Hlavní obsah

Bratislava se připravuje na bitky, do města se sjede krajní pravice

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z protestu 17. října, kdy demonstrující vylezli na bránu úřadu vlády.

Reklama

Slovensko si v úterý stejně jako Česko připomíná 31 let od sametové revoluce. Krajní pravice i další uskupení plánují ve svátek demonstrace proti vládě Igora Matoviče.

Článek

Žena s baseballovou pálkou útočí na bránu úřadu vlády, létající dlažební kostky a pak policejní vodní dělo a zásah těžkooděnců. Takové scény zažilo přesně před měsícem náměstí Svobody v Bratislavě. Na Den boje za svobodu a demokracii se bude ve slovenském hlavním městě demonstrovat znovu, naplánovaných je hned několik akcí. Policie předem varovala, že během nouzového stavu stále platí zákaz shromažďování.

Na úterý se do Bratislavy stejně jako před měsícem svolávají fotbaloví chuligáni Ultras Slovan i příznivci extremistické strany LSNS Mariana Kotleby. Sám Kotleba na sociálních sítích vyzývá k účasti na protestu, který směřuje proti vládě Igora Matoviče a protipandemickým opatřením.

Kotlebovo „osvobození Slovenska”

„Pokud národ ukáže, že už to opravdu stačilo, a každý, kdo jen trochu může, do Bratislavy dorazí, tak to skutečně může vyvrcholit osvobozením Slovenska od této vlády. Proto se nenechejme obelhat. Já v Bratislavě v úterý 17. listopadu určitě budu,“ píše na Facebooku Kotleba, kterého soud v říjnu nepravomocně odsoudil na čtyři roky za propagaci fašismu. Kotlebův poslanec Miroslav Mazurek nemluví o demonstraci, ale o „protestní procházce za svobodu a demokracii“.

Ultras Slovan Bratislava se sejdou v 15 hodin u hlavního nádraží v Bratislavě, krajní pravice pak o hodinu později na Hodžově náměstí, kde se nachází prezidentský palác. Nedaleko je i úřad vlády. Tam svou akci směřuje také Slovenská národní strana, která letos po únorových parlamentních volbách vypadla z parlamentu.

Kromě krajní pravice chystá protest i strana Směr expremiéra Roberta Fica. Poslanci Směru a sympatizanti strany se v úterý v 15 hodin sejdou před budovou parlamentu u busty Alexandra Dubčeka. „Považujeme tohoto člověka za symbol listopadu 1989, uctíme jeho památku a nebudeme nikomu bránit, aby se na individuální bázi přidal k protestům v Bratislavě,“ řekl v pondělí Fico s tím, že odmítá projevy násilí a výtržnosti.

Výzvy opozičních politiků k účasti na protestech označil ministr vnitra Roman Mikulec z hnutí OLaNO za „pošlapávání demokracie“ a lidi vyzval, aby se protestů kvůli riziku šíření nákazy koronavirem neúčastnili. Podle ministra nejde organizátorům akcí o vyjádření názoru, ale o bitky v ulicích. „Jde jim o to, aby ničili majetek, ohrožovali zdraví lidí. Máme informace, že někteří chtějí přijít i se zbraněmi,“ oznámil v pondělí Mikulec.

Koaliční roztržka o rozvolňování opatření

Nouzový stav prodloužila vláda Igora Matoviče minulý týden až do 29. prosince a v platnosti zůstává i zákaz shromažďování více než šesti lidí. Přístup vlády k dalšímu řešení pandemické krize se minulý týden neobešel bez roztržky, a dokonce urážek mezi koaličními partnery. Matovič si s předsedou koaliční strany SaS Richardem Sulíkem vyměňuje ostrá slova ve statusech na Facebooku.

Od opozice i médií to zas premiér schytává za chaotický a proměnlivý přístup. V pátek slovenská pandemická komise schválila Matovičův návrh na opětovné otevření kostelů, divadel, kin i fitness center a bazénů. Pro všechny provozovny přitom platí omezení počtu lidí.

Pellegrini na protest zapálí svíčku

„Chaos, zmatky a porušování lidských práv ze strany vlády Igora Matoviče. Tvrdá vyjádření ze strany ministra vnitra. Tohle je největší vizitka, jakou si může vláda vystavit, když 17. listopadu nemohou lidé přijít vyjádřit názor na to, co se tu děje,“ prohlásil na adresu současné vlády Fico.

Matoviče zkritizoval i expremiér Peter Pellegrini, který letos odešel z Ficova Směru a založil vlastní stranu Hlas. „Bohužel společně cítíme, že pod rouškou boje s pandemií se tu destruují demokratické pilíře našeho státu,“ říká v pondělním videu nahraném na sociální sítě. Zemí se podle něj šíří chaos, vytratila se soudržnost a atmosféra spíš připomíná vojenský tábor než demokratický stát.

Pellegrini dodal, že v současnosti nelze kvůli platným pravidlům protestovat v ulicích. „Proto zapálím svíčku nejen z úcty k roku 1989, ale i jako naději pro naši budoucnost,“ říká Pellegrini. Zároveň vyzval k účasti v anketě o referendu o předčasných volbách.

Volby by teď vyhrál Hlas

A v těch by si jeho strana nejspíš vedla dobře. Podle aktuálního průzkumu stranických preferencí by Pellegriniho Hlas volilo něco přes 20 procent lidí. Následuje hnutí OLaNO premiéra Igora Matoviče s 16,6 procenta voličů, strana SaS s 12,5, neparlamentní liberální Progresivní Slovensko se 7,3 procenta voličů. Kotlebovy extremisty by volilo bezmála 7 procent lidí a Ficův Směr 6,3 procenta. Do parlamentu by se dostala i strana Jsme rodina Borise Kollára.

Zdaleka nejdůvěryhodnější slovenskou političkou zůstává podle průzkumu prezidentka Zuzana Čaputová, které věří 68 procent Slováků. Hlava státu v předvečer státního svátku vystoupila s televizním projevem. Čaputová v něm vyzvala k respektování demokratických pravidel, zároveň také zkritizovala vládu, která podle ní při řešení pandemie postupuje nepředvídatelně.

„Není Slovensko pro a proti rouškám, pro anebo proti opatřením. Jsme jeden stát, jedna krajina, jsme jedna lidská společnost. Tak jako v listopadu 1989, i dnešek zvládneme lépe, pokud budeme držet spolu,“ řekla mimo jiné prezidentka.

Reklama

Doporučované