Hlavní obsah
Online

Další smutný rekord. Rusko hlásí za poslední den 174 obětí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Počet celosvětově nakažených dosahuje 5,5 milionu. Stejně tak přibývá i uzdravených, kterých je momentálně 2,3 milionu. Nejvíce nakažených hlásí země jako USA, Brazílie a Rusko. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Rusko dnes oznámilo 174 úmrtí s covid-19 během uplynulých 24 hodin, což je rekordní denní nárůst. Celkový počet úmrtí tak vzrostl na 3807. Krizový štáb ohlásil 8915 nových případů nákazy. Jejich celkový počet v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel tak dosáhl 362 342.

- V Brazílii za poslední den přibylo 11 687 nakažených koronavirem. Je to méně než o den dříve, kdy země evidovala bezmála 16 000 infikovaných. Denní bilance úmrtí se naopak zvýšila. V posledních 24 hodinách zemřelo 807 lidí oproti 653 hlášeným v neděli. Jihoamerická země s 210 miliony obyvatel registruje celkem již 374 898 případů nemoci covid-19.

- Ve Spojených státech zemřelo s nemocí covid-19 za posledních 24 hodin 532 lidí. V porovnání s předchozím dnem je denní přírůstek o více než sto nižší. Celkem už země eviduje 98 218 obětí pandemie, vyplývá z dat Univerzity Johnse Hopkinse (JHU).

Dění ve světě jsme sledovali také včera:

  • Čína hlásí sedm nových případů nákazy koronavirem

    Úřady v pevninské Číně dnes zaznamenaly sedm případů koronavirové nákazy, což je o čtyři méně než v předchozím dni. Všechny nové infekce byly evidovány u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom informovala agentura Reuters. Čínská zdravotnická komise oznámila, že se koronavirus prokázal také u dalších 29 lidí, kteří ovšem nevykazují žádné příznaky nemoci, píše ČTK. Takové případy Čína do celkové bilance nezahrnuje.

  • Jihoafričtí kuřáci musejí nakupovat cigarety na černém trhu

    Zákazy vydané kvůli koronaviru přišly náhle. V JAR k nim patří zákaz prodeje alkoholu a cigaret. Země se chystá mnohá opatření uvolnit 1. června. Za vymezených podmínek se znovu lidé dostanou k alkoholu, zákaz prodeje cigaret má ale trvat dál. Jak uvádí stanice BBC, prezident Cyril Ramaphosa je toho názoru, že „kvůli riziku, jaké kouření představuje“, bude zákaz prodeje cigaret zachován.

    Petici žádající uvolnění opatření podepsalo více než půl milionu lidí. Autoři upozorňují, že lidé na černém trhu platí vysoké ceny za cigarety, z jejichž prodeje vláda nic nemá. Loni daňový úřad z prodeje cigaretových výrobků vybral v přepočtu 19 miliard korun.

    Od 1. června si Jihoafričané budou moci legálně koupit alkohol, pít ho ale budou „za určitých podmínek, jenom doma, v určité dny a v omezených hodinách“, řekl Ramaphosa. Svůj mimořádně přísný postoj ke kouření opírá o své zdravotní poradce a Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Podle ní existují důvody domnívat se, že v případě nákazy koronavirem jsou kuřáci postiženi víc než ostatní.

  • Trump: Summit G7 v USA by byl příkladem zotavení po pandemii

    Americký prezident Donald Trump se domnívá, že by nebyl lepší příklad znovuotevření světa po pandemii covid-19 než uspořádání summitu vůdců zemí skupiny G7 v USA ke konci června. Podle Reuters to dnes reportérům řekla mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová.

    „Chceme, aby se to stalo, myslíme si, že se to stane, a zahraniční lídři jsou prozatím tomuto nápadu velice nakloněni,“ prohlásila McEnanyová. Trump skupině letos předsedá a summit za osobní účasti politických špiček by podle něj sloužil jako symbol, že se USA i další země postupně vrací k normálnímu životu.

    Trump v březnu červnový summit zrušil a namísto něj naplánoval videokonferenci. Stejným způsobem se už uskutečnila jednání v dubnu a v květnu. Do skupiny G7 patří kromě USA také Itálie, Japonsko, Kanada, Francie, Británie, Německo a Evropská unie.

  • Německo chce k 15. červnu zrušit výstrahu pro cesty do 31 zemí

    Německo chce k 15. červnu zrušit varování pro turisty před cestami do 31 evropských zemí, včetně Česka. Podmínkou bude příznivá epidemiologická situace, informovala o tom dnes s odvoláním na časopis Focus agentura DPA. Výstrahu před cestami do všech zemí světa vydalo německé ministerstvo zahraničí 17. března v reakci na globální pandemii nemoci covid-19.

    Návrh týkající se cestovního ruchu v Evropě by spolková vláda mohla podle informací časopisu schválit ve středu. Občané Německa by tak mohli cestovat do 26 zemí Evropské unie, dále do Británie a čtyř nečlenských zemí EU v schengenském prostoru – na Island, do Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska.

