Hlavní obsah

Braunovy sochy se vrátily na Valeč, doplnily je zvuky a světla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na státním zámku Valeč na Karlovarsku vznikla nová expozice pro 28 vzácných barokních soch alegorií lidských vlastností a mytologických postav od Matyáše Bernarda Brauna.

Článek

Budou doplněné světelnými a zvukovými efekty. Projekt připravila plzeňská Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara se zámkem Valeč, které spolupracují od roku 2017. ČTK to dnes řekla Lenka Thomayer Opatrná z fakulty.

Všechny sochy se vrátily po 44 letech z kladrubského kláštera na Valeč letos v únoru. Otevření lapidária, plánované na duben, se kvůli pandemii koronaviru posune, zřejmě na 25. květen. Do expozice lze zatím nahlédnout na https://www.youtube.com/watch?v=46bzUsztdeo.

„Barevná scénická světla lze programovat do jakékoli intenzity a odstínu. Osvětlení se bude uzpůsobovat návštěvníkům a spolu s hudbou bude působit na jejich pocity,“ řekl kastelán Tomáš Petr. Návštěvníci expozice budou moci světla ovládat. V prostoru staré kovárny, kde jsou sochy umístěné, budou také komentované prohlídky a videomapping. „Byla využita osvětlení podobná pro show a koncerty. Hudba bude založena na kompozici barokních umělců a bude přecházet až do moderních elektronických zvuků,“ řekl vedoucí ateliéru Multimédia a autor koncepce Jan Morávek.

Kovárna byla před osmi lety staticky zajištěna a její střecha opravena. V syrovém prostoru může divák pohlédnout sochám přímo do očí a je obklopen postavami, které jsou nepravidelně rozmístěné na protínajících se cestách dřevěného mola. Pozice byly vybrány s důrazem na vzájemnou interakci, která přináší nový zážitek z Braunova díla. „Málokdy pohlédnete přímo do očí děsivé Medúzy. Uprostřed mytologické místnosti se dostanete tváří v tvář stojící Afrodité a Árese, kteří jsou oba zahaleni do symbolické červené, nebo můžete putovat dlouhým temným tunelem za Filozofií. Jako záhada zde působí jediná světská socha hraběte Šporka,“ řekla vedoucí ateliéru Design nábytku a interiéru Jana Potiron.

V prostorech bez oken vyniká umělé nasvícení. „Díky invenci mistra vzniká pod rukama jeho tovaryšů z dílny (studentského studia) Multilab světelné dílo, stejně jako se před 300 lety zrodily samotné sochy,“ uvedl Morávek. Jde o jeden z největších souborů barokních soch inspirovaný areálem v Kuksu. Originály byly po požáru zámku v roce 1976 deponovány v Kladrubech, do 15hektarového parku ve Valči byly umístěny kopie. Logisticky a technicky náročný přesun na Valeč začal loni v listopadu a letos v únoru se tam vrátily poslední čtyři sochy. Všech 28 objemných pískovcových skulptur měří od 195 do 300 centimetrů a váží několik tun.

Reklama

Doporučované