Hlavní obsah

Brazilské prezidentské volby vyhrál kandidát krajní pravice Jair Bolsonaro

Foto: Profimedia.cz

Jair Bolsonaro.

Reklama

Bývalý vojenský důstojník a kandidát sociálně liberální strany byl vyhlášen vítězem voleb po sečtení devětadevadesáti procent všech okrsků, ve kterých získal 55,1 % hlasů. Druhý skončil levicový kandidát brazilské Dělnické strany Fernando Haddad.

Článek

Bolsonaro byl favoritem druhého kola voleb, po prvním kole, které proběhlo na začátku listopadu, se pravidelně umisťoval s přesvědčivým náskokem na prvním místě předvolebních průzkumů.

Prezidentská kampaň byla v Brazílii silně polarizující a rozdělila místní společnost, oba tábory varovaly, že vítězství protikandidáta zničí Brazílii. Zatímco příznivci vítěze voleb oslavují, jeho odpůrci se obávají nejdůležitějšího ohrožení demokracie v Brazílii od dob diktatury vojenské junty z šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Tu ostatně Bolsonaro obdivuje, a kritici tak varují před možným dalším směřováním Brazílie.

Velmi kontroverzně se třiašedesátiletý rodák ze São Paula vyjadřuje o příslušnících LGBT komunity, homosexuální muž je podle něj výsledek výchovy s málo výprasky a raději by, aby jeho syn byl mrtvý než homosexuál.

Kontroverzním vyjádřením z jeho úst se nevyhnuly ani ženy, v rámci rozhovoru o sexuálním násilí jednou řekl, že jeho politická oponentka nestojí za znásilnění, protože je prý moc ošklivá. O černošských potomcích otroků prohlásil, že jsou líní, nechtějí pracovat a že v případě otroctví v Brazílii není třeba vyplácet žádnou kompenzaci.

Jair Bolsonaro velmi tvrdě vystupuje proti jakékoli levicové politice, sociální demokracii označuje za nepřijatelné zřízení a její zastánce otevřeně považuje za „špínu”.

„Nemůžeme pokračovat ve flirtování se socialismem, komunismem a levicovým populismem. Změníme osud Brazílie, budu hájit demokracii a ústavu. To není slib strany, ani slovo muže. To je přísaha před bohem,” řekl Bolsonaro ve svém prvním veřejném projevu po zvolení do úřadu prezidenta.

Politických kroků nového brazilského prezidenta se obávají také environmentalisté, neboť Bolsonaro v minulosti, inspirován americkým prezidentem Donaldem Trumpem, hrozil odstoupením Brazílie z Pařížské klimatické dohody. Za další svůj cíl označil zrušení ministerstva životního prostředí.

Na začátku září, během setkání s podporovateli, byl Bolsonaro pobodán. Do nemocnice byl přivezen v kritickém stavu, jeho vnitřní zranění byla vážná a ohrožovala ho na životě. Zotavil se však rychle a zanedlouho byl opět aktivní v kampani.

Jeho zvolení je jasným ukazatelem posunutí brazilské politiky i společnosti směrem doprava. Minulí prezidenti, včetně velmi oblíbeného Luly da Silvy nebo v roce 2016 sesazené Dilmy Rousseffové, byli otevřeně levicovými prezidenty a hlavními terči kritiky Bolsonarovy ofenzivní kampaně.

Na následující čtyři roky prezident Brazílie převezme úřad na Nový rok, kdy ve funkci vystřídá Michela Temera, který v srpnu 2016 nahradil Rousseffovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované