Hlavní obsah

Brazílie v uplynulém roce zaznamenala nejvyšší míru odlesňování za posledních 10 let

Brazílie za poslední rok prošla nebývale silným odlesněním.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Brazilské ministerstvo životního prostředi zveřejnilo výroční zprávu o stavu tamního lesního porostu. Za poslední rok země přišla o téměř 8 tisíc čtverečních kilometrů odlesněné plochy.

Článek

Jedná se tak o vůbec nejhorší statistiku, kterou Brazílie zaznamenala v uplynulém desetiletí. Přesjně jde o 7,9 tisíce kilometrů čtverečních zničených lesů a pralesů, tedy plochu, na kterou by se vešlo 987 tisíc fotbalových hřišť.

Oproti předcházejícímu roku zesílilo odlesňování o 13,7 %. Podle prohlášení ministerstva životního prostředí je hlavním důvodem vzestupné tendence sílící nelegální těžba dřeva.

Odlesňování v Brazílii bylo dlouhodobě na ústupu, v roce 2012 ale tehdejší prezidentka Dilma Rousseffová schválila nový zákon o stíhání pachatelů nelegální těžby dříví. Dle toho mohou být amnestováni ti, kteří nezakonně těžili na malé ploše. Sankce za trestný čin v tomto ohledu byly obecně zmírněny.

„Je to opravdu hodně zničených lesů. Situace je velmi vážná, navíc se bude zhoršovat. Musíme mobilizovat všechny možné vládní i společenské platformy, aby se postavily znepokojivému vývoji stavu našich lesů. Odlesňovací gangy si díky zákonům myslí, že v případě odhalení budou buď amnestovány, nebo jinak uniknou spravedlnosti. Jednou přijde okamžik, kdy lesy už nebudou mít vlastnosti lesů. Podle odborníků je na to potřeba roční míra odlesnění v hodnotě dvaceti procent, kterým jsme teď blízko,” řekl v prohlášení k posledním událostem brazilský koordinátor organizace Greenpeace Marcio Astrini.

1. ledna navíc do funkce prezidenta Brazílie nastoupí nově zvolený krajně pravicový Jair Bolsonaro, který otevřeně velmi intenzivně kritizuje hnutí a iniciativy za životní prostředí. Environmentalisté se tak obávají, že odlesňování v důsledku toho ještě nabyde na intenzitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované