Hlavní obsah

Jihoamerický obr válčí s covidem. Sputnik kvůli tajnostem odmítl

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brazilský regulační úřad pro léky Anvisa odmítl registraci a import ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Důvodem je „rizikovost“ očkovací látky kvůli nedostatku poskytnutých dat od výrobce, uvedla to agentura Reuters.

Článek

Pětičlenná komise úřadu podle Reuters hlasovala pro zamítnutí registrace jednomyslně. Nedostatky v balíku poskytnutých informací byly podle ní „vážné“, a proto by schválení představovalo „inherentní riziko“.

Po indické vakcíně Covaxin je Sputnik V už druhou očkovací látkou, již koronavirovou pandemií těžce sužovaná Brazílie odmítla.

V zemi se už očkuje několika čínskými i západními vakcínami, přičemž nejrozšířenější je ta od čínského Sinovacu a od firmy AstraZeneca. Teprve v příštích dnech by měla země dostat vůbec první dodávku Pfizeru.

Sputnik nejlidnatější jihoamerická země odmítla v situaci, kdy alespoň jednu dávku vakcíny dostalo jen necelých 13 % populace a už týdny tam kvůli silnému náporu nově nakažených umírá na covid-19 několik tisíc lidí každý den.

Poté, co tamní prezident Jair Bolsonaro v minulosti opakovaně podkopal důvěru ve vakcíny, když například vtipkoval, že se po ní můžou lidé změnit v krokodýly, je právě zrychlení očkovací akce jeho hlavní aktuální prioritou v boji s virem. Čelí ale kritice, že jeho kabinet, který před nedávnem prošel sérií personálních změn, nedokázal zajistit dostatek vakcín dostatečně rychle.

Sputnik V je podle výrobců z Gamalejova institutu účinný na 97,6 procenta a bezpečný. Na rozdíl od Brazílie ho v Latinské Americe podle přehledu deníku The New York Times schválila sousední Bolívie a Paraguay, Argentina, Venezuela a většina Střední Ameriky.

Reklama

Doporučované