Hlavní obsah

Branná výchova do škol: Je třeba, aby se děti učily, jak bránit vlast?

Měly by se děti ve škole učit, jak použít zbraň? Je potřeba takzvaná branná výchova? Téma dnešního Duelu Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministryně obrany Karla Šlechtová chce vrátit do základních a středních škol brannou výchovu. Má taková výuka smysl? A co by se měly děti ve škole učit, o tom je dnešní Duel s náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským a Bohumilem Kartousem z obecně prospěšné společnost EDUin.

Článek

Ministryně v demisi Karla Šlechtová nedávno na svou facebookovou stránku vyvěsila svoji fotku se sochou prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a nápisem: „Chci motivovat k vlastenectví a k chuti chránit Českou republiku. I proto bych chtěla návrat branné výchovy do škol.” Povědomí lidí, jak se chovat v nebezpečí, se podle Ministerstva obrany utváří už v mládí. Proto by se děti měly učit zásadám chování ve stavu ohrožení a zdravovědu.

Brannou výchovu nepropaguje jen Šlechtová, ale třeba i její předchůdce v úřadu Martin Stropnický nebo poslankyně ODS Jana Černochová či poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Žáci na základních a středních školách se už nyní můžou ve výuce setkat s programem POKOS, tedy s Přípravou občanů k obraně státu. Ministerstvo obrany posílá do škol vojáky s technikou a seznamuje žáky s posláním armády.

Reklama

Doporučované