Hlavní obsah

Brazílie se blíží k tragické hranici 50 tisíc úmrtí na covid-19

Foto: Profimedia.cz

Přeplněné ulice v brazilském největším městě São Paulu, kde byla uvolněna některá opatření s cílem nastartovat ekonomiku.

Reklama

Koronavirem se po celém světě nakazilo takřka 8,8 milionu lidí, z čehož se už asi polovina uzdravila. Aktuálně se situace rychle zhoršuje v jihoamerické Brazílii, kde narůstá počet mrtvých i nakažených.

Článek

Již téměř 50 000 dosáhl počet lidí, kteří v Brazílii zemřeli s nemocí covid-19. Za poslední den přibylo 1022 obětí, takže jejich počet vystoupil na 49 976, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Počet nakažených se za uplynulých 24 hodin zvýšil o 34 666 na 1 067 579. Již v pátek Brazílie překročila hranici jednoho milionu infikovaných. Brazílie je druhou nejhůře postiženou zemí světa za Spojenými státy, a to co do počtu nakažených i co do počtu úmrtí.

Ve Španělsku končí nouzový stav

Ve Španělsku dnes končí nouzový stav. Na 47 milionů občanů se bude poprvé od poloviny března moci volně pohybovat po celé zemi. Otevírají se také hranice pro turisty ze zemí schengenského prostoru a z Británie. S více než 28 000 zemřelými s covid-19 a více než 245 000 nakaženými patří Španělsko v Evropě k zemím nejvíce postiženým koronavirovou pandemií. V posledních týdnech však počet nových případů nákazy i úmrtí strmě klesal.

I po konci nouzového stavu bude pro Španěly platit řada omezení, mezi nimi i povinnost nosit roušku na veřejných místech či dodržovat bezpečnou vzdálenost 1,5 metru. V různých částech země platí různá omezující pravidla, neboť španělské regiony si o restrikcích mohou do značné míry rozhodovat samy.

Nově nakažené hlásí Peking

Pevninská Čína za poslední den zaznamenala 26 nových případů nákazy koronavirem, z toho 22 v Pekingu. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou Národní zdravotnickou komisi. Údaje jsou podobné jako ty z předchozího dne.

Čínská metropole ohlásila první případ z nové vlny infekce 11. června a od té doby se nemocí covid-19 v hlavním městě nakazilo již 227 lidí. Případy jsou spojeny s obřím tržištěm s potravinami nacházejícím se na jihozápadě Pekingu.

Reklama

Doporučované