  • Německá vláda podpoří Deutsche Bahn částkou 5,5 miliardy eur

    Německá vláda podpoří státního železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) částkou 5,5 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Už dříve problémovou firmu poškodil kolaps dopravy vyvolaný koronavirovou krizí. Berlín plán na záchranný balíček oznámil dnes, schválit jej ještě musí německý parlament a Evropská komise (EK). K ozdravení společnosti budou muset dvěma miliardami eur přispět do roku 2024 i její zaměstnanci, uvedla firma.

  • New York má nejnižší počet hospitalizovaných od začátku pandemie

    Americký stát New York nyní eviduje nejméně lidí hospitalizovaných v souvislosti s onemocněním covid-19 od doby, kdy začal sledovat jejich počty. Postupně klesá také denní počet zemřelých, jichž tamní úřady za posledních 24 hodin zaznamenaly 73, nejméně od 23. března. Na tiskové konferenci to dnes uvedl guvernér Andrew Cuomo společně s oznámením, že se od nynějška hodlá soustředit na znovuotevření tamního hospodářství.

  • Itálie má 78 nových obětí s covid-19, celkem zemřelo 32 955

    V Itálii za poslední den přibylo 78 obětí s covid-19, což je o 14 méně než v pondělí. Celkový počet mrtvých stoupl na 32 955 a Itálie zůstává co do celkové bilance mrtvých třetí nejhůře postiženou zemí světa po Spojených státech a Velké Británii.

    Počet nakažených stoupl o 397, zatímco v pondělí jich přibylo jen 300; potvrzených případů nákazy je v Itálii celkem 230 555, což je šestý nejvyšší počet na světě po USA, Brazílii, Rusku, Španělsku a Británii, informovala agentura Reuters.

  • Rowlingová zveřejnila první dvě kapitoly nové pohádkové knihy

    Britská spisovatelka J. K. Rowlingová zveřejnila první dvě kapitoly nové pohádkové knížky o příšeře pojídající děti, která nese název „The Ickabog“. Úryvek je na internetu k dispozici zdarma. Autorka úspěšné ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi tím chtěla podle svých slov povzbudit děti k četbě během pandemie.

    „Rozhodla jsem se zveřejnit Ickaboga zdarma na internetu, aby si ho mohly děti, které jsou v karanténě, nebo i ty, které se vrátily v těch divných, znepokojivých časech do školy, přečíst nebo si ho nechat předčítat,“ uvedla na Twitteru 54letá spisovatelka. „Není to spin-off Harryho Pottera,“ zdůraznila. Spin-off je označení pro příběh odvozený od hlavní linie vyprávění.

  • Švédsko se obává, že jiné země nebudou chtít vpouštět jeho občany

    Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová řekla, že není důvod Švédy nevpouštět do sousedních zemí. V zemi totiž sílí obavy, že švédští turisté budou mít v nadcházející letní sezoně problémy se do některých tradičních destinací nejen v severní Evropě dostat, protože budou vnímáni jako zdravotní hrozba.

    Vyjmutí Švédů z otevírání hranic v severní Evropě, která se vzpamatovává z koronavirové pandemie, by bylo politickým rozhodnutím a nebylo by ze zdravotního hlediska opodstatněné, prohlásila dnes podle agentury Reuters šéfka švédské diplomacie. Podle Reuters panují jinde v severském regionu obavy, že vpuštění švédských turistů by zvýšilo riziko nových infekcí.

  • Lékař: V Alžírsku se hydroxychlorochin v léčbě covid-19 osvědčil

    Alžírsko bude nadále pacientům s nemocí covid-19 podávat hydroxychlorochin, i když Světová zdravotnická organizace (WHO) jeho testování dočasně zastavila. Člen vědecké komise alžírského krizového štábu doktor Muhammad Bikkat dnes řekl, že Alžírsko tento preparát používá u nemocných s úspěchem.

    „Léčili jsme tímto lékem dosud tisíce případů a nezaznamenali jsme žádné nechtěné reakce. V souvislosti s podáváním hydroxychlorochinu nemáme žádné úmrtí,“ řekl Bikkat.

  • Francouzský dům pro seniory využívá k návštěvám speciální stan

    Jedna z francouzských firem přišla s nápadem, jak v době restrikcí souvisejících s šířením koronaviru zajistit bezpečná setkání seniorů s jejich blízkými. Návštěvy v domově v severofrancouzském Bourbourg se tak od pátku konají na zahradě ve speciálním nafukovacím stanu, ve kterém mohou lidé komunikovat přes měkkou a zcela průhlednou zástěnu, píše agentura AFP.

    Stan připomínající vesmírnou základnu, který konstruovala společnost BubbleTree, přinesl podle ředitelky domova Audrey Bernardové lidem opravdovou úlevu. Mnoho klientů podle ní v době, kdy byli izolovaní v pokojích a přišli o možnost přímého kontaktu s rodinou a přáteli, velmi trpělo. Někteří prý přestali jíst a začalo jim být jedno, jestli zůstanou naživu.

  • Šest z deseti občanů EU hlásí kvůli koronakrizi finanční problémy

    Šest z deseti občanů Evropské unie uvádí, že má finanční problémy kvůli krizi vyvolané šířením nákazy koronavirem. Téměř třetina dotázaných v průzkumu, který si nechal vypracovat a dnes zveřejnil Evropský parlament, hlásí výpadky příjmů.

