl startovat, pak běžel dodatečný rozběh sámVideo: AP

 

Reklama

Kvůli podezření na střevní infekci nesměl Isaac Makwala startovat na MS v atletice v rozběhu závodu na 200 metrů a ve finále 400 metrů.

Článek

Botswanský atlet Isaac Makwala se vrací na mistrovství světa. Ve středu se díky dodatečné kvalifikaci dostal do semifinále závodu na 200 metrů, které ho posunulo do čtvrtečního finále. Předcházely tomu ale komplikace, původně vůbec startovat neměl.

Britské úřady mu totiž kvůli podezření na nákazu norovirem, který se šíří hotelem, v němž jsou sportovci ubytovaní, zakázaly účast ve finále závodu na 400 metrů a také v rozběhu závodu na 200 metrů.

„Špatné zprávy, lidi! Důvod, proč jsem večer neodstartoval na 200 metrech: Podle doktorů mezinárodní atletické federace jsem byl zřejmě otráven jídlem, což postihlo i jiné atlety na hotelu. Doufejme, že mi zítra dovolí běžet finále," uvedl na svém facebookovém profilu běžec v pondělí. Start ve finále závodu na 400 metrů mu však byl odepřen, dokonce se ani nedostal na stadion.

„S krvácejícím srdcem oficiálně oznamuji, že nepoběžím finále závodu na 400 metrů. Dnes jsem přišel na stadion připravený běžet a vešel jsem do pasti. Celý den jsme bojovali, aby pravda mohla vyjít najevo. Pořád trvám na tom, že nejsem nemocný a žádný doktor mě nevyšetřil. Znova povstanu. Bude dobře," komentoval dění na svém Facebooku v úterý. Zdůraznil, že zákaz nepřišel od Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF), která šampionát pořádá, ale od úřadů.

Sám atlet hovořil o sabotáži a favorizování jiných běžců. Tuto teorii podpořil i atlet Michael Johnson, když BBC sdělil, že Makwalův soupeř van Niekerk je oblíbencem IAAF i fanoušků.

Později však asociace oznámila, že je Isaac Makwala způsobilý pro rozběh závodu na 200 metrů. Závod běžel v chladném a deštivém počasí sám a v kvalifikaci uspěl.

Podívejte se na poslední závod Usaina Bolta na MS v kariéře.

Sportovní svět se loučí s hvězdou. Usain Bolt odchází z běžecké scényVideo: AP

Reklama

Doporučované