Hlavní obsah

Nikdy to nevzdala. Kvitové pomohla zpět na vrchol vůle i elektrické impulsy

Podívejte se, jak fyzioterapeutka Milada Kukačková dokázala spolu s lékaři pomoct Petře Kvitové k její druhé kariéře.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byla to úmorná cesta. Ale vedla zpět na vrchol. Petra Kvitová vyvázla z přepadení před dvěma lety „jen” s pořezanou rukou. Absolvovala náročnou operaci. Po ní přišla ještě složitější a bolestivější rehabilitace. Hlavně se ale česká tenistka i v nejtěžších chvílích nevzdala. Díky tomu je poprvé od roku 2014 znovu ve finále grandslamu.

Článek

Ve své druhé kariéře, jak Petra Kvitová sama nazývá období po loupežném přepadení v Prostějově, došla česká tenistka na prozatímní vrchol. V sobotu ráno středoevropského času si zahraje finále v Melbourne.

Cesta k němu byla dlouhá, ale při trénincích i hodně bolestivá. Devastující zranění levé ruky, v níž Kvitová drží raketu, se hojila dobře. Ale vrátit prsty k někdejší ohebnosti, k tomu bylo třeba i pomoci elektrického proudu.

„Zásadní roli v takových případech hraje u pacientů psychika. Petra měla od začátku ohromnou motivaci. Nikdy nepodlehla pocitu, že by už neměla hrát,“ popisuje žena, která v návratu Kvitové do tenisové špičky hrála spolu s lékaři zásadní roli. Právě fyzioterapeutka Milada Kukačková společně s francouzským expertem na rehabilitaci ruky Dominiquem Thomasem učila z levačky Petry Kvitové zase normální ruku.

Kvitové naordinovali klasické rehabilitační cviky, ale i elektroaktivní cvičení. Při něm se prsty ohýbají s pomocí elektrických impulsů.

Kvitové totiž ruka po měsíci a půl zatuhla. Elektroaktivní cvičení tak Thomas s Kukačkovou použili velmi brzy, už po dvou měsících. Při tréninku Kvitová bolestí brečela, ale nikdy to nevzdala.

„Měla přerušenou šlachu na ukazováčku, na třetím a čtvrtém prstu obě šlachy v místě středních kloubů, na malíčku povrchově hluboký ohýbač a na palci také,“ ukazuje Kukačková na modelu ruky, co vlastně pachatel s nožem v ruce tenistce způsobil. K tomu všemu měla Kvitová přerušené i dva nervy.

„Snažili jsme se zamezit tomu, aby se objevilo nějaké omezení, ale stejně vznikly srůsty. Největším problémem byl záběr hlubokých dlouhých ohýbačů, takže pak konečky nejdou úplně sevřít,“ popisuje fyzioterapeutka.

Podle Kukačkové ale tenistce zatuhlé šlachy paradoxně pomohly v rychlejším návratu. „Sice ruku nezatnula úplně v pěst, ale na druhou stranu jí to umožnilo začít poměrně brzo hrát. Ani po třech měsících není pevnost šlachy stoprocentní, ale ve chvíli, kdy to drží ve srůstech, se můžeme domnívat, že ta šlacha je pevnější. Takže tam bylo menší riziko, že by si ještě ublížila,“ popisuje komplikovaný průběh rekonvalescence Kukačková.

Teď už je Kvitová očividně zpět, ve finále Australian Open. Suverénně, tak jako po celý turnaj, vyprovodila z kurtu i svou semifinálovou soupeřku Američanku Danielle Collinsovou.

Po zápase ji na kurtu opět zpovídal bývalý vynikající tenista Jim Courier. Kvitová se po vítězném čtvrtfinále s Ashleigh Bartyovou neubránila slzám, tentokrát se ho už s úsměvem na tváři ptala, jestli ji zase nebude chtít rozbrečet.

„Neviděla jsem, jak teď její ruka vypadá, ale už nemusí mít žádné omezení. Před půl rokem ještě nemohla zcela ohýbat konečky prstů. Ale to vadí jen při plné silové pěsti a tu potřebujete maximálně při boxu nebo třeba když taháte za úzký provázek,“ dodává fyzioterapeutka Kukačková.

Kvitovou možná čeká snový závěr jejího souboje o návrat do tenisové špičky. Pokud ve finále Japonku Naomi Ósakaovou porazí, stane se poprvé v kariéře světovou jedničkou. Scénář pro Hollywood bude hotový.

Reklama

Doporučované