Hlavní obsah
Online

Británie hlásí nejmenší počet úmrtí za poslední dva týdny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se po celém světě nakazilo přes 2,4 milionu lidí a zemřelo nejméně 165 tisíc. Situaci ve světě sledujeme online.

Článek

- Na Slovensku nebudou nově roušky nebo šátky povinné při pohybu v přírodě, pokud osoby dodrží alespoň dvacetimetrový odstup od cizích lidí, dále se opatření nebude vztahovat ani na děti do dvou let či na autisty. Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru. Hygienik zároveň nově nařídil zakrytí úst a nosu tak, aby mezi tváří a rouškou nebyla mezera.

- Naproti tomu největší německá spolková země Bavorsko od příštího týdne zavede povinné nošení roušek v obchodech a prostředcích veřejné dopravy. Některá opatření však uvolňují i další evropské země. Norsko otevřelo školky, Dánsko kadeřnictví a autoškoly.

- V Rusku za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 4268 potvrzených případů nákazy koronavirem a celkem je tak aktuálně v zemi registrováno 47 121 infikovaných lidí. Od nedělního rána v Rusku zemřelo na covid 19 dalších 44 pacientů, celkový počet tak stoupl na 405. Celkem se uzdravilo 3446 nemocných.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali i včera.

  • Akcie v USA klesly, nejvýrazněji po propadu ropy WTI o 306 procent

    Americké akcie dnes oslabily. Prudce klesly zejména poté, co cena ropy West Texas Intermediate (WTI) poprvé ztratila za jediný den veškerou svou hodnotu a propadla se do záporných čísel. Tato bezprecedentní situace podle agentury Reuters podtrhuje chaos, který pandemie nemoci covid-19 způsobuje ve světové ekonomice.

  • Čínská média: Dva čínští lékaři nakažení koronavirem ztmavli

    Dvěma čínským lékařům, kteří onemocněli chorobou covid-19 a museli být napojeni na mimotělní oběh, ztmavla pleť. S odvoláním na reportáž čínské televize o tom dnes informoval britský bulvární list Daily Mail.

    Dvaačtyřicetiletí lékaři I Fan a Chu Wej-feng se nakazili v lednu od pacientů ve wuchanské ústřední nemocnici. Neobvyklé ztmavnutí způsobila hormonální nerovnováha poté, co jim koronavirus poškodil játra, uvedla čínská média s odvoláním na lékaře.

  • LMC: Výroba aut letos klesne o pětinu na 71 milionů vozů

    Světová výroba vozů letos kvůli pandemii nemoci covid-19 a následné recesi klesne o více než 20 procent na zhruba 71 milionů aut. Na výhled poradenské společnosti LMC Automotive, která byla dnes zveřejněna, upozornila agentura Reuters.

    Kvůli propadu, který bude mnohem prudší, než se čekalo na počátku roku, letos automobilky vyrobí o 19 milionů vozů méně, uvedla LCM Automotive. Poradenská společnost zároveň varovala, že pokles může být ještě výraznější v závislosti na tom, jak rychle se zotaví hlavní regiony.

  • V Turecku se potvrdilo už na 91 000 nakažených koronavirem

    V Turecku přibylo za den 4674 lidí s covid-19, denní nárůst je větší než v neděli, kdy ministr zdravotnictví oznámil 3977 nově nakažených. S celkem 90 980 dosud potvrzenými případy nákazy je Turecko sedmé na světě. Počet zemřelých z řad nakažených se dnes v Turecku zvýšil o 123 na 2140, informoval ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

  • Pegida uspořádala v Drážďanech první demonstraci v době pandemie

    Německé protiimigrační a protiislámské hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) dnes na zvláštní povolení a za přísných bezpečnostních i karanténních podmínek uspořádalo v Drážďanech první demonstraci od vypuknutí koronavirové krize. Akce se se svolením úřadů mohlo zúčastnit 15 lidí, napsala agentura DPA.

