Hlavní obsah
Online

USA nadobro končí vztahy s WHO, oznámil Trump

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Ve světě se koronavirem nakazilo už více než 5,8 milionu lidí. Nejhůře zasaženou zemí i nadále zůstávají USA, novým ohniskem pandemie covidu-19 je ale podle Světové zdravotnické organizace Brazílie. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo 26 417 potvrzených případů nákazy koronavirem. Země tak zaznamenala další rekord v počtu nových infekcí za den. S odvoláním na data místního ministerstva zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

- Rusko dnes hlásí rekordní počet úmrtí lidí s koronavirem. Bilance mrtvých za 24 hodin podle tamních úřadů vůbec poprvé překročila 200. Nakažených tam mezitím přibylo přes 8500.

- V Německu se od počátku epidemie nákaza koronavirem potvrdila již u více než 180 000 lidí. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Institut Roberta Kocha. Za uplynulých 24 hodin přibylo 741 nakažených.

- Bulharsko dnes oznámilo, že od začátku června plánuje zrušit povinnou dvoutýdenní karanténu pro občany z většiny zemí Evropské unie, Srbska a Severní Makedonie. Do izolace ovšem nadále budou muset lidé, kteří přijedou z nejzasaženějších zemí sedmadvacítky.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • WHO vyzvala ke sdílení vakcín a léků v boji s covidem-19

    Světová zdravotnická organizace (WHO) a 37 zemí světa dnes vyzvalo ke společnému vlastnictví vakcín, léků a diagnostických nástrojů v boji s koronavirovou pandemií. Podle agentury Reuters výzva míří na patentové zákony, které by se mohly stát překážkou ve sdílení zásadních dodávek.

    Iniciativa převážně rozvojových zemí si vysloužila pochvalu ze strany organizací jako Lékaři bez hranic, ale farmaceutický průmysl zpochybňuje, zda by úsilí o sdílení duševního vlastnictví skutečně rozšířilo přístup k lékům, píše Reuters.

    Rozvojové a některé malé země se obávají, že bohaté státy pumpující zdroje do nalezení vakcín si získají přednostní přístup k očkovacím látkám, jakmile některý z kandidátů uspěje. V současnosti je ve vývoji více než 100 očkovacích látek.

  • Trump oznámil, že USA končí vztahy s WHO

    Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že USA končí spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Na mimořádně svolané tiskové konferenci rovněž uvedl, že Spojené státy své prostředky původně určené této organizaci věnují na jiné globální zdravotnické účely, informovaly agentury. Trump v souvislosti s tímto krokem WHO opětovně obvinil, že je pod vlivem Číny.

  • Turci se po dvouměsíční odmlce vrátili do mešit

    Turci se dnes po více než dvouměsíční odmlce způsobené šířením koronaviru mohli vrátit ke společným modlitbám v mešitách, zatím ale v omezeném režimu, píše agentura Reuters. Pozastavení společných modliteb bylo jedním z opatření proti epidemii covidu-19, která v březnu přijala turecká vláda. Nových případů nakažených i úmrtí v souvislosti s koronavirem ale v zemi ubývá, a tak Ankara začala omezení rozvolňovat.

    Ve čtvrtek se opět rozjely meziměstské rychlovlaky, od 1. června budou moci znovu otevřít kavárny, restaurace, fitness centra, muzea a lidé se budou moci vrátit na pláže. Náboženská shromáždění se zatím konají jen v pátek v poledne a odpoledne ve vybraných mešitách a ve venkovních prostorách. Věřící se mohou scházet jen v omezeném počtu, musejí mít nasazené roušky a dodržovat rozestupy.

  • Francie ohlásila nových 52 úmrtí na covid-19 ze jeden den

    Ve Francii v minulých 24 hodinách zaznamenali 52 úmrtí s covid-19. Celkově má země podle dnešní informace ministerstva zdravotnictví 28 714 mrtvých. Počet denních úmrtí tak už devátým dnem zůstává nižší než 100.

    Hospitalizovaných od čtvrtka ubylo o 333 a v nemocnicích je nyní ve Francii 14 695 lidí.

    List Le Figaro napsal, že od 11. května, kdy Francie začala s uvolňováním opatření přijatých kvůli koronaviru, je v zemi 109 ohnisek s větším počtem infikovaných, ale ze žádného se prozatím nákaza dále nešíří.

  • Rusové kvůli pandemii chystají na let k ISS dvě záložní posádky

    Ruská vesmírná agentura Roskosmos chystá kvůli pandemii covidu-19 na říjnový let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pro jistotu mimořádně dvě záložní posádky. Podle agentury TASS o tom dnes informovala tisková služba Roskosmosu. Obvykle se na lety ruskými loděmi z kazašského kosmodromu Bajkonur připravuje jedna základní a jedna záložní posádka.

