Hlavní obsah

Bouře na běloruské politické scéně. Lidé chtějí sesadit Lukašenka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bělorusům dochází trpělivost. Tisíce lidí se vydaly do ulic hlavního města kvůli zadržení Lukašenkova konkurenta v nadcházejících prezidentských volbách.

Článek

V srpnu letošního roku čekají Bělorusko prezidentské volby. Přicházejí v době, kdy je situace v zemi napjatá a velká část lidí touží po společenských a politických změnách. Nejdůležitější cíl Bělorusů je jasný - sesadit z funkce prezidenta Alexandra Lukašenka, jenž vládne státu již 26 let. Ten nyní čelí největší výzvě za poslední roky, protože lidé jsou nespokojeni nejen se stavem hospodářství a lidských práv, ale i s tím, jak režim přistupoval ke koronavirové pandemii.

Lukašenko, někdy označovaný jako „poslední evropský diktátor“ a „baťka (bělorus. otec) běloruského lidu“, je prezidentem od roku 1994, kdy mu Bělorusové vyjádřili podporu v podobě 80 % hlasů. Na konci šestého funkčního období mu však hrozí pro změnu skutečné volby, píše The Guardian.

Odstranění z cesty

Lukašenko se už dříve zbavil dvou významnějších opozičníků, kteří proti němu chtěli ve volbách kandidovat. Jedním z nich je Mikalaj Statkevič, který kandidoval proti Lukašenkovi už před deseti lety. Následně ho soud poslal na pět let do vězení za organizování protivládních demonstrací. Právě kvůli tomuto rozsudku mu volební komise znemožnila kandidovat letos znovu.

Dalším „odstraněným z cesty“ je známý bloger Sjarhej Cichanouski, kterému byla kandidatura rovněž odepřena. „Když mi Sjarhej zavolal a řekl, že bude kandidovat, zeptal jsem se, jestli ví, jak skončí prezidentské volby. Ve vězení,“ popisuje situaci Alexandr Kabanov, bloger a aktivista, který je také tiskovým tajemníkem volební kampaně.

Cichanouski je podle něj „pouliční politik“ a nikdy to neskrýval. Kabanov také dodává, že nejnebezpečnější pro Lukašenka je, když lidé jdou do ulic, a proto podle jeho názoru Sjarheje zadrželi jako prvního.

Místo Sjarheje chce kandidovat jeho manželka Svjatlana Cichanouská. Pro ni organizoval sběr podpisů na podporu jejího zařazení mezi prezidentské kandidáty, ale spolu s dalšími aktivisty byl při tom zadržen a hrozí mu až tříleté vězení za pořádání politické akce na veřejnosti v době protikoronavirových omezení.

„Mám si vybrat mezi dětmi a pokračováním v boji,“ říká Cichanouská ve videu na YouTube, v němž sdělila, že ji v anonymním telefonátu vyhrožovali, že jí odeberou děti, pokud se nevzdá účasti v srpnových volbách. Později však oznámila, že i přesto bude v kampani pokračovat.

Kauza Babaryko

Ve čtvrtek byl běloruskými úřady zadržen hlavní Lukašenkův rival Viktar Babaryko, běloruský bankéř, mecenáš, politický a společenský činitel. 20 let byl předsedou společnosti Belgazprombank, jež je dceřinou firmou ruského Gazprombanku. Úřad pro státní kontrolu podezírají Babaryku z toho, že je „přímým organizátorem nezákonných činností a snažil se skrývat stopy dříve spáchaných trestných činů“. Podle předsedy výboru Ivana Tertele je Babaryko spojen s finančními machinacemi ve výši více než 60 tisíc dolarů, v důsledků čehož členové zločinecké skupiny v posledních dnech vybrali velké množství peněz pro zahraniční účty.

My - 97%

Nechybí ani názor, že hlavní opozičník současného prezidenta je „člověkem Kremlu“ a je přímo spojený s šéfy Gazprombanku. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ujistil, že Rusko se nechystá zasahovat do běloruských záležitostí a že Kreml „nemá kandidáta pro běloruské volby“.

Lukašenko označil Babaryku za „ničemu“ a obvinil ho z korupce. Zároveň prohlásil, že se mu nepodaří udělat ze sebe oběť politického pronásledování nebo vězně svědomí. Babaryka se nechal slyšet, že jde o zinscenované politicky motivované vyšetřování.

Lukašenko slíbil zapojit do procesu vyšetřování „kauzy Babaryko“ evropské, ruské a americké pracovníky, aby ukázal, že před zákonem jsou si všichni rovni.

Babaryko má za cíl uspořádat v Bělorusku republikánské referendum a vrátit ústavu z roku 1994, která podle jeho slov dávala lidem právo na „určení svého osudu“. Hlavní ambici Babaryky je podle jeho slov vytvořit stát, kde není místo pro hrubiánství a hlavní prioritou vlády je úcta k národu.

Foto: Profimedia.cz

Viktar Babaryka.

Všechny události odehrávající se v posledních týdnech vedly k tomu, že do ulic vyšly desítky lidí, kteří chtějí vyjádřit solidaritu se zadrženým Babarykou. Protestující v centru metropole Minsku vytvořili dlouhý lidský řetěz.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace probíhají pod heslem „My - 97%".

Podle agentury AP policie ohradila kordonem centrální náměstí a část účastníků demonstrace i přítomných novinářů zatkla. Protivládní manifestace se uskutečnily i v dalších běloruských městech.

Proti demonstrantům zasáhla policie, která ohradila kordonem centrální náměstí, násilím vytáhla lidi z davu a část účastníků demonstrace i přítomných novinářů zatkla. V pátek bylo oficiálně zadrženo 270 osob. Někteří z nich jsou dokonce v nemocnicích, jiní v detenčních střediscích.

Zadržování ze strany policie nezastavilo Bělorusy a v sobotu se znovu vydali do ulic na demonstrace, během nichž došlo k novým případům zatýkaní obyvatelů a novinářů. V různých částech Minsku v sobotu večer neznámí lidé popadli několik lidí v ulicích a zatahovali je do minibusů.

Na sociálních sítích také koluje video, na němž je vidět, jak jeden z policistů drží koleno na krku na zemi ležícího muže. Incident se odehrál ve městě Gantseviči v brestském regionu, kde došlo k zadržení nejméně deseti místních obyvatel a dvou novinářů. Na případ upozornila stanice Hovoří Moskva.

Jde o mezinárodní spiknutí, tvrdí Lukašenko

Podle současného prezidenta Bělorusko překazilo mezinárodní spiknutí, jehož cílem je destabilizovat zemi před prezidentskými volbami. Podle Lukašenka ovšem existoval rozsáhlý plán rozdmýchat revoluci podobnou pouličním protestům na Ukrajině v roce 2014. Politické síly „ze Západu i z Východu“ podle prezidenta soustředily své zájmy na Bělorusko a „určité síly zintenzivnily“ své úsilí.

„To byl cíl. Masky byly strženy nejen z některých loutek, které jsme tu měli, ale i z některých loutkářů mimo Bělorusko,“ řekl Lukašenko. Podrobnosti na podporu svých tvrzení neuvedl. Reuters ale připomíná, že v posledních měsících mělo Bělorusko napjaté vztahy s Ruskem.

Reklama

Doporučované