Hlavní obsah

Brazilského prezidenta chtějí obvinit z vraždy kvůli nezvládnuté pandemii

Foto: Profimedia.cz

„Chtějí mě obvinit z genocidy. Řekněte mi, v jaké zemi lidé neumírali?“ uvedl k vyšetřování brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Reklama

Zanedbávání, nekompetence a opozice vůči vědě. To stojí ve zprávě vyšetřovacího výboru brazilského senátu, který se chystá obvinit prezidenta Bolsonara kvůli selhání během pandemie covidu. Má na svědomí desetitisíce životů, tvrdí.

Článek

Vyšetřovací výbor brazilského senátu doporučí obvinit prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho počínání v průběhu koronavirové pandemie. Podle závěrečné zprávy výboru, o níž referovala brazilská média, rozhodnutí hlavy státu zrychlila šíření koronaviru a vedla k desetitisícům zbytečných úmrtí. Proto by podle ní měl prezident čelit obvinění z několika trestných činů.

Vyšetřovací zpráva má téměř 1 200 stran a po šesti měsících práce má dnes její obsah oficiálně prezentovat senátor Renan Calheiros. V úterý o zprávě debatovali senátoři do pozdního večera.

Podle agentury AFP mimo jiné žádali vypustit dva body z původně zamýšlených 11 obvinění, a to včetně obvinění z vraždy a genocidy domorodého obyvatelstva. Podle některých členů výboru by taková obvinění mohla působit jako úmyslné zveličení Bolsonarových přešlapů, a ohrozit tak důvěryhodnost celé zprávy.

Horní komora parlamentu má o zprávě hlasovat zřejmě příští týden ve středu, potvrdil vyšetřovací výbor senátu serveru CNN. Senátoři ji mohou zamítnout nebo změnit.

Podle agentury Reuters je však krajně nepravděpodobné, že by Bolsonaro nakonec mohl stanout před soudem. Případný proces proti Bolsonarovi by totiž musel zahájit generální prokurátor, kterého do funkce jmenuje právě hlava státu. V současné době je jím Augusto Aras, jenž má v Brazílii pověst Bolsonarova spojence. Kvůli tomu se stíhání Bolsonara jeví jako nepravděpodobné, napsala agentura Reuters.

Mnoho expertů je ovšem přesvědčeno, že vyšetřování Bolsonara, který se blíží ke konci svého třetího volebního období, těžce a trvale poškodilo. Podpora současného prezidenta, jenž chce příští rok usilovat o znovuzvolení, nyní dosáhla rekordního minima a vypadá to, že nadcházející volby pro něj nebudou úspěšné.

„Nikdy nezapomeneme,“ vzkazují prezidentovi

Dokument podle brazilských médií vykresluje obrázek selhání, nekompetentnosti a popírání vědeckých doporučení, kterými Bolsonaro v úřadu hlavy státu přispěl k podstatnému zhoršení průběhu pandemie. V Brazílii kvůli covidu-19 zemřelo přes 600 000 lidí a někteří z nich by podle zprávy mohli žít, kdyby prezident jednal jinak. Zpráva vyšetřovacího výboru obviňuje politiku Bolsonarovy administrativy z více než poloviny těchto úmrtí.

Ve vyšetřovací zprávě figuruje dalších 69 lidí, kteří jsou podle výboru taktéž vinni. Mezi nimi Bolsonarovi tři synové a několik současných i minulých vládních zástupců.

„Rozhodnutí nepořizovat vakcíny v období od července 2020 nejméně do ledna 2021, které postrádalo jakýkoli technický nebo vědecký základ a vzpíralo se doporučením mezinárodních zdravotnických úřadů, si vyžádalo životy tisíců Brazilců, kteří by jinak jistě měli z očkování užitek,“ citoval ze zprávy deník The Guardian.

Právě Bolsonarovo odmítnutí nakoupit včas vakcíny by podle autorů zprávy šlo posuzovat jako vraždu. Prezident tak činil kvůli svému „záměru imunizovat populaci skrze přirozenou kontaminaci,“ uvádí se v dokumentu. „Matematika této situace byla jasná: čím víc infekcí, tím víc úmrtí. Bez vakcín by byla úmrtnost stratosférická, k čemuž nakonec došlo,“ říká zpráva. „Nikdy nezapomeneme,“ stojí na konci.

Bolsonaro od počátku pandemii zlehčoval a odmítal opatření proti jejímu šíření s tím, že poškodí ekonomiku a připraví masy lidí o práci. Letos také několikrát napadl u nejvyššího soudu dekrety, jimiž se šéfové států brazilské federace snažili epidemii zmírnit.

Prezident zpochybňuje i očkování proti covidu, který on sám loni prodělal. Tvrdí, že nejlepší vakcínou je přímo virus. Jako lék proti nemoci propagoval bez vědeckých důkazů antimalarikum chlorochin či byliny amazonských indiánů, a to navzdory oficiálním doporučením ministerstva zdravotnictví.

Prezident, kterého příští rok čeká boj o znovuzvolení, se k obsahu zprávy zatím nevyjádřil, ale už dříve vyšetřování odsoudil jako politicky motivované.

Vyšetřování senátního výboru ohledně reakce brazilské vlády na covid-19 začala v květnu. Čerpá ze svědectví bývalých nejvyšších zdravotnických představitelů, mezi nimiž jsou i bývalí ministři zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta a Eduardo Pazuello, a z odhalených výbušných tvrzení o údajné korupci, včetně nafouknutých nákupních cen vakcín.

V červenci Bolsonaro nařkl vyšetřovací výbor brazilského senátu z toho, že ignoruje další obvinění z korupce napříč Brazílií a soustředí se jen na něj a jeho vládu. „Chtějí mě obvinit z genocidy. Řekněte mi, v jaké zemi lidé neumírali? Tento vyšetřovací výbor nemá žádnou důvěryhodnost,“ uvedl brazilský prezident s tím, že ho úmrtí mrzí. Kdo byl ale zdravý, měl malou šanci, že zemře, dodal Bolsonaro.

Reklama

Doporučované