Hlavní obsah

Brána zpustošené katedrály v Aleppu se otevřela, po pěti letech zazněla klasická hudba

Brána zpustošené katedrály svatého Eliáše v Aleppu se po 5 letech otevřelaVideo: Reuters

 

Reklama

Poprvé za více než pět let se v katedrále svatého Eliáše v syrském Aleppu konal koncert klasické hudby. Diváci zhlédli vystoupení pod širým nebem.

Článek

Speciálně kvůli koncertu byla do katedrály nainstalována světla, dekorace a židle. Lidé, kteří se do vnitřních prostor nevešli, měli možnost sledovat koncert na velké obrazovce před kostelem.

30 členů sboru Aleppo Narikasti společně s Damašským národním orchestrem předvedlo Mozartovu Velkou mši c moll. „Je to opravdu úžasná věc. Kostel, ve kterém koncertujeme, nebyl kvůli předešlým událostem přístupný. Organizací koncertu jsme dosáhli něčeho významného,” řekl člen sboru Yaghish Nazarian.

Od roku 2012 je katedrála stejně jako velká část Aleppa zpustošena kvůli občanské válce. V bojích byla zničena střecha katedrály a několik zdí.

Kdysi vzkvétající ekonomické centrum s proslulými historickými místy bylo během války zničeno. Na místě zemřely stovky tisíc lidí. Válka v Aleppu skončila v prosinci roku 2016, poté, co povstalci a civilisté uzavřeli dohodu o příměří.

Reklama

Související témata:

Doporučované