Hlavní obsah

Brazílie v slzách, Neymar a spol. nestačili na Belgii a jedou z MS domů

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Druhým semifinalistou fotbalového mistrovství světa se stala Belgie. Jednoho z největších favoritů na celkové prvenství Brazílii porazila 2:1.

Článek

Druhé čtvrtfinálové utkání začalo ve svižném tempu, už ve druhé minutě nebezpečně těsně vedle levé tyče Alissonovy brány pálil Kevin De Bruyne. Mnohem větší šance se ale zrodila o pět minut později na druhé straně. Po rohovém kopu se dostal k zakončení Thiago Silva, míč ale netrefil ideálně a z blízkosti orazítkoval pouze tyč. Brazilci od prvních minut potvrzovali roli favorita. V desáté minutě získali po závaru ve vápně druhý rohový kop a zase z toho byla velká šance, tentokrát ale nesedla střela Paulinhovi.

Po dvou spálených vyložených šancích kanárků dostala ve třinácté minutě možnost rohového kopu také Belgie a svou příležitost využila. Vincent Kompany si naběhl na přední tyč, jeho hlavičku pak ještě tečoval do vlastní sítě Fernandinho. Byla to tedy Belgie, která se překvapivě ujala ze začátku zápasu vedení.

Po inkasované brance se ale Brazilci znovu vrátili do pokutového území Belgie a nebezpečně před Curtoisem čaroval Neymar. Hostitelé minulého mistrovství světa volili k útočení nejčastěji levou stranu přes Marcela a Neymara. Přes pravého obránce Meuniera šlo před Courtoise nejvíce míčů. Belgičané ale těžili z nepřesností na středu hřiště a využívali rychlých protiútoků.

Jeden z nich využil v jednatřicáté minutě nádhernou střelou Kevin De Bruyne, který poslal Belgii do vedení 2:0.

V sedmatřicáté minutě nebezpečně pálil Coutinho, Courtois jeho střelu vytěsnil na rohový kop. Brazilci byli po většinu první půle v tlaku, nedokázali z něj ale vytěžit jedinou branku. Koncem úvodní pětačtyřicetiminutovky Belgie znovu hrozila a opět to všechno bylo v režii ofenzivní trojice Hazard – Lukaku – De Bruyne. Poslední jmenovaný vypálil jedovatou střelou ze standardní situace. Z následného rohového kopu pak trefil připraveného Alissona Kompany.

I po změně stran byl na hřišti k vidění stejný obrázek – Brazilci tlačili, Belgičané hrozili z protiútoků. Do druhé půle naskočil místo Williana Roberto Firmino, útočná taktika Brazilců ale znovu stála především na levé straně.

Brazilci si snažili v několika akcích vymodlit pokutový kop, na Neymarovy pokusy ale rozhodčí Mažič neskočil, po zákroku Kompanyho na Jesuse si pro jistotu ještě nechal verdikt potvrdit videorozhodčím – a penalta se nepískala.

Ofenzívu Brazilců rozhýbal další střídající hráč Douglas Costa. Ve dvaašedesáté minutě vyslal nebezpečnou střelu na Courtoisovu bránu, dalšímu střeleckému pokusu o deset minut později scházela razance.

Mohutné davy ve žlutých dresech na ochozech v Kazani rozvášnil v šestasedmdesáté minutě čerstvý hráč na hřišti Renato Augusto. Ten si naběhl na centr Coutinha a hlavou poslal míč k pravé tyči. A Brazilcům dolilo snížení krev do žil. Krátce po brance na 1:2 se do vápna probíjel Marcelo, po něm pálil také Neymar. Zkraje poslední desetiminutovky pak v gólové šanci jen těsně minul branku Augusto.

O dvě minuty později pak Neymar v protiútoku nabil na střelu Coutinhovi, který trestuhodně spálil vyloženou šanci na vyrovnání. Tlak Brazilců se stupňoval, v nastaveném čase pak Courtois vytáhnul fantastickým zákrokem Neymarovu střelu nad bránu. A to už bylo ze strany favoritů všechno. Belgie překvapivě poslala jednoho z adeptů na celkové prvenství domů už ve čtvrtfinále. A v souboji o finále vyzve zkraje příštího týdne Francii.

Reklama

Doporučované