Hlavní obsah

Brazilský prezident chce mít ze svého syna velvyslance v USA, prokuratura je proti

Foto: wikimedia.org/Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Podle kritiků jde ze strany Bolsonara o nepotismus.

Reklama

Formálně už Jair Bolsonaro svého syna Eduarda do funkce velvyslance ve Spojených státech navrhl minulý měsíc. Brazilská prokuratura však požádala soud, aby jmenování předběžným opatřením zablokoval.

Článek

Soud má nyní posoudit, zda Bolsonaro mladší splňuje požadavky pro diplomatický úřad. Tedy zda má relevantní mezinárodní zkušenosti a zda vykonal v zahraničí nejméně tříletou službu pro brazilský stát. Informovala o tom dnes místní média.

Proti navržení prezidentova syna do úřadu velvyslance v USA, které ještě musí schválit horní komora brazilského parlamentu, se už dříve vzedmula vlna kritiky – a to nejen ze strany opozice, která to označila za nepotismus.

Prezident Bolsonaro navržení svého syna na velvyslance v USA hájí tím, že kromě rodné portugalštiny „umí španělsky a anglicky“, „zcestoval celý svět“ a je „přítelem“ Trumpových dětí.

Krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro stojí v čele největší latinskoamerické země od letošního ledna. Syna na velvyslance v USA formálně navrhl minulý měsíc; teprve v červenci totiž bylo Eduardu Bolsonarovi 35 let, což je minimální věk pro jmenování velvyslancem, pokud kandidát není kariérním diplomatem.

Trump se jmenováním Bolsonarova syna souhlasí

Eduardo Bolsonaro je od roku 2015 členem dolní komory brazilského parlamentu, v němž nyní předsedá komisi pro zahraniční vztahy. Letos v březnu svého otce doprovázel na návštěvě USA a spolu s ním zavítal i do Bílého domu na schůzku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

V pátek brazilské ministerstvo zahraničí informovalo, že americká vláda se jmenováním souhlasí. „Nemyslím si, že jde o nepotismus,” řekl minulý týden pro agenturu AFP americký prezident o Bolsonarově jmenování.

Brazílie nemá velvyslance v USA od dubna.

Reklama

Doporučované