Hlavní obsah

Brabec nechce dát z ruky zprávu, jak si po otravě Bečvy počínala inspekce

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Loni 20. července zachraňoval ministr životního prostředí raky na Křivoklátsku. Dva měsíce byla otrávena moravská řeka Bečva a Richard Brabec dosud nevyvrátil podezření, že jeho resort kryje v tomto případu skupinu Agrofert, pro niž dříve pracoval.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí zmapovalo činnost ČIŽP v době loňské havárie na řece Bečva, výslednou zprávu chtělo prý zveřejnit, ale policie je proti. Publikace materiálu by podle ní mohlo narušit probíhající trestní řízení.

Článek

Ani po třičtvrtě roce nedostala veřejnost odpovědi na základní otázky týkající se loňské rozsáhlé otravy moravské řeky Bečva. Hledání viníka ekologické havárie mají na starosti především vsetínští kriminalisté, nicméně Ministerstvo životního začalo začátkem letošního roku prověřovat i roli České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Zda její lidé při odebírání vzorků vody a dalších úkonech nepochybili.

K čemu auditoři z resortu řízeného Richardem Brabcem (ANO) nakonec dobrali, není do dnešních dnů zřejmé. Na konci května byla sice o kontrole sepsána výsledná zpráva, tu ale nechce dát Brabcovo ministerstvo z ruky.

Seznam Zprávy o ni požádaly podle zákona o svobodném přístupu k informacím, a přišla zamítavá odpověď. Výsledná zpráva nemůže být podle ministerstva zveřejněna kvůli tomu, že by její publikace mohla narušit probíhající policejní vyšetřování.

„Ministerstvo bylo připraveno výslednou zprávu zveřejnit v plném rozsahu a zpřístupnit její obsah veřejnosti. Avšak vzhledem k tomu, že ve věci probíhá vyšetřování orgánů činných v trestním řízení, zaslalo zprávu k využití Krajskému ředitelství policie Zlínského kraje s žádostí o vyjádření, zda může být zveřejněna,“ uvedla mluvčí Brabcova ministerstva Petra Roubíčková s tím, že ze strany policie přišlo v minulých dnech stanovisko, které se vyslovuje proti publikaci.

„Výsledná zpráva obsahuje informace týkající se trestního řízení a jejich zveřejněním by došlo k ohrožení účelu trestního řízení,“ uvedla s odvoláním na policii mluvčí resortu Roubíčková.

Výsledná zpráva by měla mimo jiné obsahovat časovou osu, co přesně pracovníci ČIŽP v době po zjištění havárie dělali. Podrobně popisuje jednotlivé úkony a postupy v následujících dnech, jimž byli inspektoři přítomni nebo o nichž byli informováni.

V dokumentu by měla být také popsána konkrétní prvotní zjištění a nechybí ani informace týkající se provozu soukromých firem v blízkosti vodního toku. „Další část šetření byla zaměřena na odběr vzorků, kdy jsou v materiálu zaznamenány konkrétní místa a přesný čas odběrů, včetně toho, kdo odběr provedl,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí.

Ministerstvo prý nad žádostí o zveřejnění audiu zvažovalo význam dvou „konkurujících si veřejných zájmů“, a to veřejný zájem na poskytnutí informace a veřejný zájem na objasnění skutečností důležitých pro trestní řízení a respektování zásady presumpce neviny.

Nakonec podle mluvčí Roubíčkové druhý veřejný zájem převážil.

Teď se v kauze otrávené Bečvy čeká, jaký směrem se bude ubírat policejní vyšetřování.

Vsetínští kriminalisté se v minulých dnech ke kauze otrávené řeky seznámili se závěry znaleckých posudků. Zároveň dle policejní mluvčí Lenky Javorkové vyhodnotili související důkazní materiál a teď dokončují procesní úkony, jejichž provedení je nezbytné pro případné zahájení trestního stíhání konkrétních osob.

Posudek pro policii vypracoval soudní znalec Jiří Klicpera. Server iDNES na začátku května uvedl, že Klicperův posudek podezřívá z otravy řeky kyanidy firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Její ředitel Oldřich Havelka to opakovaně odmítl.

Podle některých indicií by původcem jedů mohla být i valašskomeziříčská chemička Deza ze skupiny Agrofert, jejímž skutečným majitelem je nynější premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Právě Česká inspekce životního prostředí, jejíž postup byl prověřován, krátce po havárii vyloučila, že by kyanid unikl právě z Dezy.

Reklama

Související témata:

Doporučované