Hlavní obsah

Bouře ve Francii zabila tři záchranáře. Prezident Macron je jmenoval rytíři

Bouře Miguel přinesla na pobřeží vítr o rychlosti až 130 kilometrů.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Více než 20 tisíc francouzských domácností zůstává bez proudu v důsledku větrné bouře Miguel, která v pátek odpoledne zasáhla zejména západní pobřeží země. Při bouři zemřeli tři záchranáři, s nimiž se na moři převrhl člun, a další člověk byl vážně zraněn při pádu stromu v Paříži. Informují o tom francouzská média.

Článek

Miguel přinesl na pobřeží vítr o rychlosti až 130 kilometrů a zvedl vysoké vlny, kvůli nimž úřady doporučily lodím nevyjíždět na moře. Člun se sedmi dobrovolnými záchranáři se však bez ohledu na nebezpečí vydal na pomoc rybářské lodi u pláže poblíž městečka Sables d’Olonne jižně od Nantes. Přibližně 800 metrů od břehu se člun převrátil a tři záchranáři se utopili. Dalším čtyřem se s vypětím všech sil podařilo dostat se ke břehu, přičemž jeden z nich zůstává v péči lékařů. Rybář ze zmíněné lodi je podle agentury AFP nezvěstný.

„Ti muži jsou hrdinové. Rozhodl jsem se je posmrtně jmenovat rytíři čestné legie,“ uvedl dnes na adresu utonulých záchranářů francouzský prezident Emmanuel Macron.

O život bojuje v nemocnici muž, jehož na severovýchodě francouzské metropole zasáhla pouliční lampa, kterou skácel padající strom. Hasiči zasahovali u desítek případů lokálních záplav, celkové škody ale zatím úřady nevyčíslily. Bez proudu zůstávalo dnes po poledni kvůli přerušení elektrického vedení bouří 23 tisíc domácností či podniků, většina z nich v Normandii a Bretani. Francouzské dráhy v pátek preventivně přerušily provoz na řadě tratí především v okolí Bordeaux a La Rochelle, dnes však již spojení fungují normálně.

Reklama

Související témata:

Doporučované