Hlavní obsah

Branson zachraňuje svá letadla. Jeho Virgin Atlantic chce na burzu

Stejně jako většina dalších leteckých společností se ani Virgin Atlantic nevyhnula dopadům pandemie.

Reklama

Richard Branson se opět snaží zachránit svou leteckou společnost. Virgin Atlantic chce vstoupit na burzu, aby získala peníze na obnovu hospodaření. Podíl mateřské společnosti by však klesl a ztratila by kontrolu nad aerolinkami.

Článek

Letecká společnost Virgin Atlantic, která patří miliardáři Richardu Bransonovi, podle serveru BBC zvažuje vstup na londýnskou burzu. Chce tak získat peníze na obnovu svého podnikání po kolapsu letecké dopravy během pandemie koronaviru.

Virgin Group vlastní v letecké firmě 51procentní podíl, zbytek má americká společnost Delta Air Lines. Vstupem na burzu by Virgin Atlantic nabídla akcie soukromým investorům i velkým firmám, ale pro Virgin Group by to mohlo znamenat ztrátu kontroly nad vlajkovou lodí – její podíl by klesl pod 50 procent.

Stejně jako většina dalších leteckých společností se ani Virgin Atlantic nevyhnula dopadům, které způsobil celosvětový pokles cestování vzduchem. V dubnu Bransonovy aerolinky vykázaly ztrátu 659 milionů liber za rok 2020, kdy počet cestujících klesl o 80 procent. Poté společnost oznámila, že propouští tisíce zaměstnanců.

Prodej podílu v letecké společnosti by jí zajistil potřebné finanční prostředky v době, kdy dochází k obnově letecké dopravy. Virgin si údajně najala poradce z banky Citibank, aby vypracovali plány vstupu na burzu, ale aerolinky to označily za spekulaci.

Ceny akcií leteckých společností jako British Airways, EasyJet a dalších jsou stále nižší než před pandemií. Hlavním důvodem je skepse některých investorů ohledně toho, jak dlouho bude trvat, než se odvětví zotaví.

Příjmy Virgin Atlantic do značné míry závisí na trasách mezi Spojeným královstvím a USA. Letecká společnost tak doufá v rychlé oživení služeb. Začátkem tohoto roku generální ředitel aerolinek Shai Weiss uvedl, že po obnovení cestování neočekává velký pokles cen letenek.

Loni se zdálo, že letecká společnost krizi nepřežije. Branson proto vyjednával o záchranném balíčku ve výši 1,2 miliardy liber, který zahrnoval půjčku od amerického hedgeového fondu Davidson Kempner Capital Management. Branson se také snažil získat prostředky od britské vlády, která však jeho žádost zamítla.

Branson založil společnost Virgin Atlantic v roce 1984. Její úspěch mu umožnil vybudovat obchodní impérium, jež nyní zahrnuje i společnost Virgin Galactic, která se zabývá lety na hranici vesmíru.

Reklama

Doporučované