Hlavní obsah

Bouře zabila dva Čechy v karavanu na Chalkidiki. Záběry z Řecka ukazují spoušť na plážích a v hotelech

V Řecku zemřelo šest turistů. Bouře zabily i dva Čechy.Video: Reuters

 

Reklama

V oblasti může být zhruba deset tisíc českých turistů, cestovní kanceláře zjišťují rozsah škod.

Článek

Při bouřích s krupobitím zemřelo v Řecku ve středu večer nejméně šest zahraničních turistů, mezi nimiž byli i dva Češi. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroje z místní policie. Česká dvojice zemřela poté, co se kvůli silnému větru převrátil obytný přívěs na poloostrově Chalkidiki na severu země.

Severní část Řecka, kde tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhla divoká bouře po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům. Ve středu večer začaly Chalkidiki a okolní oblasti bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov.

Podle řeckého serveru Kathimerini se jednalo o postarší český pár, v karavanu s nimi byl jejich syn, který je zraněný. Cestoval s nimi také osmnáctiletý vnuk, který je sice v šoku, ale zdravý. Dovolenou trávili u města Sozopoli.

„Bouřky zasáhly řecký poloostrov Chalkidiki. Bohužel dva Češi svým zraněním způsobeným v souvislosti s převrácením jejich karavanu podlehli, další Čech zůstává hospitalizován v nemocnici. V tuto chvíli by neměl být v ohrožení života. České velvyslanectví v Athénách poskytuje v tuto chvíli na místě veškerou dostupnou pomoc a je s pozůstalými v kontaktu. Více podrobností nebudeme v tuto chvíli zveřejňovat. Podle informací z Řecka je na místě 40 záchranných jednotek a na Chalkidiki přijede také ministr pro ochranu občanů. Přes aplikaci Drozd máme v zemi registrovaných v tuto chvíli asi 450 Čechů, celkem se ale dá předpokládat, že jich vzhledem k probíhající turistické sezoně bude v zemi výrazně více,” vyjádřila se pro Seznam Zprávy Zuzana Štíchová, ředitelka tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí.

Mezi mrtvými Češi, Rumun, Rusové

Postarší česká dvojice zemřela podle AFP po převrácení karavanu poblíž města Nea Propontida. Další člověk, který byl s nimi uvnitř, neštěstí přežil se zraněními. Některá média dříve informovala, že při této tragédii zemřel jeden člověk a dva byli zraněni.

Na řeckém poloostrově Chalkidiki, který ve středu zasáhly silné bouře s krupobitím, je s cestovními kancelářemi asi 7 500 Čechů. Další tisíce lidí do oblasti jezdí samostatně, počet českých turistů na místě tak zřejmě bude vyšší než deset tisíc.

Foto: mapy.cz

Oblast Řecka postižená prudkou bouří a krupobitím.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK uvedla, že další z pasažérů karavanu je nyní v místní nemocnici. „České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc,“ uvedla mluvčí. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. „Je možné, že se to přes den bude ještě vyvíjet,“ dodala Štíchová.

Mezi dalšími mrtvými je ruská matka s dvouletým synem, na něž poblíž jejich hotelu spadl strom. Zemřel i turista z Rumunska, kterého zabila část padající střechy domu.

„Něco takového jsem ve své 25leté kariéře zažil vůbec poprvé,“ řekl podle Reuters lékař z nemocnice ve městě Nea Moudania Athanasios Kaltsas. V jeho nemocnici byli ošetřeni pacienti ve věku od osmi měsíců do 70 let, zvláště s rozličnými zlomeninami.

Dvě desítky zraněných byly převezeny do nemocnic, informovali místní hasiči, kteří mají kvůli živlu celonoční zásah. Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki mimořádný stav.

Cestovní kanceláře zjišťují škody

Na hodnocení škod je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže ještě brzo, bouře zasáhla řecký poloostrov před pár hodinami. „Cestovní kanceláře nyní teprve zjišťují, jestli ubytovací zařízení, ve kterých své klienty mají, byla nějakým způsobem poškozena. To by mělo zabrat minimálně dopoledne,“ uvedl Papež.

Případné zkrácení nebo rušení pobytů by podle něj mohlo potkat pouze turisty, kteří mají být ubytováni právě v zařízení poškozeném bouří. V takovém případě by to řešily přímo cestovní kanceláře. „Byla to bouře, která odezněla. Byl bych spíše optimistický v tom, že dál nebude pobyt na Chalkidiki nijak narušen,“ dodal Papež.

Reklama

Související témata:

Doporučované