Hlavní obsah
Online

Evropa má dva miliony nakažených, stále nejvíce z kontinentů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se po celém světě nakazilo více než 5,2 milionů lidí. Nejhůře zasaženou zemí zůstává USA. Brazílie v počtu nakažených koronavirem překonala Rusko, a je tak nyní na druhém místě. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Rusku za posledních 24 hodinách přibylo 9434 případů nákazy koronaviru. Celkem již úřady evidují 335 882 potvrzených případů infekce. Zveřejněním nejnovější bilance z hlediska počtu nakažených se Rusko vrátilo na druhou příčku na světě, na níž ho v noci na dnešek krátce vystřídala Brazílie.

- Španělsko otevře od července hranice turistům ze zahraničí. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Pedro Sánchez. Španělsko s ohledem na klesající počty nově nakažených covidem-19 i zemřelých postupně ruší koronavirová opatření.

- Brazílie, jejíž prezident Jair Bolsonaro zlehčuje vážnost epidemie, stále hlásí velké přírůstky. V zemi se nakazilo již více než 330 800 lidí a je tak třetí nejhůře zasaženou zemí světa.

- Úřady v evropských zemích zaregistrovaly nejméně 2 001 995 případů, z čehož 173 133 pacientů kvůli komplikacím způsobeným covidem-19 zemřelo. Vyplývá to z propočtů AFP. Celosvětově se nákaza potvrdila u 5 244 616 lidí a vyžádala si 339 011 obětí.

Světové dění jsme sledovali i včera:

  • Peru hlásí více než 115 000 nakažených

    Počet nakažených v Peru se za poslední den zvýšil o 4056 na celkových 115 754 případů nákazy, oznámilo to tamní ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí spojených s koronavirem hlásí země celkem 3373.

    Po Brazílii je Peru nejhůře zasaženou zemí v Latinské Americe.

  • Ve Vietnamu se již pátý den neobjevil nový případ nákazy

    Vietnam už pátý den po sobě nezaznamenal žádný nový případ nákazy koronavirem, oznámila to dnes čínská vládní agentura Sin-chua. Celkem v zemi úřady evidují 324 nakažených, 267 vyléčených a dosud nebylo hlášeno jediné úmrtí.

  • Morawiecki si podle kritiků neuhlídal v restauraci odstup

    Polský premiér Mateusz Morawiecki se dnes musel bránit před kritikou, že při páteční návštěvě restaurace v Gliwicích na jihu země nedodržel zásadu odstupu mezi hosty, která má zabránit šíření koronaviru. K zásadám, které vláda vypracovala patří například také to, že u jednoho stolu v restauraci smí být pouze příbuzní či lidé žijící ve společné domácnosti.

    „Ty odstupy jsou doporučené, a ne nařízené,“ prohlásil podle zpravodajského serveru Onet.

  • Nejnovější data o šíření koronaviru

    Podle posledních dat z Univerzity Johnse Hopkinse se ve světě koronavirem nakazilo už 5 270 344 lidí, 340 116 jich zemřelo a 2 087 326 se jich uzdravilo.

    Nejhůře zasažené země:

    USA - 1 612 786 nakažených

    Rusko - 335 882 nakažených

    Brazílie - 330 890 nakažených

    Velká Británie - 258 504 nakažených

    Španělsko - 235 290 nakažených

  • Počet pacientů s covid-19 ve francouzských nemocnicích klesá

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví dnes uvedlo, že počet pacientů nakažených koronavirem v tamních nemocnicích klesl o 205, celkem se jich tam tak nyní nachází 17 178. Informoval o tom deník The Guardian s odkazem na agenturu Reuters.

  • Severní Karolína hlásí nejvyšší přírůstek nakažených za den

    Severní Karolína dnes oznámila 1 107 nových případů nákazy, jedná se o rekordní přírůstek, který stát zatím zaznamenal. Celkem je na jeho území 22 725 nakažených.

    V Severní Karolíně momentálně probíhá již druhá fáze uvolňování koronavirových opatření.

  • Španělsko eviduje 361 nových případů nákazy

    Denní bilance nakažených a zemřelých ve Španělsku v posledních týdnech klesá. Úřady dnes oznámily 48 dalších úmrtí s nemocí covid-19 a 361 nově potvrzených případů, v obou případech jde o nižší bilanci, než v předchozí den.

    Celkem se podle posledních dat z Univerzity Johnse Hopkinse v zemi od propuknutí nákazy potvrdilo 234 824 případů infekce, z čehož 28 628 pacientů zemřelo.

  • Matovič spustil chytrou domácí karanténu

    Slovenský premiér Igor Matovič se dnes podle tamních médií rozhodl nečekat na souhlas společností Google a Apple a spustil chytrou domácí karanténu pro navrátilce, kteří se dožadovali, aby po návratu ze zahraničí mohli setrvat v domácí namísto státní 14denní izolaci. Příslušnou aplikaci eKaranténa ale zatím lze stáhnout jen do mobilů s operačním systémem Android, a to na vlastní riziko, upozornil list Sme. Podle serveru HNonline jde do systému zatím vstoupit jen na slovensko-rakouském hraničním přechodu Petržalka-Berg.

