Hlavní obsah

Brek a volání po rodičích. Média zveřejnila nahrávku dětí oddělených od rodin na hranicích USA s Mexikem

Audiozáznam z detenčního zařízení pro děti na hranicích USA s Mexikem.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Máme tady orchestr? Ptá se na audionahrávce pohraniční strážník plačících dětí oddělených od rodičů na americko-mexických hranicích.

Článek

Server ProPublica zveřejnil nahrávku plnou breku malých dětí, která byla údajně pořízena přímo v detenčním zařízení na americko-mexických hranicích, kde jsou shromažďovány děti ilegálních migrantů oddělené od svých rodičů.

Vyděšené děti na záznamu pláčou, volají po svých příbuzných a dožadují se zprostředkování kontaktu s rodinou. Sestřih z nahrávky si můžete pustit v úvodním videu.

Americké úřady v šesti týdnech v dubnu a květnu odebraly migrantům přes dva tisíce dětí, což vyvolalo značnou kritiku z řad veřejnosti, demokratů, ale i republikánů či zahraničních politiků a aktivistů.

Byl to dramatický nárůst oproti necelým 1800 případům separací v době od předloňského října do letošního února. Zvýšený počet případů rozdělení rodin souvisí s uplatňováním přísnějšího přístupu vůči migrantům, již do USA přišli bez dokladů, takzvané politiky nulové tolerance, kterou americká vláda zavedla v dubnu.

Prezident Donald Trump s platností od května rozhodl o zpřísnění postihu nelegální migrace. Pokus o přechod hranic USA bez povolení je od té doby trestným činem a zadržené osoby jdou do vazby.

A protože americké zákony zakazují posílat do věznic děti s jejich provinilými rodiči, jsou potomci migrantů odděleně internováni v provizorních ubytovnách.

Kritika na Trumpovu protiimigrační politiku zní z řad demokratů, aktivistů, veřejnosti, republikánů a dokonce i z úst Trumpovy manželky Melanie.

Kellyanne Conwayová, politická poradkyně amerického prezidenta, odmítla spekulace, že Trump využívá děti migrantů jako páku na demokraty, aby souhlasili s řešením migrační otázky a stavbou zdi na hranicích s Mexikem.

„Pokud to demokraté myslí vážně, spojí síly a pokusí se uzavřít stávající nedostatky a připravit skutečnou imigrační reformu,“ dodala Trumpova poradkyně.

Reklama

Doporučované