Hlavní obsah

Bratranec britské královny nabízel zprostředkování kontaktů v Kremlu

Foto: Profimedia.cz

Princ Michael z Kentu.

Reklama

Případ zveřejnili novináři televizní stanice Channel 4, kteří se vydávali za zástupce fiktivní jihokorejské firmy, jež měla zájem investovat v Rusku. Princ Michael z Kentu jim na schůzce natáčené skrytou kamerou nabídl pomoc.

Článek

Schůzka mezi „manažery jihokorejské firmy“ a Michaelem z Kentu, o níž informoval britský nedělník The Sunday Times, se odehrála prostřednictvím platformy Zoom. Princ ovšem nevěděl, že manažeři jsou ve skutečnosti investigativní reportéři v utajení a že vyšetřují podezření, že bratranec britské královny Alžběty II. tajně kšeftuje se svými vazbami na ruský režim.

Britský princ Michael z Kentu zřejmě chtěl využít svého královského statusu pro osobní prospěch a společnostem za poplatek nabízel zajištění kontaktů v Kremlu. Za tyto služby si řekl o 10 tisíc liber (294 tisíc korun) na den s tím, že může ze svého domova v Kensingtonském paláci natočit na podporu firmy i proslov, a to za poplatek 200 tisíc dolarů (4,2 milionu korun), uvedla agentura AFP.

Záhy po zahájení schůzky se princ podle reportérů ujal vůdčí úlohy a prohlásil, že by byl ze spolupráce se společností House of Haedong, která chtěla v Rusku fiktivně investovat do zlata, „velmi nadšený“. Schůzky se měl zúčastnit i princův přítel a obchodní partner markýz z Readingu Simon Isaacs.

Ten Michaela popsal jako „neoficiálního velvyslance Jejího Veličenstva pro Rusko“ a člověka povzneseného nad „politickou vřavu“, jehož Moskva považuje za přítele Ruska. Princ se podle markýze rovněž může setkat přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a firmu při tom zastupovat.

Náklady na tuto službu by se v případě princovy fyzické cesty do Ruska podle markýze pohybovaly kolem částky 50 tisíc liber (téměř 1,5 milionu korun) za čtyřdenní nebo pětidenní cestu. Princ z Kentu v reakci uvedl, že s Putinem se naposledy setkal v roce 2003, informoval The Guardian.

Princ novináře podle webu The Times ujistil, že jeho dlouholeté spojení s Ruskem „může firmě přinést určitý prospěch“, a upozornil je na skutečnost, že mu Rusko udělilo Řád přátelství, což je jedno z nejprestižnějších kremelských ocenění. „Nikdy předtím jsem neměl žádné úzké spojení se zlatem a tato myšlenka mě velmi těší,“ měl princ povzbudivě dodat.

To měl potvrdit i markýz Isaacs, který s novináři po princově opuštění virtuální schůzky zůstal, aby nastínil, jaké služby by s princem mohli v Rusku nabídnout. „Mluvíme tu relativně diskrétně, protože bychom neradi, aby se svět dozvěděl, že se (princ - pozn. red.) s Putinem stýká čistě z obchodních důvodů, jestli mi rozumíte,“ dodal markýz podle The Times.

Mezi Londýnem a Moskvou panují napjaté vztahy od března 2018, kdy byl v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou novičok otráven bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Británie z činu podezírá ruské agenty.

Telefonát na platformě Zoom byl součástí širšího tajného vyšetřování listu The Sunday Times a pořadu Dispatches televizní stanice Channel 4. To se zabývá tím, jak a zdali členové královské rodiny prodávají své konexe na monarchii za účelem osobního zisku. Tři další členové královské rodiny podle The Sunday Times nabídku práce pro společnost House of Haedong odmítli a jeden neodpověděl.

Michael není britskou korunou placený. Vydělává si jako konzultant a společně se svou manželkou platí nájem i poplatky za byt v Kensingtonském paláci v Londýně, kde bydlí i princ William s rodinou.

Buckinghamský palác právě s odkazem na tuto skutečnost nechtěl kauzu komentovat. „Princ Michael z Kentu není pracujícím členem královské rodiny a Buckinghamský palác nejedná jeho jménem,“ uvedl mluvčí paláce. Královnu však Michael v dobách před pandemií zastupoval na zhruba 200 událostech ročně, jako například na státních pohřbech v Indii či na Kypru, píše se na webových stránkách královské rodiny.

V životopise 78letého prince se dále uvádí, že má skrze svou prababičku silné vazby na Rusko a o zemi jako takovou jevil vždy velký zájem. Je také prvním členem královské rodiny, který se naučil rusky, a to do takové míry, že je kvalifikovaný tlumočník, píše se na stránce.

Reklama

Doporučované