  • Ve Španělsku za poslední den zemřeli dva lidé s covid-19

    Španělsko za posledních 24 hodin zaznamenalo dvě úmrtí v souvislosti s infekčním onemocněním covid-19. Dohromady si tak epidemie způsobená koronavirem v jihoevropské zemi vyžádala 27 121 obětí, oznámilo dnes španělské ministerstvo zdravotnictví. Předchozí dva dny hlásilo Španělsko dokonce jen po jednom úmrtí pacientů s koronavirem. Ještě v dubnu tam umíraly stovky lidí s covid-19 denně.

    Za posledních sedm dní ve Španělsku zemřelo 39 lidí s koronavirovou nákazou, která byla dosud potvrzena u 238 564 lidí, z toho u 187 za poslední den.

    Nové případy nákazy se vyskytly ve všech španělských regionech. Vysoký je celkový počet nakažených zdravotníků - dosud jich bylo 51 482 a 63 z nich zemřelo.

  • V Itálii za poslední den zemřelo 87 pacientů s koronavirem

    Počet úmrtí pacientů s koronavirem se v Itálii za poslední den zvýšil o 87 na 33 229. Informovala o tom agentura Reuters. Po USA a Británii má tak tato jihoevropská země nejvíce úmrtí v souvislosti s covid-19. Nově se dnes virus prokázal u 516 lidí, což je o 77 méně než ve čtvrtek. Od února, kdy se v Itálii objevily první případy, se zde virem SARS-CoV-2 nakazilo již 232 248 lidí.

  • Začal světový filmový festival We Are One dostupný přes internet

    Dneškem začal mezinárodní filmový festival, který online zdarma představí více než sto celovečerních filmů, dokumentů, krátkometrážních snímků či debat s tvůrci a umělci. Do projektu s názvem We Are One: A Global Film Festival (Jsme jeden: Světový filmový festival) se zapojily přes dvě desítky filmových festivalů, z nichž řada musela kvůli pandemii zrušit své letošní ročníky, mezi nimi i Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Snímky lze zhlédnout na platformě pro sdílení videí YouTube.

  • Brazilské Sao Paulo má takřka plné JIPky, v pondělí ale otevře obchody

    Epicentrem koronavirové epidemie v Brazílii je největší jihoamerické město Sao Paulo. Navzdory rekordnímu nárůstu nakažených v zemi se tamní úřady rozhodly začít po dvou měsících uvolňovat karanténní opatření.

  • Ve Švýcarsku zemřel na covid-19 kojenec

    Ve Švýcarsku poprvé od propuknutí pandemie zemřel na covid-19 kojenec. Oznámilo to dnes podle agentury AFP švýcarské ministerstvo zdravotnictví. Švýcarsko, které má 8,6 milionu obyvatel, dosud evidovalo 1657 obětí koronavirové nákazy a 30 828 nakažených.

    „Toto úmrtí se netýká školáka, zemřel kojenec,“ oznámil zástupce úřadu veřejného zdraví Stefan Kuster. Dítě podle něj zemřelo v severošvýcarském kantonu Aargau.

    Děti onemocní méně často než dospělí, jsou méně infekční, ale i takové případy existují, dodal Kuster. Kojenec byl před smrtí přijat v curyšské univerzitní nemocnici.

    Kojenec je jednou ze dvou obětí koronaviru, které Švýcarsko hlásilo za poslední den. Kromě toho přibylo 32 nových případů nákazy.

  • Květnová úmrtnost ve Francii byla přes epidemii nižší než loni

    Úmrtnost mezi 1. a 18. květnem byla ve Francii navzdory epidemii covid-19 o šest procentních bodů nižší než v tomtéž období loni. Vyplývá to z čerstvých údajů, které dnes zveřejnil francouzský statistický úřad (INSEE). Ve Francii se koronavirem nakazilo přes 186 000 lidí a 28 665 jich po nákaze zemřelo.

    V době vrcholící epidemie mezi 1. březnem a 30. dubnem byla úmrtnost ve Francii o 26 procentních bodů vyšší než v tomto období loni a o 16 procentních bodů vyšší než předloni.

    Údaje ze začátku května jsou letos nižší nejen ve srovnání s loňskem, ale jsou také o procentní bod nižší než v roce 2018. „Od 1. května už úmrtnost nepřevyšuje údaje z minulých dvou let,“ uvedl v prohlášení INSEE.

  • Reuters: Těžba ropného kartelu OPEC je nejnižší za dvě desetiletí

    Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v květnu klesla na nejnižší úroveň za dvě desetiletí. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví. Kartel OPEC a jeho spojenci se v dubnu dohodli na omezení dodávek ropy na trh. Snaží se tak podpořit ceny suroviny, které se dostaly pod tlak kvůli negativnímu dopadu koronavirové krize na poptávku.

  • Wizz Air navzdory koronaviru expanduje, otevře čtyři nové základny

    Aerolinky Wizz Air dnes oznámily, že otevřou čtyři nové základny: v italském Miláně, v Larnace na Kypru, ve Lvově na Ukrajině a v albánské metropoli Tirana. Maďarská nízkonákladová letecká společnost plánuje nízkými cenami letenek povzbudit leteckou dopravu.

