Hlavní obsah

Bouře Laura si na jihu USA vyžádala šest obětí

Foto: Profimedia.cz

Následky hurikánu Laura.

Reklama

Vítr hurikánu Laura dosáhl po zásahu pevniny maximální rychlosti 241 kilometrů za hodinu, čímž překonal hurikán Katrina z roku 2005.

Článek

Šest obětí si ve Spojených státech vyžádal hurikán, který se ve čtvrtek přehnal přes stát Louisiana a v noci na pátek zeslábl na méně nebezpečnou tropickou bouři. Do vnitrozemí s sebou bouře přesto přinesla prudký déšť a varování před tornády, píše agentura AP. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se bouře během dneška stočí na východ nad údolí řeky Mississippi a v sobotu zasáhne státy u pobřeží Atlantského oceánu.

Úřady v Louisianě dříve oznámily čtyři úmrtí, jež způsobily padající stromy. V noci na pátek v souvislosti s hurikánem zaregistrovaly další dva zemřelé. Jeden muž utonul, když se s ním potopila loď, další zemřel na otravu oxidem uhličitým z nouzového generátoru.

Střed bouře se ve čtvrtek odpoledne místního času (dnes brzy ráno našeho času) přesunul nad jih Arkansasu a rychlostí 24 kilometrů v hodině směřoval na severovýchod. Podle předpovědi na většině území státu naprší až 178 milimetrů srážek, což může způsobit bleskové záplavy.

Státy Mississippi a Arkansas vydaly rovněž varování před tornády. Patrně větrný vír již poničil střechu kostela v odlehlé části severovýchodního Arkansasu, píše AP.

Ačkoliv za sebou Laura nechala zpustošené domy i celé čtvrti a přes 900 000 domovů a podniků bez elektřiny, bouře nakonec způsobila menší škody, než se úřady obávaly. Určit celkový rozsah devastace však potrvá dny a do té doby může bouře opět zesílit, uvádějí meteorologové.

+7

„Je jasné, že jsme neutrpěli absolutní katastrofické škody, jak jsme si mysleli,“ uvedl guvernér Louisiany John Bel Edwards. „I tak jsou škody obrovské,“ dodal. Bez elektřiny se ocitlo nejméně 867 000 domů a podniků v Louisianě, Texasu a Arkansasu.

Vítr hurikánu dosáhl po zásahu pevniny maximální rychlosti 241 kilometrů za hodinu, čímž překonal hurikán Katrina z roku 2005, který zaplavil mimo jiné New Orleans, vyžádal si na 1 833 obětí a v šíři napáchaných škod se do historie Spojených států zapsal jako jedna z nejhorších přírodních katastrof. V Louisianě tehdy udeřil s větrem o rychlosti 201 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované