Hlavní obsah

Bransonovi došly peníze, zvažuje prodej své vesmírné cestovky

Foto: Profimedia.cz

Společnost Virgin Galactic v říjnu 2019 vstoupila na newyorskou burzu.

Reklama

Richard Branson shání půl miliardy dolarů na záchranu svého byznysu, proto zvažuje prodej více než čtvrtiny svého podílu ve společnosti Virgin Galactic.

Článek

Virgin Group představuje konglomerát zhruba čtyř stovek firem, které zastřešuje jméno Richarda Bransona. Řada společností však v koronavirové době utrpěla šok, protože se věnují byznysu například v dopravě nebo turismu.

Především aerolinky Virgin Atlantic nyní utrpěly fatální ztráty, a tak Branson hledá, kde vzít na jejich udržení peníze. Zvažuje kromě jiného i protiprodej svého podílu ve vesmírné společnosti Virgin Galactic, který by mohl vynést přibližně půl miliardy dolarů.

Bransonova Virgin Group může podle prohlášení společnosti prodat až 25 milionů akcií z kosmické Virgin Galactic, sám Branson vlastní 92,6 milionu akcií v hodnotě asi 1,9 miliardy dolarů. Získané prostředky chce Branson nalít do jiných firem značky Virgin.

69letý Brit se snažil zachránit společnost Virgin Atlantic s pomocí vlády a peněz daňových poplatníků. Jenže prosby a argumenty k udělení finanční injekce britská vláda nakonec nevyslyšela. Podnikatele naopak podle informací serveru Financial Times vyzvala, aby se pokusil finance zajistit jinak.

Zakladatel a šéf Virgin Galactic však odmítnutí nepřijal a snažil se přesvědčit vládu o tom, aby svůj názor ještě změnila nevšedními prostředky. Jako záruku bezpečné půjčky v hodnotě 500 milionů dolarů (15,7 miliardy korun) například Branson nabízel do zástavy svůj soukromý ostrov v Karibiku.

Necker, který je součástí Britských Panenských ostrovů, miliardář vlastní od roku 1978 a podle dostupných informací tam dlouhodobě žije. „Realitou této krize je, že mnoho aerolinek bude potřebovat pomoc státu a mnoho z nich ji už také dostalo,“ okomentoval ekonomickou situaci mnoha leteckých dopravců Branson v otevřeném dopise zaměstnancům.

„Uděláme cokoliv, abychom aerolinky udrželi v chodu. Vzhledem k obrovské nejistotě, která na nás v současnosti dopadá, a v situaci, kdy nevíme, jak dlouho budou naše letadla uzemněna, budeme potřebovat vládní pomoc, abychom to dokázali,“ dodal pozitivně Branson.

Upozorňuje na již poskytnuté finanční podpory jiným dopravcům, například společnosti EasyJet. Ta dostala od vlády ve formě půjčky přibližně 600 milionů liber. Připomněl také, že Virgin Atlantic začínala před 36 lety svůj byznys pouze s jedním letadlem. „Za ty roky vytvořila skutečnou konkurenci pro British Airways, která musí zůstat tvrdá ve prospěch zákazníků.“

Cílem společnosti Virgin Galactic, která se zabývá výpravami do kosmu, je přivést v blízké budoucnosti vesmírnou turistiku masám lidí. Agentura Reuters uvedla, že například herec Leonardo DiCaprio a popová hvězda Justin Bieber budou mezi prvními, kteří se připojí k Bransonovi na prvním suborbitálním letu společnosti Virgin. Společnost nedávno (říjen 2019) vstoupila jako IPO na newyorskou burzu.

Pandemie otřásla mnoha odvětvími, do nichž Branson investoval. Za dobu svého podnikání vydělával v oborech jako cestování, volný čas a samozřejmě zejména letecký průmysl. Právě tyto sektory lze považovat možná za ty vůbec nejvíce postižené dopady pandemie koronaviru. „Protože mnoho našich podniků je v oborech jako cestování, volný čas a wellness, jsou v obrovské bitvě o přežití a záchranu pracovních míst,“ dodal sám miliardář.

Miliardář bez peněz

Branson už minulý měsíc ve veřejném dopise uvedl, že nemá moc peněz, aby mohl investovat do záchrany svých projektů. Bransonovo čisté jmění odhaduje index Bloomberg Billionaires na 5,1 miliardy dolarů, od poloviny února kleslo o více než dvě miliardy dolarů.

„Toto je nejvýznamnější krize, jakou svět za mého života zažil,“ řekl Branson v prohlášení.

Reklama

Doporučované