Hlavní obsah

Brady převzal klíč od Prahy

 

Reklama

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady převzal od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) na Staroměstské radnici Klíč od obce pražské. Primátorka tak reagovala na aféru s vyznamenáním pro Bradyho, kterého údajně prezident Miloš Zeman vyškrtl kvůli schůzce jeho příbuzného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ze seznamu oceněných Řádem T. G. Masaryka.

Článek

Klíč Jiřímu Bradymu dnes odpoledne předala primátorka. „Jsem opravdu ráda, že Vás jako pražská primátorka mohu přivítat a jako výraz úcty Vám předat klíč od hlavního města. Vítejte v Praze a buďte tady vždy doma," řekla Adriana Krnáčová. Také uvedla, že řada lidí možná považuje holokaust za něco z doby dávno minulé. „Nejhorší ale, co bychom mohli udělat, je na ty hrůzy zapomenout," řekla.

Za druhé světové války byl Brady vězněn v Terezíně a Osvětimi a přežil pochod smrti. Brady dnes také obdrží cenu Prix Irene za zásluhy o mír mezi lidskými skupinami.

„V životě jsem nečekal, že by se něco takového mohlo stát. Když jsem se chystal do své vlasti, manželka se mě ptala, co tu budu tak dlouho dělat. Teď je o zábavu postaráno. Pro mě je tato budova velmi vzácná, protože se v ní brali moji rodiče a vdávala se tu i má dcera. Děkuji za všechno, za pozvání a že se to všechno mohlo stát," řekl Brady.

Slavnostního aktu se zúčastnil také ministr kultury. „Jiří Brady je člověkem, na jehož životě můžeme číst dějiny 20. století. Jiří Brady má na své paži stále vytetované číslo z osvětimského pekla. Vždy říkal, my nemáme problémy, ale výzvy. To je tak pozitivní přístup, že bychom jej měli přibrat do své praxe," řekl Herman.

Foto: Tereza Robinson

Jiří Brady podepisuje převzetí Klíče od obce pražské.

Reklama

Doporučované