  • Skoti se po dvou měsících mohou poprvé setkat s blízkými

    Skotsko začíná uvolňovat protikoronavirová opatření, a lidé se tak dnes poprvé po více než dvou měsících mohou vidět s přáteli a rodinou, píše server BBC. Setkat se ale zatím musejí venku, návštěvy doma zatím možné nejsou.

    Podle nových pravidel se nyní mohou venku potkat lidé ze dvou různých domácností v maximálním počtu osmi osob, měli by přitom dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve Skotsku platilo od 23. března omezení pohybu, které zůstávalo až doposud bez větších změn, i když sousední Anglie dříve tento měsíc omezení rozvolnila a Angličané se začali vracet do práce. Jednotlivé části Spojeného království, tedy Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko, mají totiž postup uvolňování opatření přijatých v souvislosti s koronavirem ve vlastní režii.

  • Růst indické ekonomiky kvůli koronaviru zpomalil

    Růst indické ekonomiky v prvním kalendářním čtvrtletí v důsledku koronaviru zpomalil na 3,1 procenta ze 4,1 procenta v předchozích třech měsících. Podle agentury AFP tak byl nejslabší za posledních 20 let. Indie je třetí největší ekonomikou v Asii.

    Koronavirová krize v zemi podkopala již tak slábnoucí spotřebitelskou poptávku a investice. Vývoj hrubého domácího produktu (HDP) byl nicméně příznivější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali se zpomalením růstu na 2,1 procenta.

  • Dánsko a Norsko otevřou hranice pro své občany, Švédsko nepřizvou

    Norsko a Dánsko uzavřely dohodu o zrušení pohraničních kontrol od 15. června. S ohledem na údajně nepříznivou epidemickou situaci bude z nově vznikající severské zóny volného pohybu osob vyloučeno sousední Švédsko, informovala dnes agentura Reuters.

    Zatímco Dánsko otevřelo své hranice také pro občany Německa a Islandu, pro Norsko jsou Dánové zatím jediní, pro které koronavirové restrikce přestanou platit.

    „Nemůžeme hranice otevírat příliš náhle, abychom neohrozili všechno to, čeho jsme dosáhli,“ řekla po setkání s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou šéfka norské vlády Erna Solbergová.

  • Rakousko od 15. června omezí nošení roušek, povinné budou v MHD

    Od 15. června budou v Rakousku roušky zavedené kvůli koronaviru povinné už jen v prostředcích hromadné dopravy, zdravotnických zařízeních a při kontaktních službách, jako jsou například kadeřnictví. Dnes to podle rozhlasové a televizní společnosti ORF oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Ten také uvedl, že příští týden ve středu bude vláda jednat o podobě hraničního režimu se sousedními státy. Rakousko zatím plně otevřelo hranice s Německem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem, s ostatními sousedy včetně Česka vede Vídeň podle Kurze přínosné rozhovory.

  • Spotřebitelské výdaje v USA v dubnu rekordně klesly

    Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v dubnu kvůli koronavirové krizi propadly o 13,6 procenta. To představuje nejprudší pokles v záznamech, které sahají do roku 1959. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu. Spotřebitelské výdaje se podílejí více než dvěma třetinami na celkové hospodářské aktivitě v USA.

  • EK dostala české vysvětlení k voucherům, po analýze zváží postihy

    Evropská komise dostala od deseti zemí včetně Česka odpovědi na vytýkací dopisy k voucherům za zájezdy zrušené kvůli koronavirové krizi. Brusel bude nyní vysvětlení členských zemí analyzovat, než sáhne k případným postihům. Novinářům to dnes sdělil mluvčí komise, podle něhož Brusel i přes výjimečnou situaci hodlá zaručit zákazníkům cestovních kanceláří či aerolinek právo na vrácení peněz.

    Evropské státy se snaží usnadnit situaci společnostem zasaženým koronavirovými omezeními. Téměř polovina unijních zemí přijala či chystá normy umožňující firmám v cestovním ruchu, aby místo vracení peněz dočasně nabízely lidem poukazy. Směrnice EU však lidem zajišťuje právo na to, aby do dvou týdnů získali za zrušené zájezdy zpět hotovost. EK proto rozeslala v polovině května 13 státům, u nichž podle ní hrozilo porušení těchto pravidel, dopisy se žádostí o vysvětlení.

  • Švédská ekonomika v 1. čtvrtletí navzdory koronaviru vzrostla

    Švédská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí navzdory šíření koronaviru mírně vzrostla. Vyplývá to ze zpřesněných údajů švédského statistického úřadu. Tato skandinávská země k boji proti koronaviru přistupuje liberálněji než většina dalších států.

    Statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) Švédska se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům. V rychlém odhadu ze začátku května přitom statistici hlásili pokles švédského HDP o 0,3 procenta. HDP celé Evropské unie se podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat z poloviny května v prvním čtvrtletí v důsledku koronaviru propadl o 3,3 procenta. To je nejvýraznější pokles od začátku měření v roce 1995.

Reklama

Hlavní zprávy