Hlavní obsah

Bradavice a plísně se nejlépe uchytí na rozmáčené nohy z bazénu, varuje epidemioložka

Bradavice a plísně se nejlépe uchytí na rozmáčené nohy z bazénu, varuje epidemioložka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Léto je tady a bosé nohy k tomu tak nějak patří. Jen pozor, kde se zouváte. Plísňová onemocnění a bradavice číhají na každém kroku. Chytnete je raz dva, ale jejich likvidace trvá i několik měsíců.

Článek

Plísně

Plísně číhají na naše nohy ve veřejných prostorách, jako jsou šatny klubů nebo sprchy na koupalištích. Tedy v prostorách, kde člověk chodí bos a kde se může nakazit. „Riziko je i v rodinách, pokud má někdo plísňové onemocnění a nedodržuje to, že má vlastní bačkory či ručník, tak může dojít k přenosu onemocnění,“ říká epidemioložka z hygienické stanice hl. města Prahy Zdeňka Jágrová.

Pozor také na použité boty. Těch jsou plné půjčovny se sportovním vybavením, ať už to jsou brusle, přezkáče nebo boty na bowling. Plíseň se totiž z boty dostává obtížně. „Cesty, kterými se dá plíseň dekontimovat, jsou velice dlouhodobé a ani pak není záruka, že jsme se plísně zbavili. A snadno se pak přenáší,“ varuje Zdeňka Jágrová.

Bradavice

Ze společných prostor si můžeme také odnést bradavice. Tady je velmi dlouhá inkubační doba. Uvádí se několik týdnů až měsíců. Bradavice se snadno dostávají na poraněnou pokožku nebo na hodně rozmáčenou pokožku. Což je případ různých bazénů, tam je vlhko, infekcím se daří a v kombinaci s takto narušenou pokožkou je problém hned na světě.

Léčba

Nejlepší je jako u všech onemocnění včasná léčba. Malé bradavice je možné vyléčit běžně dostupnými přípravky z lékáren. Pokud ale už jde o velké a dlouhodobé bradavice, musí pomoci kožní lékař.

Víc o léčbě plísní a bradavic se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:
Bradavice

Doporučované