Hlavní obsah

Brazilští biologové nalezli mrtvou velrybu v amazonském pralese

Kytovec měřil 11 metrů.Video: Šimon Felenda, Youtube.com

 

Reklama

Biologům z nevládní organizace Biche D’água se naskytla neobvyklá podívaná. V amazonském pralese nalezli mrtvou velrybu.

Článek

Biologové nalezli v amazonském pralese mrtvé dvanáctiměsíční mládě keporkaka neboli plejtváka dlouhoploutvého. Měřilo 11 metrů a vážilo téměř 10 tun. Výzkumníky k němu navedlo hejno supů, kteří nad částí pralesa, kde se mrtvý kytovec nacházel, kroužili.

Událost se stala v Brazílii na největším z tamních pobřežních ostrovů. Jmenuje se Marajó a nachází se u ústí řeky Amazonky. Vědci předpokládají, že mrtvou velrybu na ostrov vyplavil příliv, lámou si ale hlavu s tím, jak se dostala tak daleko do vnitrozemí. Desetitunový plejtvák byl totiž nalezen 15 metrů od pláže.

Podle Renaty Emin z nevládní organizace Biche D’água, jež velrybu objevila, jde o velmi matoucí jev: „Stále si nejsme jistí, jak se sem keporkak dostal. Předpokládáme ale, že zvíře plulo nedaleko pobřeží a nedávný příliv, který byl opravdu velký, ho zvedl a doslova hodil do vnitrozemí.”

Vědci z těla velryby odebrali vzorky. Tělo nechají v džungli. Velryba totiž leží na bažinatém území, kam se buldozer nedostane, a není tudíž možnost, aby mrtvý kytovec byl z místa nálezu převezen jinam. Avšak kostra zvířete bude převezena do muzea v Belému pro budoucí výzkum.

Reklama

Doporučované