  • Německá policie zadržela 60 demonstrantů proti protinákazovým omezením

    Německá policie zadržela asi 60 lidí, kteří se dnes v Berlíně zúčastnili demonstrace proti omezením nařízeným úřady ve snaze zabránit šíření koronaviru. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na místní média. Demonstranti porušovali protinákazové předpisy a někteří napadali policisty, uvedl mluvčí berlínské policie. Dva policisté podle něj utrpěli lehká zranění.

  • AFP: Evropa má dva miliony nakažených, stále nejvíc z kontinentů

    V Evropě se potvrdily už více než dva miliony případů nákazy koronavirem, přičemž více než dvě třetiny z toho eviduje Rusko, Británie, Španělsko, Itálie a Francie. Vyplývá to z propočtů agentury AFP, podle které je Evropa i nadále pandemií nejhůře zasaženým kontinentem.

    Úřady v evropských zemích zaregistrovaly nejméně 2 001 995 případů, z čehož 173 133 pacientů kvůli komplikacím způsobeným covid-19 zemřelo. Z celého světa jsou nejhůře zasaženy Spojené státy.

  • Stát New York hlásí 84 nových úmrtí s koronavirem

  • Itálie hlásí 119 dalších mrtvých s covid-19, méně než v pátek

    Itálie za posledních 24 hodin zaregistrovala dalších 113 úmrtí v souvislosti s covid-19, oproti pátku se jedná o mírný pokles. Nákaza koronavirem se nově potvrdila u 669 lidí, tato bilance se v porovnání s předchozím dnem nepatrně zvýšila. S odvoláním na italskou civilní ochranu o tom informovala agentura Reuters. Celkem země registruje 229 327 nakažených, z čehož 32 735 lidí zemřelo a 138 840 se uzdravilo.

    Reálné počty nakažených i úmrtí jsou ale v Itálii pravděpodobně vyšší, než uvádí oficiální statistiky. Podle čtvrteční zprávy italského Národního ústavu sociálního zabezpečení mohlo v březnu a dubnu v souvislosti s epidemií zemřít až o 19 000 lidí více, než uvádí úřad civilní ochrany.

  • V Německu se při bohoslužbách nakazilo na 40 lidí

    Více než 40 lidí se nakazilo koronavirem poté, co se počátkem měsíce zúčastnili bohoslužby ve Frankfurtu nad Mohanem. Oznámily to dnes tiskové agentury s odvoláním na městské zdravotní úřady v tomto finančním centru Německa. Šest lidí se musí podle agentury AFP léčit v nemocnicích.

    V Německu se podle údajů Ústavu Roberta Kocha nakazilo celkem 177 850 lidí, 8216 lidí zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 způsobovanou koronavirem.

  • Nemocnice v Anglii hlásí 157 nových úmrtí

    NHS v Anglii oznámila dalších 157 úmrtí s koronavirem v tamních nemocnicích. Celkové číslo tak nyní činí 25 545.

  • V Británii klesl počet úmrtí i nových případů nákazy

    Ve Velké Británii počet úmrtí oficiálně spojovaných s covid-19 vzrostl během pátku o 282 na 36 675, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje. O den dříve činil denní přírůstek úmrtí 351.

    „Je tragické, že zemřelo již 36 675 lidí,“ řekl novinářům ministr dopravy Grant Shapps během brífinku v Downing Street. Celkem se v Británii od počátku pandemie potvrdilo více než čtvrt milionu případů nákazy; podle ministra Shappse byly testy pozitivní u 257 154 lidí.

  • Nizozemí překročilo hranici 45 000 nakažených

    Za pátek přibylo k nizozemským statistikám 176 nových případů nákazy koronavirem, a byla tak překročena hranice 45 000. Nyní už země eviduje celkem 45 264 případů nákazy, jak uvádí data z Univerzity Johnse Hopkinse.

    S koronavirem v Nizozemí zemřelo už 5830 lidí, 174 se jich vyléčilo.

  • V Jeruzalémě se pod dvou měsících znovu otevře chrám Božího hrobu

    V Jeruzalémě se v neděli po dvouměsíční uzávěře znovu otevře chrám Božího hrobu, postavený podle věřících na místě Kristova ukřižování. Izrael tak pokračuje v uvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru. Mešity na Chrámové hoře se otevřou až po skončení muslimského svátku íd al-fitr, který začíná v neděli.

  • Ve Varšavě demonstrovali podnikatelé, policie zasáhla

    Několik stovek podnikatelů a rolníků se dnes v centru Varšavy pokusilo protestovat proti údajně nedostatečné podpoře od státu během nynější krize. Policie podle polských médií s odvoláním na platná opatření proti koronaviru označila akci za nelegální a proti účastníkům zasáhla. Zpočátku bylo na místě podle listu Gazeta Wyborcza více policistů než demonstrantů, jichž byla zprvu asi stovka. Policie začala zadržovat demonstranty poté, co se po projevech svých předáků pokusili vyrazit pochodem k prezidentskému paláci. To už jich bylo několik stovek.

Reklama

Hlavní zprávy