Hlavní obsah

Bradáčová nutí novináře, aby stáhli zprávu. Soud už jednou řekl, že může

Lenka Bradáčová nařídila novinářům stáhnout článek o dotační kauze na Ministerstvu školství.

 

Reklama

Vrchní státní zastupitelství vyzvalo dvě redakce, aby stáhly část ze svých textů o fotbalovém bossovi Miroslavu Peltovi.

Článek

Když pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová minulý týden nařídila Českému rozhlasu a vydavatelství Economia smazat část textu o vyšetřování dotační kauzy kolem šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty, přijala to mediální scéna i část veřejnosti s nevolí.

Podle kritiků jde o pokus o zastrašování a metody cenzury. I když jedna z redakcí vyhověla a materiál stáhla, později se dotčená média postavila veřejně proti žádosti.

Bradáčová příkaz žalobců hájí tvrzením, že některé ze zveřejněných údajů ze spisu o Peltovi a spol. prý mohly poškodit vyšetřování. A v tomto argumentu může být problém. Žalobci se totiž opírají o loňský soudní verdikt, který v jiném případu obdobný postup policie vůči médiím opravdu posvětil.

Redakce Seznam Zprávy má verdikt vydaný Vrchním soudem v Praze k dispozici.

Pokuta pro Mladou frontu

Tehdy vydavatelství Mladá fronta zveřejnilo obvinění v případu podnikatele Petra Sisáka a pak odmítlo výzvu, aby stáhlo článek z portálu Euro. Navíc Mladá fronta odmítla úřadům sdělit, kdo tvoří a spravuje webové stránky vydavatelství.

Policie pak udělila vydavatelskému domu pokutu 50 tisíc korun, a i když se Mladá fronta bránila a ve stížnosti uvedla, že je trest šikanující a omezuje svobodu tisku, vrchní soud pokutu posléze svým verdiktem potvrdil.

Soudkyně Hana Navrátilová v rozsudku naznačila, že novináři z Eura překročili právní hranici.

„Právo na informace je zásadním přípravným krokem k novinářské činnosti. Při jejich shromažďování a zveřejňování však média nesmí překročit určité meze, zejména porušit právo jednotlivce na soukromí a ochranu osobních údajů a právo na spravedlivý proces,“ uvedla Navrátilová v rozsudku.

V textu pak píše, že zveřejněním Sisákova obvinění mohli zástupci Mladé fronty porušit zákon, a naznačuje, že se mohli dopustit trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Video: Kauza fotbalového bosse Miroslava Pelty:

V případě aktuální dotační kauzy vyzvalo státní zastupitelství vydavatelství Economia a Český rozhlas, aby stáhla část svých článků o Peltovi. Ten byl obviněn kvůli rozdělování dotací pro sport a společně s bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou skončil ve vazbě.

„Zveřejnění informací závažným způsobem zasahuje jednak do průběhu trestního řízení a maří jeho účel a současně nepřípustným způsobem zasahuje do práv obviněných osob,“ vysvětluje Bradáčová, proč výzvu novinářům žalobci poslali.

Podle ní je možné z článků identifikovat svědky, které ještě chtějí vyslechnout. V krajním případě může, jak doplňuje Bradáčová, dojít k tomu, že budou svědci před samotným výslechem ovlivněni.

Český rozhlas výzvu žalobců odmítl.

Economia, která vlastní například Hospodářské noviny nebo web Aktuálně.cz, původně žádosti bleskově vyhověla a informace stáhla. Po několika dnech materiál na internet vrátila.

Žalobci tak proti oběma médiím připravují další kroky.

Reklama

Doporučované