    Saská metropole, která je baštou Pegidy, nejprve hnutí schválila 80 účastníků, což ale vyvolalo tvrdou kritiku. Úřad proto ještě dnes podmínky zpřísnil a účast omezil na 15 lidí. Tento počet označil v prohlášení drážďanský primátor Dirk Hilbert za „podstatně přiměřenější“, neboť v nynější krizové situaci jsou omezena i náboženská setkání na 15 věřících.

  • Dánsko a Polsko nepomohou firmám se sídly v daňových rájích

    Dánsko a Polsko odmítají, aby ze záchranných balíčků určených pro podniky stižené dopady pandemie čerpaly firmy se sídly v daňových rájích. Informoval o tom dnes server Business Insider.

    Dánské ministerstvo financí v sobotu informovalo, že prodloužilo záchranné programy pro společnosti a zaměstnance do 8. července. Pomoc se však netýká společností, které vyplácejí dividendy, skupují vlastní akcie anebo sídlí v daňovém ráji, napsala agentura Bloomberg.

    K podobnému opatření se na počátku měsíce uchýlilo Polsko. Premiér Mateusz Morawiecki uvedl, že velké společnosti, které chtějí díl z balíčku šesti miliard dolarů (151,5 miliardy Kč), musí platit daně v Polsku. „Skončeme s daňovými ráji, které jsou prokletím moderní ekonomiky,“ řekl u té příležitosti.

  • Francie hlásí přes 20 000 obětí, situace v nemocnicích se lepší

    Francie se po Spojených státech, Itálii a Španělsku stala čtvrtou zemí, kde počet úmrtí spojovaných s nemocí covid-19 překonal 20 000. Do vládní statistiky za poslední den přibylo 547 případů z nemocnic a domovů pro seniory, čímž celkový počet mrtvých stoupl na 20 265. Denní přírůstek je vyšší než v neděli, ale nižší než ve zbytku minulého týdne. Přitom pokračuje pozitivní trend v číslech zachycujících vytíženost francouzského zdravotnictví. Šestým dnem v řadě klesl počet lidí hospitalizovaných kvůli covid-19 a už podvanácté za sebou se snížila obsazenost jednotek intenzivní péče, informovala agentura Reuters.

  • Svět podle WHO to nejhorší s koronavirem ještě stále čeká

    Pandemie nemoci covid-19 není překonaná, to nejhorší svět stále ještě čeká. Dnes to podle agentury AP prohlásil šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Varování Tedros vyslovil v době, kdy řada států včetně těch evropských začala karanténní opatření uvolňovat.

    „Věřte nám. To nejhorší je teprve před námi,“ řekl Tedros. „Zabraňme této tragédii,“ uvedl.

    AP poznamenala, že Tedros přímo nezmínil, proč se epidemie, při které se nakazilo takřka 2,5 milionu lidí, může ještě výrazně zhoršit. Někteří odborníci nicméně poukazují na Afriku, kde se může nákaza šířit nekontrolovatelně.

  • Reuters: USA překonaly hranici 41 000 obětí mezi nakaženými

    Ve Spojených státech na komplikace související s nemocí covid-19 dosud zemřelo přes 41 000. Dnes to oznámila agentura Reuters, podle jejíhož propočtu se rychlost růstu obětí zpomaluje. Klesající počet obětí hlásí i stát New York, který je největším ohniskem infekce v USA. Newyorský guvernér Andrew Cuomo dnes oznámil, že za uplynulý den v tomto státě zemřelo 478 infikovaných lidí, což je nejméně za poslední dva týdny.

    Spojené státy, kde žije zhruba 330 milionů lidí, jsou koronavirem nejhůře postiženou zemí. Americká Univerzita Johnse Hopkinse, která pandemii sleduje celosvětově, eviduje v USA 762 000 nakažených a přes 40 700 obětí, což je v obou ohledech nejvíce na světě. Agentura Reuters, která si vede vlastní bilanci, oznámila, že USA již hranici 41 000 mrtvých překročily.

