Hlavní obsah

Brettův útok drasticky změnil můj život, tvrdí oběť, kterou dnes vyslechne americká senátní komise

Kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh čelí již třem obviněním ze sexuálního násilí.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Profesorka Fordová předstoupí před senátní výbor, kde bude svědčit o údajném znásilnění, kterého se měl dopustit kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh. Ten tak čelí celkově třem nařčením ze sexuálního násilí. Jeho ambice na místo u soudu ve Washingtonu to může vážně ohrozit.

Článek

V právním výboru Senátu USA se dnes uskuteční s napětím očekávané slyšení Christine Blaseyové Fordové, která obvinila kandidáta prezidenta Donalda Trumpa na soudce Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha ze sexuálního napadení. Promluvit by měl i samotný Kavanaugh.

Protože mezi republikány v právním výboru není žádná žena, rozhodl se šéf výboru Chuck Grassley povolat vzhledem k citlivé povaze problému arizonskou prokurátorku Rachel Mitchellovou, která má jednání řídit.

Fordová tvrdí, že ji Kavanaugh jako středoškolák v roce 1982 sexuálně napadl. Je pouze první ze tří žen, které do středy přišly s podobnými obviněními vůči Kavanaughovi.

„Brettův útok drasticky změnil můj život. Velmi dlouho jsem se bála a styděla říct někomu podrobnosti,“ napsala podle BBC Fordová v připraveném prohlášení, které má přečíst před senátním výborem. „Snažila jsem se sama přesvědčit, že protože mě Brett neznásilnil, měla bych být schopná se přes to přenést a předstírat, že se to nikdy nestalo.“

Poté, co bylo ve středu zveřejněno tvrzení Julie Swetnickové z účasti Kavanaugha na hromadných znásilněních, senátní lídr demokratů Chuck Schumer Kavanaugha vyzval, aby svou kandidaturu stáhl. Jinak by o něm měl Senát hlasovat až poté, co obvinění vyšetří FBI.

Zatím je na pátek naplánováno hlasování právního výboru o doporučujícím stanovisku pro senátní plénum. To by mělo o Kavanaughově potvrzení hlasovat na začátku příštího týdne.

Kavanaugh veškerá obvinění žen ze sexuálního násilí odmítá a opakovaně se ho zastal i prezident Trump.

O napadení oběť hovořila údajně už v minulosti

„Jistě se mohu nechat přesvědčit,“ řekl Trump novinářům po dnešním jednání v OSN. „Bude zajímavé poslechnout si, co chce říci,“ dodal Trump. Vzápětí však její dosavadní slova nepřímo zpochybnil, když mimo jiné podotkl, že pokud šlo opravdu o tak závažný čin, proč to Fordová či její rodiče neohlásili už před lety.

Kavanaugh senátnímu výboru řekne, že „nikdy neudělal nic ani zdánlivě podobného“ tvrzením Fordové, která „kategoricky a jednoznačně“ odmítá. Vyplývá to podle agentury Reuters z jeho připravené výpovědi.

Mezitím dnes právník Avenatti oznámil, že senátnímu výboru předal místopřísežné prohlášení své klientky Julie Swetnickové. Avenatti rovněž zveřejnil e-mail, který zaslal senátnímu výboru, prohlášení ženy a její fotografii.

Foto: AP

Místopřísežné prohlášení Russella Forda je jedním ze čtyř, které Fordová komisi předá. Ford v něm uvádí, že jeho žena o napadeníí Kavanaughem poprvé promluvila na párové terapii v roce 2012.

Swetnicková Kavanaugha viní z účasti na hromadných znásilněních, přičemž při jednom z nich v roce 1982 byla sama obětí. Údajně byla pod vlivem drogy, kterou jí někdo dal do pití. Nové obvinění odmítl jak Kavanaugh, tak i Trump.

Fordová chce podle informace listu USA Today senátorům předat místopřísežná prohlášení svého manžela a tří dalších svědků o tom, že o útoku Kavanaugha hovořila na veřejnosti dávno před jeho červencovou nominací do Nejvyššího soudu.

Chce tak vyvrátit podezření, že o incidentu začala účelově mluvit až těsně před senátní schvalovací procedurou, aby Kavanaugha poškodila. Fordová údajně o svém napadení opakovaně mluvila v letech 2012 až 2017.

Reklama

Doporučované