Hlavní obsah

Brazílie zřejmě našla zdroj záhadné ropné skvrny, tanker plující pod řeckou vlajkou s ropou z Venezuely

Foto: Pixabay.com

Atlantský oceán u brazilského pobřeží zřejmě znečistila venezuelská ropa.

Reklama

Po týdnech výzkumů a spekulací Brazílie ze znečištění obvinila venezuelský tanker, který údajně plul pod řeckou vlajkou. Ropná skvrna dlouhá tisíce kilometrů se táhne po brazilském pobřeží. Více než 1 000 tun ropy se z oceánu stále nedaří odstranit.

Článek

Brazilští vyšetřovatelé učinili zjištění, které může hrát zásadní roli v hledání původu záhadné ropné skvrny. Ta již více než dva měsíce znečišťuje v Atlantském oceánu oblast o velikosti více než 2 500 kilometrů. V pátek brazilská policie definitivně obvinila řecký tanker společnosti Delta Tankers, která měla převážet venezuelskou ropu. Plavidlo údajně vypustilo do oceánu ropu zhruba 700 kilometrů od brazilského pobřeží mezi 28. a 29. červencem. Okolnosti nehody zůstávají stále nejasné.

Odstraňování této skvrny je složitější než v případě běžného úniku ropy. Hustá ropa neplave na povrchu a objevuje se až při omývání břehu. Plovoucí bariéry, které se obvykle používají k zabránění postupu hmoty na pobřeží, jsou jen málo účinné.

Podle vyšetřovatelů se v době údajného incidentu tanker společnosti Delta Tankers jako jediný vyskytoval v místě, kde ropa pravděpodobně unikla. Podle agentury AFP s odkazem na brazilské ministerstvo obrany se spekuluje i o úmyslném vypuštění. Společnost Delta Tankers se zatím k věci nevyjádřila.

Ve hře bylo více možností

Vyšetřovatelé nejprve s pomocí oceánografických a geolokačních dat zjistili, kdy a kde se ropa v oceánu ocitla. Poté přikročili ke zkoumání satelitních snímků, díky kterým se podařilo identifikovat ropný tanker jménem Bouboulina. Žádná havárie ale nebyla hlášena.

Podle policistů tanker mířil z ropného terminálu z venezuelského San José přes Jihoafrickou republiku do Singapuru. V současné době probíhají prohlídky v sídle firmy Delta Tankers. Brazilské úřady se s vyšetřováním obrátily i na Interpol.

Policie původně operovala se třemi možnostmi vzniku znečištění. První variantou byl ztroskotaný tanker. Druhou byla nehoda, ke které mohlo dojít s nefunkční signalizací, jež ji obvykle hlásí. Poslední možností mohl být únik ropy při převodu z lodi na loď, které na moři probíhají běžně. V případě prasklé hadice může za pouhých 30 minut uniknout až 600 tun ropy.

Ropná skvrna poškodila na 2 500 kilometrů pláží, narušila turismus i rybolov v nejchudším, severovýchodním regionu země. Podle generální prokuratury jsou škody nezměřitelné.

Z exportu ropy proudí Venezuele významná část příjmů. Kvůli zpřísněným sankcím uvaleným Spojenými státy ale přišla Venezuela o významného partnera. Nyní je to asijský trh, hlavně Indie a Čína, který se stal hlavním vývozním cílem Venezuely.

Reklama

Související témata:

Doporučované