    Reuters rovněž uvedl, že bilance obětí i nově nakažených v USA přes víkend klesala. Agentura za sobotu zaznamenala 1800 úmrtí souvisejících s koronavirem a v neděli asi 1500, minulý týden ve středu jich přitom bylo přes 2800.

  • Orbán počítá v květnu s plánem na uvolňování omezujících opatření

    Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v rozhlase uvedl, že na počátku května bude připraven představit plán na uvolňování omezujících opatření vynucených pandemií nemoci covid-19. V „plně chráněném režimu“ má země setrvat přinejmenším do 3. května, pak by mohl začít postupný návrat k normálnímu životu, dal najevo Orbán podle agentury MTI.

  • Prodej aut v Rusku zřejmě kvůli koronaviru klesne nejníže od 1991

    Prodej aut v Rusku by se letos kvůli opatřením, která mají zastavit šíření nemoci způsobené koronavirem, ale také kvůli devalvaci rublu a poklesu osobních příjmů mohl snížit o polovinu zhruba na úroveň z doby rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na odhady odborníků z odvětví.

    Poslední údaje o prodeji ukázaly, že pokles rublu kvůli propadu cen ropy přitáhl Rusy v posledních týdnech března do autosalonů a ti kupovali auta v očekávání, že ceny se výrazně zvýší. Prodej tak v březnu prudce vzrostl. To však podle odborníků byl jen jednorázový růst.

  • V Itálii za den přibylo 2256 lidí s covid-19, nejméně za měsíc

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Itálii za posledních 24 hodin vzrostl o 2256 na celkových 181 228 od prvního registrovaného případu v zemi na konci ledna. Denní nárůst nových případů je nejnižší za více než měsíc. Úmrtí přibylo za poslední den 454 na celkových 24 114, uvedla místní civilní ochrana. V neděli bylo oznámeno 3047 nových případů a 433 dalších úmrtí.

  • Africe hrozí kvůli pandemii sociální nepokoje, varují organizace

    V důsledku opatření zavedených s cílem zabránit šíření pandemie nemoci covid-19 hrozí africkým státům nárůst sociálního napětí a nepokojů. Podle agentury DPA s tímto varováním přišly rozvojové organizace.

    „Covid-19 má schopnost způsobit nejen tisíce úmrtí, ale také rozpoutat hospodářskou a sociální zkázu. Její rozšíření do velkých (afrických) měst otevřelo novou frontu v našem boji proti viru,“ uvedla regionální ředitelka pro Afriku ve Světové zdravotnické organizaci (WHO) Matshidiso Moetiová.

    Nezisková organizace World Vision, jež se soustředí zejména na pomoc dětem, dnes varovala před důsledky pandemie pro kontinent. Ohroženo nemocemi či přímo smrtí je podle ní na 30 milionů afrických dětí. Zákazy vycházení, uzavírání obchodů, omezení cestování, jakož i menší množství posílaných peněz ze zahraničí podle organizace ztěžují mnoha lidem život a již nyní panuje zmatek ve fungování už tak přetížených zdravotnických systémů.

  • Británie hlásí 449 nových úmrtí s covid-19, nejméně za dva týdny

    Údaj o počtu pacientů, kteří zemřeli v britských nemocnicích po nákaze koronavirem, dnes narostl nejméně za poslední dva týdny. Britské ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo bilanci na 16 509 úmrtí, což je o 449 více, než bylo hlášeno v neděli. Naposledy bylo méně než 500 nových úmrtí oznámeno 6. dubna, kdy denní přírůstek obětí činil 439.

    Nižší než v předchozích dnech je dnes také počet nově odhalených případů infekce koronavirem. Ze 14 106 lidí otestovaných za posledních 24 hodin byl výsledek pozitivní u 4676. Od konce ledna se nákaza v Británii prokázala ve skoro 125 000 případech. Počet pacientů, kteří se z nemoci covid-19 uzdravili, britská vláda ve svém twitterovém hlášení neuvádí.

