Hlavní obsah

Brazilské Sao Paulo má takřka plné JIPky, v pondělí ale otevře obchody

Foto: Profimedia.cz

Eunice Schleierová (vpravo) mluví spolu se svým synem Alexanderem s matkou a babičkou Olivií v saopaulské nemocnici.

Reklama

Epicentrem koronavirové epidemie v Brazílii je největší jihoamerické město Sao Paulo. Navzdory rekordnímu nárůstu nakažených v zemi se tamní úřady rozhodly začít po dvou měsících uvolňovat karanténní opatření.

Článek

Brazílie ve čtvrtek ohlásila 26 714 případů nově nakažených nemocí covid-19, 6382 z toho připadá na stát Sao Paulo. Starosta tamní stejnojmenné metropole Bruno Covas ale přesto v týž den oznámil, že se město začne pomalu vracet k běžnému životu a radnice dovolí opět otevřít obchody i nákupní centra.

Vláda státu Sao Paulo rozdělila jeho území do asi dvaceti zdravotních oblastí, přičemž každé z nich přiřadila stupeň nebezpečí od jedné do pěti. Stupeň jedna značí nejtvrdší karanténu, pětka pak nejmírnější. Vláda se při hodnocení oblastí opírala o různá kritéria, jako je obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče, počet hospitalizací i úmrtí na 100 tisíc obyvatel. Pokud vydrží příznivý trend alespoň dva týdny, mohou se jednotlivá města posunout na stupeň s menšími restrikcemi.

Sao Paulo je podle agentury Bloomberg na druhém stupni, což mu k 1. červnu umožňuje s jistými omezeními opět otevřít kanceláře, obchody, nákupní centra či půjčovny aut.

Brazílie už má po USA druhý nejvyšší počet nakažených a nemoc se zde nekontrolovaně šíří dál. Tento týden na ni zemřeli dva indiáni z oblasti Xingu, jedné z největších světových rezervací. Obě oběti byly z kmene Kayapo, který hlásí 22 případů koronaviru.

Tamní náčelník Megaron Txucarramae řekl agentuře AP, že chce, aby prezident Jair Bolsonaro zabránil horníkům, dřevorubcům a rybářům, aby vstupovali na území původních obyvatel. Právě tito „vetřelci“ podle něj urychlují šíření viru.

Zprávy o tom přinášejí i brazilská média, Bolsonaro však i nadále usiluje o ekonomický rozvoj Amazonie, nehledě na následky. Vláda zatím přiznává 40 obětí v rezervacích, podle lidskoprávních aktivistů je jich ale už 150.

JIPky jsou obsazené z 90 procent

Starosta Sao Paula Covas tvrdí, že město splnilo všechny požadavky, aby mohlo změnit stupeň karantény a uvolnit některá opatření. Radnice podle něj zřídila v nemocnicích dalších 1550 lůžek na jednotkách intenzivní péče, což by mělo pomoci snížit tlak na ty stávající, které jsou z 90 procent své kapacity obsazené.

Sao Paulo bylo epicentrem koronavirové epidemie už od počátku. Právě v tomto státu byl zaznamenán první případ nákazy a zdejší vláda vyhlásila jako jedna z prvních karanténní opatření. V půlce března bylo v tomto státě 70 procent všech případů v zemi, na začátku dubna pak 70 procent všech úmrtí. Nyní Sao Paulo registruje na 95 tisíc nakažených, vláda ale tvrdí, že bez sociální izolace obyvatelstva by se tento počet blížil k milionu. V celé zemi je nyní přes 411 tisíc případů covid-19 a více než 26 tisíc mrtvých.

Dvanáctimilionové město čelilo velkému tlaku byznysmenů, protože dva měsíce karantény drtily tamní ekonomiku. Restriktivní opatření ale ztrácelo podporu i mezi obyvateli - geolokační data ukázala, že doma zůstávala během zákazu méně než polovina lidí, víc jich nevycházelo pouze během víkendů. S úspěchem se nesetkaly ani pokusy o omezení automobilové dopravy ve městě.

Bolsonarovi stoupenci šíří fake news

Boj s koronavirem v Brazílii komplikuje přístup prezidenta Jaira Bolsonara a jeho příznivců. Bolsonaro o nemoci několikrát mluvil jako o „chřipčičce“ a kritizoval samosprávu za příliš restriktivní opatření, která podle něj dusí byznys.

Jak informoval britský list The Guardian, podnikla brazislká federální policie zátah proti desítkám Bolsonarových příznivců, kteří jsou podezřelí z šíření falešných zpráv o koronaviru. Jsou mezi nimi vskutku bizarní postavy - například bývalá aktivistka hnutí Femen, která radikálně změnila názory a dala se do boje proti potratům, nebo komik a hudebník, v jehož repertoáru nechybí ani sexuálně explicitní parodie na Harryho Pottera nazvaná „Harry Fucker“. Někteří z podezřelých, jejichž domy policie prohledávala, mají úzké vazby na prezidentova syna Carlose.

Středeční zpráva švýcarské banky UBS hovoří o tom, že šest z 26 brazilských států nyní zažívá vrchol epidemie a ve 21 státech stále stoupá počet úmrtí.

Starosta Sao Paula Covas ujistil, že takzvané číslo R, které označuje, na kolik dalších osob přenese virus jeden nakažený, se v metropoli rovná jedné, na venkově ale dosahuje 1,7.

Ve státě Sao Paulo jsou nicméně nyní jen čtyři oblasti, které jsou na stupni tři, jenž umožňuje mimo jiné otevření kadeřnictví, salonů krásy, barů a restaurací. Všechny ostatní oblasti ve státě se 46 miliony obyvatel jsou zařazeny do rizikovějšího stupně. Hustě obydlený stát tvoří 1/3 brazilské ekonomiky.

Reklama

Doporučované