Hlavní obsah

Takovou bouřku jsem v životě nezažil. Obec bičoval prudký déšť

Nedělní bouřky, jak je zachytily radary aplikace windy.com.Video: Jarmil Adamec

 

Reklama

V neděli se nad obcí Rohatec na Hodonínsku objevila zvláštní bouřka. Přívalové srážky, které se objevily odnikud a následující hodinu zůstaly na jednom místě, poškodily v obci hned několik domů.

Článek

Bouřka, jakou za celý svůj život nezažil. Tak popsal nedělní přívalové srážky sedmadvacetiletý obyvatel Rohatce u Hodonína.

I sem – podobně jako na řadu dalších míst v republice – přišla bouřka, jež se zastavila. Přívalový déšť, který přišel s ní, pak zaplavil obec.

„Stvořila se přímo nad námi,“ uvedl o nedělní bouřce mladý obyvatel Rohatce. „Na radaru nejdříve nebylo vidět nic. Pak se začala postupně objevovat a rozrůstat,“ popsal.

Bouře, které zůstaly stát na místě, zažili lidé o víkendu zejména na Pardubicku, kde také způsobily největší škody. „Velmi intenzivně pršelo na jednom místě a ta bouřka se nehnula. Takže tam pršelo třeba hodinu,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel pro hydrologii v Českém hydrometeorologickém ústavu Jan Daňhelka.

V Rohatci na jižní Moravě však měli štěstí. Na rozdíl od Pardubicka se tu zastavila jedna bouřka, zatímco na východě Čech jich přišlo několik za sebou. Celkově tak déšť trval déle a způsobil větší škody.

Podle meteorologa z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně Petera Hrušky se tento typ bouřek, jaký zažil Rohatec, v červnu stává. „Samozřejmě záleží na roce, někdy není skoro žádná, jindy jich je hodně. Obecně jsou ale poměrně běžným jevem,“ říká.

Jde však o věc, která nese zvýšené nebezpečí. Hlavní problém je ten, že nelze předvídat, kde přesně se vytvoří. „Musíme vydat varování pro celou oblast a potom prostě pozorovat oblohu,“ doplnil meteorolog Hruška. Běžně přitom bouřka odněkud přijde a lze predikovat její směr.

„Tahle bouřka se nepřesouvala, držela se nad Rohatcem skoro hodinu,“ potvrzuje už citovaný obyvatel Rohatce. Pouze se podle něho lehce měnil sklon deště, jak se mraky pohybovaly sem a tam. Právě kvůli tomu je v obci vytopeno hned několik domů.

Voda zaplavila zejména sklepy a garáže, zničila však také zahrady. „U nás i u sousedů to odnesla hlavně úroda. Brambory, mrkev i meruňky,“ povzdechla si obyvatelka Rohatce Miluše Vaclová.

+8

Meteorologové uvedli, že takový jev vzniká kvůli nevýraznému tlakovému poli. Výškové proudění vzduchu bývá v tomto období slabé nebo skoro žádné. „Bouřky pak dlouho zůstávají na jednom místě, protože je vzduch dál neodnáší,“ řekl meteorolog Hruška.

Podle radarového odhadu mohlo v Rohatci napršet mezi třiceti a čtyřiceti milimetry srážek.

„Bouřky s přívalovými srážkami bývají silně lokální. My můžeme říci, že je tu nějaké riziko vzniku, a vydat varování pro celou oblast. Kde přesně se vytvoří, už ale neurčíme,“ tvrdí Hruška.

Podobně intenzivně pršelo v neděli také v jihomoravských Pohořelicích nebo na severozápad od Tišnova. Tam mohlo podle meteorologů spadnout až šedesát milimetrů srážek.

V zasaženém Rohatci pomáhali hasiči z celého okolí.

„Přijeli z Ratíškovic, Dolních Bojanovic, z Veselí nad Moravou i z Mutěnic,“ vypočítává obyvatel Rohatce. To potvrzuje i starosta obce Jarmil Adamec. „Zasahovalo u nás deset hasičských jednotek. Desítky domů, které to zasáhlo nejvíc, měly díky jejich práci to nejhorší rychle za sebou,“ řekl.

V neděli jihomoravští hasiči vyjížděli téměř sedmasedmdesátkrát. Primárně čerpali vodu ze sklepů a odklízeli popadané stromy.

Reklama

Doporučované