Hlavní obsah

Bouře kvůli českému miliardáři. Novinář z Le Monde prozradil, co na Křetínském vadí

Daniel Křetínský bude mít příští rok majoritní podíl ve skupině Le Monde Libre, která vydává mimo jiné největší tamní deník.

Reklama

Novináři Le Monde se obávají o svou nezávislost. Z kraje týdne zveřejnili otevřený dopis, ve kterém žádají všechny podílníky, kteří vlastní skupinu Le Monde Libre, aby jim podepsali garanci nezávislosti. Mezi adresáty je tak i český byznysmen Daniel Křetínský, jehož vstup do mediálního domu „mobilizaci” odstartoval.

Článek

Redakce Seznam Zprávy pořídila rozhovor s novinářem Le Monde Paulem Benkimounem, který je jedním z autorů výzvy vlastníkům.

Otevřený dopis doposud podepsalo 460 novinářů z celé mediální skupiny, do které kromě největšího francouzského deníku Le Monde patří i známé týdeníky jako Le Courrier International nebo Télérama. Daniel Křetínský (zbytek jeho obchodní partner Matthieu Pigasse) aktuálně vlastní 49 % podílu v Le Nouveau Monde, jedním ze subjektů skupiny Le Monde Libre, do března 2021 by ale měli získat šedesátiprocentní podíl, tedy majoritní.

„Nemáme nic proti Křetínskému, ale musí nám podepsat garanci nezávislosti,” řekl pro Seznam Paul Benkimoun, který je rovněž šéfem sdružení vydavatelů. A především zastupuje kolektiv redaktorů, kteří se podle něj tento týden doslova mobilizovali.

Paul Benkimoun, novinář z deníku Le Monde a jeden z autorů otevřeného dopisu.

Co vidíte aktuálně jako největší problém, kvůli kterému otevřený dopis vznikl?

Vzhledem ke změnám, ke kterým v Le Monde došlo minulý rok, máme především strach o nezávislost.

Stalo se, že se Xavier Niel (který zatím zůstává majoritním vlastníkem, pozn.red.) rozhodl prodat podíl dalšímu investorovi (Křetínskému s Pigassem, pozn. red.), který přímo nebo nepřímo řídí skupinu, do které patří Le Monde. To se stalo bez nezávislé komise, která by takové kroky měla schvalovat.

Požadujeme, aby nám akcionáři podepsali dokument, podle něhož nám garantují nezávislost novinářské práce. Xavier Niel ho před dvěma dny podepsal, do příštího úterý bychom chtěli získat i podpis Matthieu Pigasse. Chceme i podpis Daniela Křetínského.

Spolupracovník Daniela Křetínského Daniel Častvaj ale v českých médiích tvrdí, že Křetínský nemá žádná práva cokoliv takového podepisovat, jak to je?

On naráží na to, že není hlavní podílník, že má 49 %, a tedy nemá žádné rozhodovací právo. Proto jsme také dokument adresovali hlavně Nielovi. Požadujeme ale, aby svůj podpis přidal i Pigasse a Křetínský.

Jak vnímáte postavu a roli Daniela Křetínského?

Potkali jsme ho poprvé letos na jaře. Do té doby, než jsme se dozvěděli, že získal 49 % podílu ve skupině, která vlastní Le Monde, jsme o něm neslyšeli. Postavili nás před hotovou věc.

Nerozuměli jsme tomu. Po dlouhých diskusích s Pigassem jsme se domluvili na setkání přímo s Křetínským, abychom zjistili, jaké má úmysly. Potkali jsme se s ním celkem dvakrát.

Tedy já jako zástupce pro deník Le Monde a další zástupci z jiných časopisů skupiny Le Monde Libre. Daniel Křetínský působil dobře, mluví perfektně francouzsky, vysvětlil nám svoji vizi a tvrdil, že je to pro něj občanská povinnost. Byla to velmi srdečná debata.

Řekli jsme si, že pokud bude chtít získat většinový podíl, budeme to my, kdo mu to musí schválit. Aby bylo jasno, my nemáme nic proti osobě Daniela Křetínského a už vůbec ne proti tomu, že je Čech. Národnost v tom nehraje vůbec žádnou roli.

Už někdo z vedení reagoval na váš otevřený dopis?

Zatím nikdo.

Úplné ticho?

Přesně tak. Jediné, co máme, je podpis Xaviera Niela. To však znamená, že pokud by se ostatní se svým podpisem nepřipojili, dokument je i takto platný. My však chceme, aby si, stejně jako si podílníci sdílejí práva, sdíleli i povinnosti.

Jaká je teď atmosféra přímo v redakci?

Je tu vyloženě mobilizační nálada. Otevřený dopis podepsali téměř všichni novináři. Těch pár výjimek jsou ti, kteří jsou někde mimo Paříž na reportáži a technicky to nedokážeme provést. Připojili se k nám i kolegové z týdeníků Télérama, La Vie nebo Le Courrier International, které patří do skupiny Le Monde Libre. Jde opravdu o shodu. Mobilizujeme.

Máte nějaký plán B, pokud ticho ze strany podílníků bude trvat dál?

Dali jsme lhůtu do příštího úterý 17. září do půlnoci. Poté uvidíme, kdo podepsal a kdo ne. Samozřejmě nebudeme mlčet. Vysvětlíme, co se tu děje. Nic teď ani nevylučujeme, ani nezavrhujeme. O situaci se zajímají zahraniční média, britská, americká, česká, kterým můžeme vysvětlovat náš postoj.

Jste připraveni podat výpovědi?

To ne. Žádný novinář tu nemá připravenou svoji rezignaci. Všichni zůstáváme na svých pozicích, připraveni bojovat za svá práva.

Reklama

Doporučované