Hlavní obsah

Brazílie nařídila svému prezidentovi nosit roušku. Kašlal na okolí

Foto: Profimedia.cz

Jair Bolsonaro, duben 2020.

Reklama

„Kdybych se konkrétně já nakazil koronavirem, se svojí atletickou historií bych se neměl čeho bát. Necítil bych nic, možná jen nějakou malou chřipku nebo nachlazení.“ Jair Bolsonaro, duben 2020.

Článek

Toto shrnutí přístupu brazilského prezidenta ke koronaviru v kostce platí dodnes. Svět podle něj panikaří zbytečně. Že si ale ani představitel státu nemůže dělat, co chce, se přesvědčil prezident sám.

Brazilský federální soudce Jairu Bolsonarovi nařídil nosit ochrannou roušku na veřejných místech dle platných nařízení, zejména pak pokud se stýká s politickými návštěvami či svými voliči. „Prezident má ústavní povinnost dodržovat zákony platné v zemi a podporovat obecné blaho lidí, což znamená přijímat nezbytná opatření k ochraně práv občanů na zdraví,“ zněl verdikt soudce Renata Borelliho.

Bolsonaro tak čelí i pokutě v přepočtu asi 400 dolarů, pokud nařízení nebude plnit dál. Borelli vyslovil rozhodnutí poté, co prezidenta právníci zažalovali za „nezodpovědné chování“ vůči okolí. Soudce dodal, že prezident „vystavil další lidi nemoci, která způsobila národní rozruch“.

Slovy brazilského prezidenta, koronavirovou „chřipčičkou“ se v zemi nakazilo 1,1 milionu lidí a více než 50 tisíc zemřelo, na žebříčku zasažených států drží Brazílie po USA druhou příčku. Přesto však přístup krajně pravicového lídra země nenapovídá tomu, že by se na jeho odmítavém postoji cokoli změnilo.

Média nyní připomínají jeho výstup na zalidněném pochodu proti izolaci státu a pravidlům sociálního distancování, během kterého kamery zachytily jeho kašlání, aniž by si zakryl ústa. Podle dalších přítomných později zase kýchl do ruky, kterou následně nabídl starší dámě.

Bolsonaro v pondělí znovu vyslovil výzvu k uvolnění opatření zavedeným proti koronaviru a otevření obchodů a podniků. Způsob, jakým se s pandemií nakládá, je podle něj „možná trochu za hranou“. Jeho upřednostňování udržování ekonomiky v chodu před zdravím Brazilců ale narazilo na odpor guvernérů jednotlivých států, kteří na svých územích zavedli povinnost nosit roušky na veřejnosti. Jak připomíná BBC, v Brazílii žije 13 milionů lidí ve favelách, kde je dodržování sociálního distancování nemožné, stejně jako dodržování pravidelné hygieny nebo používání dezinfekce.

Brazilský prezident má přes své kontroverzní výroky (nejen během pandemie) řadu stoupenců, kteří i díky jeho podpoře věří, že je koronavirus výmysl. Mnozí z jeho voličů ale během posledních měsíců prozřeli. Na brazilských balkonech probíhají po večerech také protesty namířené proti prezidentovi, kterému nyní naštvaní Brazilci v karanténě pomohli k moci.

Reklama

Doporučované