Hlavní obsah

Bolsonaro hrozí vystoupením z WHO: Do zvládání covidu nám nemají co mluvit

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro při otevření nové nemocnice v Aguas Lindas.

Reklama

Brazilský prezident Jair Bolsonaro v pátek pohrozil vystoupením země z Mezinárodní zdravotnické organizace (WHO). Chce tak následovat kritický postoj Spojených států. Informoval o tom světový tisk.

Článek

Brazilský prezident se dlouhodobě staví ke koronavirové krizi obdobně jako jeho americký protějšek Donald Trump. Teď nově přejímá i postoj Spojených států k WHO. Podle Bolsonara se chová jako „politická organizace“. Uvedl také, že Brazílie nepotřebuje nikoho cizího, aby se vyjadřoval ke zdravotnické situaci v zemi.

WHO předtím varovala, že pokud chce nějaká země uvolňovat karanténní opatření, musí mít jistotu, že se jí podařilo postup epidemie zpomalit. Bolsonaro je ale zastáncem rychlejšího uvolňování restrikcí v zájmu minimalizace ekonomických škod.

„Epidemie v Latinské Americe se vyvíjí velice znepokojivě,“ řekla v pátek v Ženevě mluvčí WHO Margaret Harrisová. Bolsonaro naproti tomu opakovaně bagatelizuje nebezpečí, jaké koronavirus představuje. V úterý například prohlásil, že „smrt je osudem všech“, předtím o covid-19 mluvil jako o „chřipečce“. Stejně jako Trump prosazuje léčbu hydroxychlorochinem.

Situace v Brazílii přitom zůstává vážná. Denně přibývají desetitisíce nakažených: podle posledních čísel jich země eviduje přes 645 tisíc. Více nakažených hlásí už jen Spojené státy.

Brazílie je na třetí příčce s nejvyšším počtem úmrtí v důsledku onemocnění covid-19. V zemi zemřelo přes 35 tisíc lidí. Počet nakažených mnozí specialisté zpochybňují - v zemi se podle nich nedostatečně testuje, a čísla jsou tak ve skutečnosti mnohem vyšší.

V reakci na tuto vlnu nákazy odmítla Paraguay znovuotevřít hranice s Brazílií. Někteří paraguajští obchodníci, kteří jsou na prodejích za hranicemi závislí, jejich otevření požadovali. Situace je ale nadále podle ředitele hygienického dozoru v Paraguayi Guillerma Sequera „velmi chaotická“. Proto s otevřením hranic počkají, než bude nákaza pod kontrolou.

Reklama

Doporučované