Hlavní obsah

Bouře Harvey proměnila ulice Houstonu v řeky. Lidé volají o pomoc ze střech domů

Záchranáři zatím vysvobodili asi dva tisíce lidíVideo: Reuters

 

Reklama

Národní meteorologická služba zmiňuje pět obětí masivních záplav. Starosta Houstonu zatím potvrdil jedno úmrtí. Déšť neustává.

Článek

Texaské město Houston je pod vodou. Lidé uvázli na střechách svých domů nebo v podkroví. Srážky přinesl hurikán Harvey, který udeřil na pobřeží Texasu v noci z pátka na sobotu. Rychle sice zeslábl na tropickou bouři, ale mohutné deště proměnily ulice čtvrtého největšího města USA v řeky plné šedozelené vody, po nichž se prohánějí čluny záchranářů a kajaky a kanoe místních obyvatel.

V Houstonu a okolí vysvobodili záchranáři asi dva tisíce lidí. Linky jsou ale přetížené a starosta města Sylvester Turner proto vyzval obyvatele, aby nevolali záchranáře, pokud nejsou v ohrožení života. Požádal rovněž, aby pokud možno nepoužívali automobily.

Národní meteorologická služba se zmínila o pěti obětech. Starosta potvrdil zatím pouze úmrtí jedné ženy, která utonula v zaplaveném autě. Panují ale obavy, že v zatopených vozidlech zemřeli další lidé.

Letecké záběry povodní v HoustonuVideo: US Coast Guard District 8 PADET Houston, Ruptly

Mezinárodní letiště George Bushe i letiště Hobby jsou uzavřená. Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina, který před 12 lety zdevastoval New Orleans. Na stadionu Superdome tehdy strávilo v bezútěšných podmínkách několik dní asi 30 tisíc lidí.

Národní středisko pro hurikány (NHC) zlepšení situace v aktuální předpovědi neslibuje. Kolem nedělních 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) byl střed bouře zhruba 15 kilometrů na severovýchod od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů na jihozápad od Houstonu.

Rockport: první místo zkázy hurikánu HarveyVideo: Ruptly

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a dokonce je možné její mírné zesílení. Na texaském pobřeží a na jihozápadě státu Louisiana má do pátku napršet dalších až 635 milimetrů srážek.

Tropická bouře Harvey je nejsilnější, která zasáhla USA od srpna 2004. Tehdy na Spojené státy udeřila bouře Charley. Harvey je také nejsilnějším hurikánem, jenž Texas zasáhl od hurikánu Carly v roce 1961, který si vyžádal životy 34 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované