Hlavní obsah

Brazílie pozastavila testování čínské vakcíny proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Pozastavení testování čínské vakcíny oznámil na tiskové konferenci šéf brazilského institutu Butantan Divas Covas.

Reklama

Brazilský Úřad pro kontrolu léčiv nařídil pozastavit testování Čínou vyvinuté vakcíny, důvodem má být „závažný incident“. Podle šéfa institutu podílejícího se na testování není k pauze důvod, prezident Bolsonaro ji naopak uvítal.

Článek

Koncem července zahájil čínský výrobce léků Sinovac Biotech ve spolupráci s brazilským institutem Butantan v Sao Paulu 3. fázi testování vakcíny proti covidu-19 CoronaVac, do testování se zapojilo na 130 000 dobrovolníků, uvádí CNN. Třetí fáze testování představuje poslední a nejdůležitější fázi před schválením regulačními orgány. Místní zpravodajský portál G1 dnes napsal, že vedení brazilského státu Sao Paulo, kde čínskou vakcínu testují, označilo pozastavení studie za „vnitropolitickou válku“.

Podle sdělení brazilského úřadu pro kontrolu léčiv Anvisa došlo k incidentu už v říjnu, následně tak rozhodlo o pozastavení testů, aby bylo možné lépe vyhodnotit získaná data a určit možné riziko. „Během přerušení testování nemůže dojít k očkování žádných nových dobrovolníků,“ cituje vyjádření úřadu brazilská pobočka americké stanice CNN.

Nařízení vládního úřadu překvapilo šéfa brazilského institutu Butantan, který vakcínu s čínskou firmou testuje. Podle Divase Covase není k pozastavení testů důvod. Sám Covas ale informoval o tom, že došlo k úmrtí pacienta, na kterém byla vakcína testovaná, vliv na to ale očkovací látka podle něj neměla. „Anvisa byla informována o úmrtí, nikoli o nepříznivém účinku (vakcíny),“ uvedl podle Reuters Covas.

S Covasem souhlasí i čínský Sinovac, který uvedl, že je „přesvědčen o bezpečnosti vakcíny“. „Komunikovali jsme s naším brazilským partnerem, institutem Butantan, jehož vedoucí věří, že incident nemá nic společného s vakcínou. Sinovac bude v této věci nadále komunikovat s brazilskou stranou. Práce spojené s naším klinickým výzkumem v Brazílii bude i nadále prováděna v přísném souladu s požadavky Správné klinické praxe GCP, “uvedla podle CNN společnost v prohlášení.

Dlouhodobým kritikem testování vakcíny v Brazílii je ale prezident Jair Bolsonaro, v čemž se neshoduje s velkým množstvím guvernérů včetně guvernéra Sao Paula, kde se vakcína testuje, Joãa Dorii. Doria stejně jako řada dalších guvernérů prosazoval karanténní opatření, prezident je odmítal s tím, že škodí ekonomice.

Pozastavení studií čínské vakcíny dnes Bolsonaro označil na Facebooku „za své další vítězství (nad Doriou)“. „Smrt, neplatnost, anomálie. To je ta vakcína, kterou chtěl Doria povinně očkovat všechny obyvatele Sao Paula,“ napsal brazilský prezident.

Pozastavení testování ve třetí fázi znamená překážku pro jednoho z předních čínských kandidátů na očkování a přichází navíc v čase, kdy americký výrobce léčiv Pfizer a německá firma BioNtech uvedly, že vakcína, kterou vyvinuly, je z 90 procent účinná při prevenci výskytu koronaviru u lidí. Pozastavení testování vakcíny je ale poměrně běžné, musely k němu v poslední době přistoupit i firmy AstraZeneca či Johnson & Johnson, obě už ale své testy obnovily.

Brazílie, která má asi 210 milionů obyvatel, je třetí na světě v počtu dosud potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2 (téměř 5,7 milionu) po USA a Indii. V počtu úmrtí spojených s covidem-19 (na 162 600) je tato největší latinskoamerická země druhá na světě po USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované