Hlavní obsah

Bouře Sam se změnila v hurikán čtvrté kategorie. A sílí

Foto: ZUMA/Noaa, ČTK

Hurikán na satelitním snímku.

Reklama

Hurikán by podle dosavadních předpovědí neměl zasáhnout obydlené oblasti.

Článek

Bouře Sam postupující Atlantikem během dneška dál nabírala na intenzitě a postupně zesílila na hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále. Ukazují to hlášení amerického Národního střediska pro hurikány (NHC), které předpokládá, že živel ještě v noci na neděli o něco zesílí. Zatím se však pohybuje daleko na otevřeném moři a nečeká se, že by v nejbližších dnech výrazněji zasáhl obydlené oblasti.

Dnes večer SELČ se hurikán nacházel necelých 1700 kilometrů jihovýchodně od severní části Závětrných ostrovů v Karibiku a postupoval na západoseverozápad rychlostí 16 kilometrů v hodině, informovala agentura Reuters. Maximální rychlost větru, který bouři provází, narostla na 220 kilometrů v hodině.

„Sam se stal významným hurikánem,“ uvedlo dnes na twitteru NHC poté, co zvýšilo hodnocení na třetí stupeň hurikánové škály. Rychlý nárůst intenzity bouře pak pokračoval a Sam byl označen za hurikán čtvrté kategorie přibližně den a půl poté, co se změnil z tropické bouře na hurikán. Bezprostřední hrozbu pro zalidněné oblasti nicméně hurikán zatím nepředstavuje. NHC předpovídá, že se během příštího týdne prožene severně od Závětrných ostrovů, mezi něž se řadí Anguilla, Antigua a Barbuda nebo Guadeloupe.

Sam se vytvořil ve čtvrtek nad Atlantikem a je čtvrtou pojmenovanou bouří za poslední týden a osmnáctým hurikánem zaznamenaným během letošní hurikánové sezóny.

Nejničivějším živlem, který letos zasáhl Spojené státy, byl hurikán čtvrté kategorie Ida. Na jihu USA si v srpnu vyžádal několik desítek životů, poničil tisíce domů a statisíce lidí zanechal bez elektřiny.

V pátek se severně od Bermud vytvořila tropická bouře Teresa, jejíž větry dosáhly rychlosti 75 kilometrů za hodinu. Tento živel ovšem dál nesílil a když dnes zeslábl na „zbytkovou níž“, NHC avizovalo, že o něm nebude podávat další hlášení.

Reklama

Doporučované