  • Latinská Amerika hlásí přes 100 000 nakažených, testuje ale málo

    Počet nakažených koronavirem v Latinské Americe podle statistik překročil v neděli 100 000 a mrtvých s covid-19 je v tomto regionu na 5000. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse. Podle serveru BBC Mundo ale čísla neodpovídají realitě vzhledem k malému počtu testů, které se v těchto zemích dělají. Nákaza koronavirem, s níž ve světě už zemřelo na 166 000 lidí a která se potvrdila už u 2,4 milionu lidí, ale v Latinské Americe zatím vrcholu nedosáhla.

    Nejvíce nakažených koronavirem z Latinské Ameriky hlásí Brazílie. Tato země s 210 miliony obyvatel eviduje dosud na 38 700 nakažených a téměř 2500 úmrtí. Druhé je co do počtu případů nákazy třicetimilionové Peru, které registruje na 15 600 nakažených a čtyři stovky úmrtí. Třetí je Chile (18,7 milionu obyvatel), které hlásí přes 10 000 nakažených a na 130 mrtvých s covid-19.

  • Chceme spravedlnost pro své blízké, říkají Italové

    Ulice jsou prázdné a ticho občas přehluší jen sirény sanitek. Tak popsal nynější situaci v italském Bergamu britský deník The Independent. Ten také přináší silné příběhy rodin, které těžce zasáhlo šíření nemoci covid-19.

  • Srbsko začíná uvolňovat omezení zavedená proti šíření koronaviru

    Po zákazu vycházení během prodlouženého víkendu o pravoslavných Velikonocích uvolní Srbsko některá opatření, která zavedlo s cílem zabránit šíření koronavirové nákazy. Z rozhodnutí vlády začnou od úterka opět fungovat tržnice, menší obchody, stavebnictví i některé služby, uvedla dnes televize N1.

    V oblasti služeb budou moci otevřít autoservisy, autosalony, stavebniny, knihkupectví a další obchody. K práci se budou moci vrátit i někteří živnostníci. Za přísných hygienických opatření se otevřou také tržnice se zeleninou a ovocem. Rozběhnout se bude moci i stavebnictví, a to za předpokladu, že zaměstnavatelé zajistí pracovníkům nezbytné ochranné pomůcky.

  • Ve Vladikavkazu demonstrovali „nevěřící v koronavirus“

    Asi 1500 lidí dnes ve Vladikavkazu, správním středisku autonomní Severní Osetie na ruském severním Kavkazu, demonstrovalo „proti žvanění úřadů o koronaviru“. Šéf regionu Vjačeslav Bitarov se pokusil s demonstranty nevěřícími v existenci viru navázat dialog, ale marně: protestující nezformulovali žádné požadavky, ale politika vypískali. Napsal to s odvoláním na očité svědky list Kommersant na svém webu.

    Policie po přivolání posil začala podle specializovaného serveru OVD-Info zatýkat demonstranty, kteří protestovali hlavně proti „domácí izolaci“, tedy povinnosti zdržovat se ve svých domovech.

    Demonstraci „nevěřících v koronavirus“ nelze podle Kommersantu pokládat za živelnou. Svolal ji již před měsícem bývalý operní zpěvák Vadim Čeldijev, který se nyní angažuje ve společnosti. Od zavedení prvních opatření proti koronaviru vyzýval své fanoušky na sociálních sítích, aby „nevěřili ve světové spiknutí“, a domáhal se odhalení „pravdy“. A naopak obviňoval lékaře, že se spolčili s vládou, aby vydělali.

  • Carvago: Prodej ojetin se za 1,5 měsíce snížil o 90 procent

    Za poslední měsíc a půl klesly prodeje ojetých aut o více než 90 procent. Z téměř 10 000 prodávaných vozů týdně se v současnosti prodávají nejvýše desítky ojetých aut. Vyplývá to z údajů autotržiště Carvago.

Reklama

Hlavní zprávy