    V šetření bylo podle agentury DPA dotázáno 21 000 lidí ve 21 zemích. Třicet procent respondentů připustilo úbytek příjmů a 23 procent lidí uvedlo, že jsou postiženi takzvaným kurzarbeitem, tedy nuceným zkrácením pracovní doby, nebo nezaměstnaností. Čtrnáct procent dotázaných má problémy platit nájemné a účty nebo splácet půjčky.

    Každý desátý respondent přiznal, že musel požádat o pomoc rodinu nebo přátele. Tři procenta uvedly, že očekávají bankrot.

  • Thajsko prodloužilo stav nouze kvůli koronaviru

    Thajská vláda dnes prodloužila až do 30. června stav nouze, který vyhlásila kvůli epidemii nemoci covid-19. Bangkok k tomuto kroku přistoupil navzdory tomu, že koronavirus se již v zemi téměř nešíří. Dnes thajské úřady oznámily pouze tři nové případy nákazy.

  • Po dvou měsících se otevírá newyorská akciová burza

    V 9:30 newyorského času (15:30 SELČ) se částečně otevřel parket newyorské akciové burzy (NYSE), který je zhruba od poloviny března zavřený kvůli koronaviru. Obchodování se ale k normálu zatím nevrátí. Obchodníci budou pracovat v rouškách, nebudou si smět potřást rukama, oddělovat je bude plexisklo a nevrátí se ani novináři, kteří z parketu vysílali živé vstupy. Neobnoví se ale ani tradiční burzovní zvonění a v nedohlednu jsou také oslavy primárních veřejných nabídek (IPO). Píše o tom list The Wall Street Journal (WSJ).

    Zpět na slavný burzovní parket se vrátí jen čtvrtina obchodníků. Při cestách se budou muset vyhýbat veřejné dopravě a udržet bezpečnou vzdálenost i mezi sebou. Návštěvy burzovního parketu povoleny zatím nebudou. Před návratem do práce museli obchodníci navíc podepsat, že pokud na burze onemocní covidem-19, nebudou za to NYSE žalovat.

  • WHO zastavila testování léku, který proti covid-19 užívá Trump

    WHO z bezpečnostních důvodů dočasně zastavila testování léku hydroxychlorochin, který by podle některých mohl pomáhat při léčbě covid-19, a to kvůli obavám o jejich zdraví. Důvodem byla studie nedávno zveřejněná v prestižním časopise The Lancet, podle které by mohl některým pacientům s covid-19 uškodit.

    Hydroxychlorochin užívá podle svých nedávných slov jako prevenci proti covid-19 například americký prezident Donald Trump. WHO už dříve vyzvala, aby lidé antimalarikum hydroxychlorochin a jemu podobný chlorochin proti covid-19 neužívali. Možné by to podle ní mělo být zatím jen v klinických studiích. Další léky jako remdesivir či léky používané v boji s HIV a ebolou WHO dál testuje.

  • V Chile chybí lůžka intenzivní péče, kvůli karanténě sílí protesty

    Zdravotnický systém Chile, které je třetí nejpostiženější zemí koronavirem v Latinské Americe, se blíží limitu kapacit lůžek intenzivní péče. Prohlásil to prezident Sebastián Piňera při nedělním otevření polní nemocnice v Santiagu de Chile. V noci na dnešek Chile oznámilo rekordních 4895 případů nákazy za den, čímž počet dosud evidovaných nakažených vzrostl na 74 000, z toho 761 lidí zemřelo.

    Mezi nakaženými jsou nově i dva ministři chilské vlády. V Santiagu přitom v posledních dnech sílí protesty kvůli karanténním opatřením, která dál zhoršují ekonomickou situaci řady Chilanů.

  • Rusko přesouvá konání vojenské přehlídky na 24. června

    Rusko přesouvá vojenskou přehlídku k příležitosti výročí konce druhé světové války na 24. června, informuje agentura AFP s odvoláním na prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina.

  • Bavorsko poskytne lidem s příznaky test do 24 hodin

    Úřady v Bavorsku, jedné z nejvíce zasažených spolkových zemí, zařídí lidem s příznaky koronaviru test do 24 hodin, řekl v úterý premiér Markus Söder. Výsledek testu by měli lidé znát do 48 hodin, informuje The Guardian. Bavorsko eviduje 353 případů nákazy na sto tisíc obyvatel.

  • Někteří pacienti se po zotavení z nemoci covid-19 učí znovu chodit nebo mluvit

    Takový je i případ 71leté Rosy Marii Fernándezové, která na jednotce intenzivní péče v Madridu strávila dva měsíce. Žena se teď po vyléčení učí některé ze základních dovedností znovu, terapeuti se seniorkou trénují chůzi, mluvení i jemnou motoriku, píše AFP. „Myslela jsem, že zemřu. Byly chvíle, kdy jsem se dusila tolik, že jsem ani nereagovala,“ cituje AFP Fernándezovou.

Reklama

Hlavní zprávy