Hlavní obsah

Bratry rozdělila válka. Jeden je policista a druzí dva Tálibánci

Svět bez obalu: V afghánské válce často proti sobě stojí vlastní bratři nebo otcové se syny. Matky bojovníků z obou stran se nedávno zúčastnili mírového pochodu v Tarinkotu za ukončení války.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Vleklá válka v Afghánistánu rozdělila většinu rodin. Často tak proti sobě stojí sourozenci, na obou stranách fronty.

Článek

Mohammad Gul je afghánský policista. Jeho dva bratři se naopak přidali k tálibánským bojovníkům. Dokonce během bojů mezi vládními jednotkami a Tálibánem stáli všichni tři proti sobě.

„Stalo se to několikrát. Byli na jedné straně a já na druhé a bojovali jsme proti sobě. Některé oblasti obsadili oni a některé my,“ říká Mohammad. Gul neviděl svou rodinu a přátele už 5 let. Nedávno se ale doslechl, že jeden z jeho bratrů byl zabit.

Stejný osud potkal i Siddiqullah, který je také policista a bojoval proti svým bývalým přátelům. Stejně jako Gul neviděl svou rodinu už několik let.

„Moje přání je, aby se obě strany usmířily. Jsme přece Afghánci. Neprolévejme už další naši krev. Nemůžeme prolitou krev mstít další krví. Pojďme si sednout, odpustit si a obejmout se,“ vyzývá Siddiqullah.

Matky bojovníků z obou stran se nedávno zúčastnily mírového pochodu v Tarinkotu. Spojené státy a Tálibán podepsaly 29. února dohodu, která předpokládá, že se ze země do 14 měsíců stáhnou zahraniční vojáci za podmínky, že Tálibán dodrží bezpečnostní požadavky. Součástí dohody je i oboustranné propuštění vězňů. Počítá se také se zahájením vnitroafghánského dialogu o budoucnosti země.

Afghánská vláda 26. května propustila v další vlně 900 vězňů z povstaleckého hnutí Tálibán. K propuštění vězňů by mělo dojít i ze strany Tálibánu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované