Hlavní obsah

Bourají se Bazaly. Slavný stadion Baníku nahradí akademie pro mladé fotbalisty

Chátrající stadion na Bazalech se za 14 měsíců promění v moderní tréninkové centrum pro mládež.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ostrava přijde o jednu ze svých letitých dominant. Proslulý stadion na Bazalech jde k zemi. Město předalo fotbalový areál společnosti Hochtief CZ, která ihned zahájila demoliční práce.

Článek

Fotbalový stadion se za 14 měsíců promění v moderní tréninkové centrum, které bude sloužit fotbalové akademii. Ta sdružuje talentované hráče od 6 do 19 let z celého kraje. Ostrava se tím připojí ke všem krajským městům, kde už fotbalová akademie funguje. Fotbalová asociace České republiky, pod kterou akademie spadá, přispěje k výchově nových fotbalistů.

K dispozici jim budou tři tréninková hřiště, která se dají přeměnit na jedno standardní určené pro mistrovské zápasy. Na výběr bude jak přírodní, tak umělý trávník. 

Rekonstrukce se ale týká celého stadionu včetně tribuny, vznikne nové zázemí s posilovnou, krytou běžeckou dráhou či tělocvičnou. 

Město Ostrava poskytne na rekonstrukci 190 milionů korun z rozpočtu. Zbylých 70 milionů přispěje Moravskoslezský kraj. „Provedli jsme kalkulaci a zjistili jsme, že novostavba je levnější, než kdybychom opravovali stavbu původní. I třeba z hlediska tepelných izolací,“ řekl náměstek primátora Vladimír Cigánek. 

Vlastní studie byla vypracována již roku 2016. Rekonstrukce měla tehdy stát 220 milionů korun. Nyní však bude o 34 milionů dražší. „Tehdy jsme měli pouze vlastní rozměry a vlastní ceny. Je tam rozdíl dva roky a stavební práce narostly o 25 %,“ vysvětlil Cigánek. Do rekonstrukce totiž spadá i nezbytná úprava okolních chodníků a schodišť. Důležité je také vybudování nové opěrné stěny u vedlejších hřišť.

Vedení Baníku rekonstrukci vítá, naopak některým fanouškům je stadionu líto, protože k němu mají vztah. Žádné oficiální demonstrace se ale nechystají. Fanoušci se pouze příští týden sejdou na pravidelném setkání s vedením klubu.

První zápas se na stadionu odehrál v roce 1959. Od té doby tam FC Baník Ostrava odehrál přes 800 zápasů a slavil čtyři mistrovské tituly. V roce 2015 se kvůli špatnému stavu stadionu klub přesunul na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích.

Reklama

Doporučované